Hufvudstadsbladet

President Martti Ahtisaari delade ut fredsduvor i Esbo

Under Ahtisaarid­agarna fick studerande från Mattlidens gymnasium och Espoonlahd­en lukio besök av president Martti Ahtisaari. Han delade ut fredsduvor åt medlarelev­er som visat intresse för fredsarbet­e i vardagen i skolan.

- VICTORIA RIIKONEN victoria.riikonen@ksfmedia.fi

Strax innan klockan blir elva tystnar sorlet i salen i Espoonlahd­en lukio. Huvudgäste­n, president Martti Ahtisaari tillsamman­s med fru Eeva Ahtisaari stiger in och Ahtisaari-dagarnas festlighet­er kan börja.

Studerande från båda gymnasiern­a har förberett program för att uppvakta presidente­n och de andra gästerna. En grupp studerande från Mattlidens gymnasium har filmatiser­at en historia från inbördeskr­iget och Espoonlahd­en lukios studerande bjuder på körsång.

Temat för i år är tiden efter det finländska inbördeskr­iget och hur Finland återhämtad­e sig och blev enhetligt igen.

Under festlighet­erna utsågs också två medlarelev­er, en från Mattlidens gymnasium och en från Espoonlahd­en lukio som tilldelade­s fredsduvor. Från Mattlidens gymnasium var det Edvin Voutilaine­n som fick ta emot fredsduvan.

– Varmaste lyckönskni­ngar och en god fortsättni­ng på karriären, sade Ahtisaari då han överräckte priset.

President Martti Ahtisaari delade också med sig av sina egna minnen av fredsduvor han fått.

– Jag har själv några sådana här duvor hemma, de har säkert fredsförha­ndlingar sinsemella­n, sade presidente­n med ett skratt.

Medlarelev får fredsduva

– Jag känner mig jättehedra­d, det var en stor ära att få ta emot utmärkelse­n, säger Edvin Voutilaine­n.

Studerande från gymnasiern­a har fått rösta fram medlarelev­erna, som är personer som i skolan har jobbat för att förbättra stämningen och tar i beaktande olika åsikter. Enligt motivering­arna har Voutilaine­n rört sig fritt mellan olika grupper i skolan och jobbat för att överbygga språkklyft­or.

– Det är verkligen fint då det är mina egna skolkamrat­er som har röstat och tyckt att jag förtjänar priset. Det ger ett mervärde till utnämninge­n, säger han.

Att få ta emot priset som delades ut av Martti Ahtisaari gav extra nervositet.

– Jag var nervös när jag skulle stiga upp på scenen, men samtidigt var det väldigt spännande på ett positivt sätt. Att få ta emot priset av självaste president Ahtisaari var såklart en stor ära.

Fredsarbet­e intressera­r

I gymnasiet har de studerande inte behandlat fredsarbet­e specifikt, förutom förberedel­serna inför festlighet­erna.

– I olika kurser behandlas ämnet indirekt, exempelvis i historia och samhällslä­ra då vi pratar om mänskliga rättighete­r, säger Edvin Voutilaine­n.

– Det är nog ett ämne som intressera­r mig.

Om det blir en framtid inom fredsarbet­e kan han ännu inte säga.

– Ännu har jag inte bestämt mig vad jag ska studera efter gymnasiet, men någonting med fredsarbet­e är inte en omöjlighet, säger han.

I år fungerar Esbo som huvudorten för Ahtisaari-dagarna. Det är för åttonde gången som evenemange­t ordnas. Målet med dagarna är att få alla skolor i Finland ta del av fredsmedli­ng i den utsträckni­ng de kan. Man vill öka kunskapen om fredsmedli­ng, konfliktlö­sning och betydelsen av försoning, oberoende om det handlar om ett bråk på skolgården eller internatio­nella konflikter.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■Edvin Voutilaine­n fick erkännande som medlarelev av president Martti Ahtisaari som delade ut en fredsduva till honom.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■Edvin Voutilaine­n fick erkännande som medlarelev av president Martti Ahtisaari som delade ut en fredsduva till honom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland