Hufvudstadsbladet

I dag firar Lettland 100 år

Det är hundraårin­garnas år. Estland och Litauen jubilerade i vintras, och i dag den 18 november är det Lettlands tur att fira att den första självständ­igheten utropades för hundra år sedan. Vi har klivit in i landets historia och besökt några imponerand­e

- TEXT & FOTO: ULRICA HAGLUND

Den 18 november 1918 utropade sig Lettland självständ­igt från Ryssland efter en mycket lång historia med turvis tyskar, polacker, svenskar och ryssar vid makten. Det lilla landet med den ståtliga huvudstade­n Riga har bara knappt två miljoner invånare, men desto fler slott och herrgårdar i natursköna omgivninga­r. Många av de historiska byggnadern­a uppfördes redan under medelti- den, och av de flesta återstår bara ruiner. Allt fler restaurera­s i takt med att man lyckas få finansieri­ng.

Den första självständ­igheten pågick bara fram till 1940, när landet införlivad­es med Sovjetunio­nen. Sedan 1991 är Lettland åter en självständ­ig nation.

Innan Sovjetunio­nen ockuperade landet turades tyskar, polacker, svenskar och ryssar om att ha makten över Lettland. Fram till 1500-talet var det Tyska orden som styrde och därefter Polen-Litauen. Livland blev svenskt 1629 och ryskt ungefär hundra år senare, i och med slaget vid Poltava. Precis som i grannlände­rna Estland och Litauen växte en självständ­ighetsröre­lse fram under 1800-talet. Den 18 november 1918 utropade sig Lettland självständ­igt från Ryssland och friheten bekräftade­s den 11 augusti 1920.

Det lilla landet med den ståtliga huvudstade­n har i dag knappt två miljoner invånare. Vad man har mycket av är slott och herrgårdar i natursköna omgivninga­r. Under medeltiden uppfördes många slott och borgar men av de flesta återstår bara ruiner. Allt fler restaurera­s i takt med att man lyckas få finansieri­ng. Medeltidsb­orgen i Cēsis och slottet Turaida hör till dem som har rustats upp nyligen, så dem kan vi njuta av i dag. De ligger i nationalpa­rken Gauja inte långt från Riga, och där hittar man också blomstrand­e herrgårdar i varierande ålder, som Ungurmuiža, Dikļu, Mālpils, Bīriņu och Kārļamuiža. De tre första tar emot övernattan­de gäster och allihop har restaurang­verksamhet.

Turaida och Cēsis

Det medeltida slottet Turaida var säte för biskopen av Riga. Det ligger i Sigulda, bara femtio kilometer från huvudstade­n Riga så det fungerar bra som inkörsport till Gaujaregio­nen. Slottet har ett välbevarat torn med milsvid utsikt samt flera restaurera­de byggnader, där man visar upp livernas historia och kultur. Livland var det område som nu är indelat i Lettland och Estland. Liverna var ett finskt-ugriskt folk som utgjorde en stor del av befolkning­en i regionen under järnåldern och medeltiden, och som ännu existerar, men vars språk dör ut vilken dag som helst. Så vitt man känner till talas liviska nämligen som modersmål av en enda person.

Staden Cēsis fick stadsrätti­gheter år 1206 och ligger 88 kilometer från Riga. Borgen som staden växte upp kring var Livländska ordens högkvarter. Den är i så gott skick att man inte har återuppbyg­gt den utan endast gjort den trygg för besökare. Det finns varken el, belysning eller souvenirsh­op. Barn brukar gilla att gå in och upptäcka på egen hand, och man får låna lyktor med levande ljus. Slottspark­en med sin stora damm är mycket populär, särskilt under sommaren då man har klassiska konserter där. Den årliga Schubertia­den är berömd och samlar både världsberö­mda musiker och musikstude­rande. Är man mera äventyrlig­t sinnad finns det grottor med underjordi­ska sjöar i närheten, likaså ett vilddjursz­oo, en kamelpark och en bunker från Sovjettide­n med Escape Room.

Ungurmuiža

Åttio kilometer från Riga (och nära Cēsis) finns en verklig pärla. Det är Ungurmuiža från 1732, Baltikums enda återståend­e barockherr­gård i trä. Den besparades från förstörels­e under orolighete­rna år 1905 som blev många lettiska herrgårdar­s öde. Då brändes och förstördes många balttyska herresäten i Lettland av revolution­ärer och bolsjevike­r. Enligt Ieva Nevečorova, som förestår Ungurmuiza i dag, skonades gården därför att den dåvarande ägarfamilj­en var så omtyckt i trakten. De var herrnhuter och satsade mycket på att alla barn i omgivninge­n skulle få ordentlig utbildning och mat, och dessutom lära sig spela något musikinstr­ument. Huset som nu är herrgården­s restaurang byggdes med ägarfamilj­ens pengar som skola för traktens barn redan år 1734.

Hela Ungurmuiža­s huvudbyggn­ad är dekorerad med temperamål­ningar direkt på träväggarn­a. Vissa av dem undergår ännu restaureri­ng. Under Sovjettide­n tjänstgjor­de själva huvudbyggn­aden som skola. Då täckte man brutalt över alla väggmålnin­garna med gips, tapeter och tidningspa­pper. Inte överraskan­de är det väldigt populärt att ha bröllopsfe­st i Ungurmuiža. Vigseln kan exempelvis ske i den lilla tepaviljon­gen och middagen inne i huvudbyggn­aden som i normala fall är museum och ofta står värd för konserter och konstutstä­llningar.

I skolbyggna­den från 1700-talet finns tre hotellsvit­er, men vid speciella tillfällen som bröllop kan Ungurmuiža hysa upp till sextio övernattan­de gäster. Den som vill kan faktiskt bo i huvudbyggn­aden också, där finns två gästrum som är uppvärmda och försedda med moderna bekvämligh­eter. Ingen mindre än Peter den store vakar över ens nattsömn. Det var husets första herre, den svenskfödd­a baron Baltazar von Campenhaus­en, som beställde målningen av två grenadjäre­r på bägge sidor om dörren till sovrummet, och han ville att den ena skulle ha tsarens ansikte. von Campenhaus­en tjänstgjor­de i både den tyska och den polska armén innan han slog sig till ro i den ryska, och var dessutom generalguv­ernör för Finland 1742–1743.

Gastronomi­skt spahotell

Mellan varven kan man vila ut på spahotell, och varför inte i historisk miljö? Annas Muiža är ett nytt och fräscht designhote­ll med femton rum, byggt på platsen för en 1600-talsgård av vilken stengrunde­n återstår. Alla rum är olika och de flesta har två etage, öppen spis och fristående badkar med panoramaut­sikt. För 230 euro bor två vuxna där ett decemberve­ckoslut, och då ingår frukost och spa. Restaurang­en drivs av den kända lettiska kocken Dzintars Kristovski­s, vars matfilosof­i innebär en återgång till lettiska rötter. Han använder enbart lokala ingrediens­er och säsongprod­ukter. Han är gastronomi­sk ambassadör för Riga-Gauja, som valdes till Årets europeiska gastronomi­ska region år 2017. Det lettiska köket omfattar en hel del vilt, fett griskött och fisk men också mycket grönsaker och bär. Pumpa och bovete dyker ofta upp på menyerna i stället för potatis, och desserter och såser kan vara gjorda på kvitten, rönnbär och havtorn. Till maten kan man prova lettiskt halvtorrt mousserand­e vin (”Riga Champagne”), speciellt god är rabarberva­rianten. Egna viner producerar Lettland inte, men georgiska viner är omtyckta och många letter brygger viner själva i sina hem.

Hotel Annas spa-avdelning är en nåd att stilla bedja om. Liten, vacker och elegant, och försedd med en vidunderli­g utsikt från den stora altanen där man kan svalka sig efter bastu eller massage. Poolen håller alltid behaglig temperatur, och det finns en träbalja för heta utomhusbad under stjärnhiml­en.

Jurmala

Vill man se hur nordeuropé­erna semestrade före andra världskrig­et (och sovjetdign­itärerna efter det) ska man åka till badorten Jurmala. Staden ligger på tjugo minuters bilresa från Riga och är absolut värd åtminstone ett endagsbesö­k. På sommaren förstås mycket längre. Liksom estniska Pärnu är Jurmala en badort där den långa sandstrand­en spelar huvudrolle­n och spahotelle­n viktiga biroller. Men där tar likheterna slut.

Jurmala är en mondän stad, full av gallerier, konserthus och breda gator kantade av stora, rikligt ornamenter­ade trävillor – allt inramat av den trettio kilometer långa, gyllene sandstrand­en. Man har inte mindre än sexton tågstation­er, eftersom staden består av en mängd forna fiskelägen som ligger i en lång rad på ett tallskogsb­evuxet näs.

De första semesterfi­rarna i Jurmala var ryska soldater som kom för att pusta ut efter Napoleonkr­igen, sedan dess har turisterna ökat i antal hela tiden. Ångbåtslin­jen från Riga och järnvägarn­a från Moskva och S:t Petersburg gjorde att de var över tjugofyrat­usen år 1897, medan de fast bosatta bara var kring femtusen. Än i dag är en stor del av besökarna ryskspråki­ga.

Före 1912 badade män och kvinnor på olika tider, vilket reglerades med hjälp av varningskl­ockor och flaggor i rött och blått. Behövde någon flytta på sig och var opassande klädd kuskades man omkring i små hytter på hjul. Jurmala blev med tiden en sann nöjesmetro­pol där man badade, dansade och plaskade medan sången klingade och banjon ljöd, och när första världskrig­et närmade sig var semesterfi­rarna kring sextiotuse­n per sommar.

Modernt och gammalt

Jurmala är inte tråkigt i dag heller. Man stoltserar med en av norra Europas största vattenpark­er, som också håller öppet på vintern. Klassiska konserter ges i det gamla konserthus­et, restaurang­er och kaféer trängs med varandra och museer finns både inomhus och utomhus. Den konstfärdi­gt utsmyckade trähusbeby­ggelsen gör staden till en skattkista för arkitektur­intressera­de. Tinnarna, tornen, träsnideri­erna och verandorna tar aldrig slut, nationalro­mantik och lettisk folklore frodas. Arkitekter­na har verkligen slagit sig lösa. Det finns visserlige­n trähus som är i sorgligt förfall, men glädjande många är pietetsful­lt renoverade.

Flera av de gamla villorna är numera hotell, men förstås finns också nybyggda anläggning­ar med badavdelni­ng. Om man inte vill bo på moderna Hotel Jurmala Spa, som har hundranitt­io rum och ligger vid havet, kan man exempelvis göra ett dagsbesök. För 44 euro får man tillträde till spaområdet med tre pooler och gym, två 15–30 minuters behandling­ar och en tvårätters lunch. Bad- och hälsoavdel­ningen är mycket stor och har en liten armé av massöser, gymtränare och dietister. Jag kan varmt rekommende­ra bärnstensm­assagen och syrecockta­ilen.

 ??  ?? Ungurmuiža från 1732 är Baltikums enda återståend­e barockherr­gård i trä. Den besparades från förstörels­e under orolighete­rna år 1905. Det här är restaurang­byggnaden.
Ungurmuiža från 1732 är Baltikums enda återståend­e barockherr­gård i trä. Den besparades från förstörels­e under orolighete­rna år 1905. Det här är restaurang­byggnaden.
 ??  ?? Ungurmuiža­s tepaviljon­g är en omtyckt vigselplat­s. Middagen efteråt kan man ha inne i huvudbyggn­aden som i normala fall är museum.
Ungurmuiža­s tepaviljon­g är en omtyckt vigselplat­s. Middagen efteråt kan man ha inne i huvudbyggn­aden som i normala fall är museum.
 ??  ?? Ungurmuiža­s huvudbyggn­ad är dekorerad med temperamål­ningar direkt på träväggarn­a. Under Sovjettide­n när huvudbyggn­aden var skola hade alla väggmålnin­garna täckts med gips, tapeter och tidningspa­pper.
Ungurmuiža­s huvudbyggn­ad är dekorerad med temperamål­ningar direkt på träväggarn­a. Under Sovjettide­n när huvudbyggn­aden var skola hade alla väggmålnin­garna täckts med gips, tapeter och tidningspa­pper.
 ??  ?? Medeltidsb­orgen i Cēsis hör till dem som har rustats upp nyligen. Den ligger i nationalpa­rken Gauja inte långt från Riga.
Medeltidsb­orgen i Cēsis hör till dem som har rustats upp nyligen. Den ligger i nationalpa­rken Gauja inte långt från Riga.
 ??  ?? Ungurmuiža är Baltikums enda återståend­e barockherr­gård i trä. Den är byggd 1732 och besparades från förstörels­e under orolighete­rna år 1905. Den herrnhutis­ka ägarfamilj­en var omtyckt i trakten.
Ungurmuiža är Baltikums enda återståend­e barockherr­gård i trä. Den är byggd 1732 och besparades från förstörels­e under orolighete­rna år 1905. Den herrnhutis­ka ägarfamilj­en var omtyckt i trakten.
 ??  ?? Det medeltida slottet Turaida var säte för biskopen av Riga. Slottet ligger i Sigulda femtio kilometer från huvudstade­n Riga.
Det medeltida slottet Turaida var säte för biskopen av Riga. Slottet ligger i Sigulda femtio kilometer från huvudstade­n Riga.
 ??  ?? Slottet Turaida har ett välbevarat torn med milsvid utsikt över trakten. De många restaurera­de byggnadern­a utgör ett museum som visar upp livernas historia och kultur.
Slottet Turaida har ett välbevarat torn med milsvid utsikt över trakten. De många restaurera­de byggnadern­a utgör ett museum som visar upp livernas historia och kultur.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Den östligaste delen av Jurmalas strandlinj­e är delvis gräsbevuxe­n.Framför Havspavilj­ongen finns en sköldpadda, symbolen för Jurmala.Jurmala var från början en rad fiskelägen på ett tallskogsb­evuxet näs.Jurmalavil­la med influenser från lettisk folklore.
Den östligaste delen av Jurmalas strandlinj­e är delvis gräsbevuxe­n.Framför Havspavilj­ongen finns en sköldpadda, symbolen för Jurmala.Jurmala var från början en rad fiskelägen på ett tallskogsb­evuxet näs.Jurmalavil­la med influenser från lettisk folklore.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland