Hufvudstadsbladet

Bubblorna vi lever i

- SIGGE SANDSTRöM Bloggar på livslard.blogg.hbl.fi

Träffade en vän

från Libanon över lunch förra veckan och vi pratade mycket om bubblorna vi lever i. Vi flög på ett högt plan och en hel del kretsade kring världspoli­tik och globala trender. Jag redogjorde för honom om allt vad tredjestad­iets aktörer gjorde för alla nyanlända i Finland. Vi gör en hel del men mycket mera behövs.

Min vän är gift med en finsk kvinna från Torneå och efter att de tillbringa­t tolv år i Dubai flyttade de tillbaka till Libanon där de fortfarand­e äger ett stort hus. Situatione­n i Libanon är absurd, enligt honom. Två miljoner libaneser skall ta hand om landet och de fyra miljoner flyktingar från Syrien som finns där i dag. Situatione­n blev ohållbar med små barn så han flyttade sitt företag till Finland under sommaren, köpte hus i Esbo och konsultera­r nu företag globalt. Bubblan jag hade över planeten och min världsbild fick en ny insikt.

Avvikande åsikter eller attityder gör att bubblorna blir obekväma, klibbet torkar och vi glider ifrån varandra.

Alla resonerar

utifrån sin egen verklighet och de krafter som rör väggarna i just deras bubblor. Våra bubblor är klibbiga av värderinga­r, synsätt och kultur. De som har samma klibb klumpar ihop sig till grupper, och hålls kvar där, så länge klibbet som håller ihop våra bubblor är ett livskrafti­gt kluster. Avvikande åsikter eller attityder gör att bubblorna blir obekväma, klibbet torkar och vi glider ifrån varandra. Han gav en ganska bra beskrivnin­g, tycker jag.

Resonemang­et med bubblorna gäller också i Finland, kolla bara på Arkadiabac­ken. Regeringen­s och partiernas bubblor har klibbat ihop sig väldigt kraftigt, opposition­ens bubblor likaså. Frågan är om vi människor och våra bubblor sedan ryms med och klibbar fast någonstans på samma spelplan? Per definition har vi ju en demokrati vilket gör att den bubbla som du lever i är lika mycket värd som bubblan som landets president, riksdag och alla politikers individuel­la bubblor är. Men är det så alla gånger?

Nationalis­tiska, patriotisk­a

och populistis­ka bubblor verkar ha det kraftigast­e klibbet i dag. Men varifrån tar de sitt råmaterial? För några veckor sedan valdes Finland till världens lyckligast­e land enligt World Economic Forum. Ett par veckor senare kom en ny rapport som sade att Finland var världens säkraste land med minst kriminalit­et per capita i världen. Fantastisk­a erkännande – men ändå verkar det som om dessa värderinga­r inte klibbar fast på allas bubblor.

Hur ser min bubbla egentligen ut om jag lever i en värld där jag aldrig kan vara nöjd? Lever jag i en värld där jag är berättigad att få allt jag vill ha utan att jag behöver bidra med någonting? Den största frågan som bubblar i mitt huvud just nu är om min bubbla stänger in mig med fördomar och låsta attityder? Åt vilket håll kan min bubbla ännu växa?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland