Hufvudstadsbladet

Öppenhet bättre än skam

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Om skamfyllda ämnen handlar Nanette Forsströms och Annika Sylvin-Reuters sexdelade poddserie Skammen. I serien berättar helt vanliga människor sin personliga skamhistor­ia. I avsnitten sätter sig huvudperso­nen ner med en närstående, som kan vara en partner eller en kompis, för att tala om hur skammen präglat deras liv. En expert som ger sin syn på problemati­ken är med i varje avsnitt.

– De medverkand­e bjuder modigt på sig själva, jag är jätteglad över att vi hittat dem. Det är viktigt att de här ämnena avdramatis­eras. Vi har ju alla något som vi skäms över. Man ska också skämmas över vissa saker, skam kan vara en sund reaktion. Men genom att diskute- ra skamliga känslor öppet minskar bördan som skammen lätt blir, säger Nanette Forsström.

Spelberoen­de är ett av ämnena som behandlas – i avsnittet medverkar en man som spelat bort sin familjs alla besparinga­r. Ett annat ämne är psykisk ohälsa – en ung kvinna som varit tvungen att ge upp sina karriärpla­ner inom FN berättar. Att ha varit del av ett strängt religiöst sammanhang kan också vara skamfyllt – en kvinna som vuxit upp inom gammellaes­tadianisme­n diskuterar sina mörkaste erfarenhet­er tillsamman­s med sin kusin. Och i kölvattnet av metoo kan män känna skam – här rannsakar en ung man som studerar till akutvårdar­e branschens grabbiga jargong. Och i avsnittet om ensamhet klarar en ung man som blivit mobbad inte längre av att lita på andra människor.

Den romske Sverigefin­ske artisten Dimitri Keiski ställer upp med sitt fullständi­ga namn. Han har vunnit den svenska tv-talangtävl­ingen True Talent och även medverkat i Yle Fems musikserie Ensam på scenen. Hans program om skam kring sitt ursprung innehåller enligt Forsström mycket humor.

Hon medger att det inte varit lätt att få människor att ställa upp för serien. Många av de medverkand­e fungerar som mentorer som stöttar andra i samma situation, och har därmed valt att vara öppna med sina erfarenhet­er. Ett tema som programmak­arna i planerings­stadiet ville ta upp var missunnsam­het och svartsjuka, men det visade sig vara för svårt att hitta någon som ville tala om ämnet.

– En viss form av öppenhet kring mänskliga misstag gynnar de flesta. Man behöver inte blotta sitt innersta för vem som helst, men man behöver inte heller gå omkring och låtsas att allt är perfekt, säger Forsström som i avsnittet kring psykisk ohälsa väljer att dela med sig av egna erfarenhet­er tillsamman­s med medprogram­ledaren Annika Sylvin-Reuter. Yle Arenan

 ?? FOTO: ULLA DONNER ?? ■Ulla Donner har gjort illustrati­onerna till poddserien – här för avsnittet om spelberoen­de.
FOTO: ULLA DONNER ■Ulla Donner har gjort illustrati­onerna till poddserien – här för avsnittet om spelberoen­de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland