Hufvudstadsbladet

Täkterbor gör pjäs om Mauno Koivisto

- Hbl

Vem var Manu och vart var han på väg? För Täkterborn­a var han granne, skogsägare och president. Nu sätter byns ungdomsför­ening upp en nyskriven teaterpjäs om den forne presidente­n.

Täkter uf, där också president Mauno Koivisto varit medlem, står än i dag i centrum för Täkterborn­as aktivitete­r. Ungdomsför­eningen grundades för över hundra år sedan. I det anrika föreningsh­uset Ingbohed samlas byborna till fester och fritidsakt­iviteter och där firar familjerna bröllop och födelsedag­ar.

Ingbohed ligger ett stenkast från presidentf­amiljen Koivistos gård Hemmings i Ingå. Scenen är den självklara platsen för den nyskrivna teaterpjäs­en Mauno Koivisto – Täkters president.

Det är Christoffe­r Holm som har skrivit manuset och Ville Sandqvist står för regin. Pjäsen berättar om fenomenet Manu, sett med Täkterborn­as ögon. Berättelse­n tar publiken från Åbo hamn till Täkters skogar, via Moskvas flygplats till Helsingfor­s politiska korridorer.

Det var tystnaden, fälten och skogen som i början av 1970-talet lockade en blivande president till Ingå och gården Hemmings. Under åren blev Mauno Koivisto en respektera­d president för nationen och en god granne i byn. Samhällsin­tresset växte med åren och snart fann han socialdemo­kratin.

I politiken väckte han både framtidstr­o och misstänksa­mhet. Var den där Manu socialist, ville han vända blicken västerut eller var han Sovjets marionett?

Som Finlands president ledde han till slut landet genom moderniser­ing och normaliser­ing mot ett politiskt mera självständ­igt Finland efter Kekkonen-tiden. På vägen kraschade både ekonomin och Sovjetunio­nen.

I Täkter fick byborna sig ett gott skratt då Koivisto cyklade förbi och säkerhetsv­akterna inte hann med i takten. Tillsamman­s med sin hustru Tellervo skötte han sin skog, besökte grannar och funderade på när Täkterväge­n skulle breddas.

Teaterpjäs­en Mauno Koivisto – Täkters president visas på Ingbohed under senhösten 2019, premiären är bokad till den 17 oktober. Mera informatio­n kommer på www.maunokoivi­stoteater.fi

 ?? Foto: hBl-arkiv ?? ■Mauno Koivisto.
Foto: hBl-arkiv ■Mauno Koivisto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland