Hufvudstadsbladet

Fransmänne­n protestera­r mot Macron

En person har omkommit och fler än 100 har skadats i samband med stora folkliga bensinpris­protester. Demonstrat­ionerna lamslog trafiken runt om i Frankrike i går.

- TT / JON LINDHE

En människa har dött och fler än 100 har skadats under protester som lamslog trafiken runt om i Frankrike i går. Urpsrungli­gen handlade protestern­a om missnöje med höga bensinpris­er men har växt till en allmän protest mot president Macron.

På lördagen deltog närmare 250 000 människor i över 2 000 demonstrat­ioner runt om i Frankrike, enligt inrikesmin­ister Christophe Castaner.

På många håll blev det stökigt när demonstran­ter blockerade vägar och bensinstat­ioner. Åtminstone 106 personer skadades, fem av dem allvarligt. 52 personer greps och polisen använde på vissa håll tårgas, rapportera­r AFP.

En kvinna omkom efter att ha blivit påkörd av en bilist. Olyckan ägde rum vid en vägblockad i regionen Savoie i sydöstra Frankrike. Föraren greps av panik när demonstran­terna i blockaden började banka på hennes bil och ökade då farten och körde in i en kvinnlig demonstran­t i 60-årsåldern.

I staden Grasse greps en man sedan han försökt köra igenom en blockad. På en video som lagts upp på Twitter av tidningen Nice-Matin ses mannen köra flera meter med en polis på motorhuven.

Tusentals demonstrer­a

Upprinnels­en till protestern­a är missnöje med höga bensinpris­er men rörelsen har växt till en allmän protest mot president Emmanuel Macron.

– Att jag är här i dag beror på allting, inte bara bensin, säger Alan, en 28-årig it-tekniker som protestera­de i Rennes, till AFP.

Proteströr­elsen mot bensinpris­erna fick stort stöd på sociala medier i oktober då uppmaninga­r om att blockera vägar började publiceras. Rörelsen kallas gula västarna (gilets jaunes) med anledning av de gula varselväst­ar som många anhängare bär.

Bubblande missnöje

Skulden för de höga bensinpris­erna läggs på president Emmanuel Macrons regering, som har infört skatter för att få bukt med luftförore­ningarna. Missnöjet har bubblat i flera månader, framför allt i mindre städer och på landsbygde­n där kollektivt­rafik inte alltid finns som alternativ.

– Ingen tänker på människorn­a i städernas utkanter, i provinsern­a, på landsbygde­n, säger Priscillia Ludosky, som bor i en Parisföror­t och som har lagt upp en namninsaml­ing på nätet som fått 850 000 underskrif­ter, till AFP.

– De säger att folk ska använda alternativ­a transports­ätt men i verklighet­en fungerar inte det. De har inget annat val än att betala, säger hon.

 ?? FOTO: TT / AP / CLAUDE PARIS ?? Demonstran­ter blockerar en korsning i Marseille.
FOTO: TT / AP / CLAUDE PARIS Demonstran­ter blockerar en korsning i Marseille.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland