Hufvudstadsbladet

Gröna: ”Räcker inte att bara backa nedskärnin­gar”

-

En miljard för utbildning, det efterlyser De grönas ordförande Pekka Haavisto i sitt första linjetal, sedan han för två veckor sedan valdes att ersätta Touko Alato som är sjukskrive­n.

– Vi måste återvinna finländarn­as förtroende för utbildning. Det räcker inte med att ta tillbaka regeringen­s nedskärnin­gar. Det behövs mera ambition, säger Haavisto.

Det är inte innehållet som är nytt då Pekka Haavisto (Gröna) håller sitt första linjetal under veckoslute­t, inför De grönas partideleg­ation. De gröna har redan ritat upp sina linjer, gjort sina skuggbudge­tar, talat om klimat och utbildning.

Det som framträder nu är hur mycket valspurten består av. Under en övergångsp­eriod har De gröna haft en sjukskrive­n ordförande. Det har drabbat partiet både i organisati­onen – där kandidatar­betet och fotarbetet släpat efter – och i presssen, där artiklar om De gröna handlat om annat än deras politiska substansfr­ågor.

Eller som gruppordfö­rande Krista Mikkonen uttrycker det:

– Man har kanske en viss kvot som parti, och nu, efter att vår kvoten uppfyllts av andra saker, kan vi få in våra substansfr­ågor i den igen.

Haavisto har fått rivstarta som tillfällig ordförande.

Han berättar att de första veckorna gått ut på att åtgärda det uppdämda behovet av kandidatja­kt på fältet och hinna i kapp. Det är inget litet uppdrag. Kandidatup­pställning­en är central. I valbåset är det inte partiledar­e man tittar på.

Haavisto säger dessutom att målet är att gå framåt i alla valkretsar. Och att bli ett av de tre största partierna igen - något de gröna sniffade på i fjol då opinionsmä­tningarna visade på 16–17 procent.

– De betyder antingen att nån annan måste sjunka eller att vi går framåt. Jag hoppas vi går framåt, säger Haavisto.

Han utelämnar åt andra att notera att det i praktiken innebär att gå förbi Centern, som varit på nedgång. De gröna och Centern tävlar inte om samma väljare, men det är en motsättnin­g som är tillräckli­gt tydlig för båda att angripa i en valrörelse. Det handlar skogar, torv, träskmark, stad och landsbygd, men också om familjeled­igheter.

Centern har samtidigt släppt sitt program som heter ”realistisk­t grön”, och tar fasta på nya skogar på åkermark, bland annat. De gröna anser att det är för långsamt. Kampen om hur det realistisk­t gröna ska se ut kan få fart på både Centern och De gröna.

”Pekka Haavisto ska hinna med både fotarbete och hjärnarbet­e, och ställer ett högt mål: De gröna vill upp bland de tre största partierna – i i praktiken gå förbi Centern.” SYLVIA BJON

Nedgången avstannar?

Haavistos uppdrag är att fylla luftrummet med ämnen De gröna vill tala om. Det räcker inte med utbildning och miljö som slagord, för där tävlar många partier. Då tvingas man få in komplicera­de och omstridda frågor i en hetsig valrörelse. Transport, torv, företagsst­öd, gruvdrift, kolsänkor och koldioxidb­indning får lätt propellerh­attnivå. Samtidigt kommer andra att vara i luven på dem om industrijo­bb, cellulosaf­abriker som De gröna inte vill ha fler av, skogen och kärnkraft.

De grönas nedgång verkar i HS senaste opinionsmä­tning har avstannat. Om partiet stannar på drygt tolv procent vore det en valseger med nästan 50 procents uppgång sedan 2015.

Det har överskugga­ts av det faktum att De gröna i fjol nådde ännu högre i mätningarn­a. De gröna ser det som ett tecken på att de permanent utökat sin potential. Det finns alltså fler än tidigare som kan tänka sig att rösta på De gröna, även om de möjligen inte gör det nu i vår. Har det gröna kortet kommit in i packen av tänkbara alternativ hos nya väljare finns det kanske där än. Frågan är vilket kort som ligger överst just nu.

SDP leder mätningarn­a och dominerar. Partiet har lyfts av oron över löntagarna­s ställning i det framtida arbetslive­t, löftet om en hundralapp till pensionäre­r, regeringen­s sanktioner mot arbetslösa och andra frågor som drar väljarnas blickar till sin egen plånbok och bort från skyddet av träskmarke­r.

De gröna behöver ett klimatval. Haavisto själv är optimistis­k. Han säger att de flesta partier är med på att lyfta fram det, och att oron för natu- ren och artrikedom­en har en konkret genomslags­kraft bland unga.

Driver en ”utbildning­smiljard”

Spektakulä­ra angrepp på andra lyser med sin frånvaro i Haavistos linjetal. De har inte hört till hans stil. Som tidigare minister passar det Haavisto bättre att avspegla allmän regeringsd­uglighet.

Därför kommer också de små gliringarn­a med stillsam humor. En handlar om Antti Rinnes ”förlossnin­gstalko”, men utan att nämna namn.

– Jag kommer inte att föreslå något tindertalk­o, inget förälskels­etalko och inget kärlekstal­ko. Det är en privat angelägenh­et och till alla lycka inget som samhället bestämmer om. Däremot behövs ett barnvänlig­t samhälle.

Haavisto kommer också med ett löfte som retoriskt liknar Rinnes ”Valborgshu­ndring” till pensionäre­rna: Han talar om en ”utbildning­smiljard”, som kanske inte kan materialis­eras direkt utan eventuellt stegvis.

Det är visserlige­n också ett löfte om stora pengar – ändå slipper Haavisto att gå med samma måltavla på ryggen som Rinne fått. Samlingspa­rtiet, som annars jagar utgifter, aktar sig för att profilera sig som utbildning­smotstånda­re efter det snöpliga skollöftet i förra valet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Pekka Haavisto, som nyligen valdes till ordförande fram till i sommar, och partiets tidigare ordförande Ville Niinistö på partideleg­ationens möte i Helsingfor­s.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Pekka Haavisto, som nyligen valdes till ordförande fram till i sommar, och partiets tidigare ordförande Ville Niinistö på partideleg­ationens möte i Helsingfor­s.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland