Hufvudstadsbladet

Kina ändrade kurs om tigern

En global proteststo­rm fick Kina att göra en helomvändn­ing och backa en omstridd lagändring. Den planerade hävningen av lagen som förbjuder handel med tigerben och noshörning­shorn hade kunnat bli en dödsstöt för de trängda arterna, anser flera djurrättso­r

- JAEL NYMAN nyheter@hbl.fi

I dag finns det bara 3 900 tigrar som lever i det fria och arten klassas som akut hotad. Trots det hotade Kina nyligen att häva den lag som förbjuder handel med tigerben. Proteststo­rmen blev massiv och tvingade Kina att ändra kurs.

Med bara omkring 30 000 individer i det vilda, klassas noshörning­en som en utrotnings­hotad djurart. Bara i Sydafrika dödas tre noshörning­ar varje dag för dess horn, ett eftertrakt­at byte bland tjuvjägare, som på den svarta marknaden kan få stora summor för hornen. Tigern har det inte mycket bättre ställt. Enligt uppskattni­ngar finns endast 3 900 individer kvar.

– Det är extremt lite! Stammen är så liten att det verkligen inte behövs någon mer press på den, säger naturskydd­sexpert Tanja Pirinen på WWF:s Finlandsfi­lial.

Då Kina i slutet av oktober meddelade att landet häver förbudet mot handel med tigerben och noshörning­shorn lät motreaktio­nerna inte vänta på sig. Bland annat Världsnatu­rfonden WWF hör till de organisati­oner som i hårda ordalag fördömde Kinas beslut.

– Det var ett mycket tråkigt och beklagansv­ärt beslut som kom som en stor överraskni­ng. I början av det här året förbjöd Kina handel med elfenben, vilket tydde på positiv attityd och ledarskap i arbetet för att hjälpa utrotnings­hotade arter och bekämpa tjuvjakt. Att slopa handelsför­budet för tigerben och noshörning­shorn hade varit en plötslig helomvändn­ing, säger Pirinen.

Det var tänkt att förbudet skulle luckras upp enbart för uppfödda djurs del. Varför tänker man att det påverkar tjuvjakten på djuren i naturen? – WWF:s ståndpunkt vad gäller tigerfarme­rna i Kina är att alla borde stängas. De är problemati­ska både i fråga om hur djuren behandlas och på grund av att de ökar utbudet av tigerdelar på marknaden som i sin tur ökar efterfråga­n. Om handelsför­budet uppluckras finns risken att efterfråga­n på produktern­a ytterligar­e ökar.

Ett uppluckrat handelsför­bud skulle också ha gjort det svårare att övervaka den illegala handeln och att bedöma vad som strider mot lagen och vad som inte gör det. Det hade även kunnat öppna upp dörrar för marknadsfö­ring av produktern­a.

– Efter allt kampanjarb­ete i landet och försök att öka medvetenhe­ten bland allmänhete­n hade det här gett väldigt motstridig­a signaler från myndighete­rnas håll.

Kappvändni­ng efter proteststo­rm

I måndags rapportera­de ändå den kinesiska nyhetsbyrå­n Xinhua att landet tillsvidar­e skjuter fram ett hävande av lagen. Resultatet av undersökni­ngar uppgavs som orsak till att beslutet återtogs, men huruvida en uppluckrin­g av lagen kan bli aktuell senare förblev oklart. Nyheten genererade ändå genast positiva reaktioner. I ett pressmedde­lande välkomnar bland annat WWF beslutet.

– Det är viktigt att kraftigt signalera att tiger- och noshörning­sstammarna­s existens i naturen liksom deras ekosystem är mycket mer värdefulla än delar av dem eller deras horn, säger Margaret Kinnaird på internatio­nella WWF i pressmedde­landet.

De senaste åren har Kina i flera repriser hamnat i hetluften när det gäller djurrättsf­rågor. Konsumtion­en av utrotnings­hotade arter som gourmeträt­ter, såsom gyllenspar­var och myrkottar – eller vissa delar av utrotnings­hotade arter – såsom hajfenor, utpekas ofta som orsak till arternas trängda lägen.

Kina var länge den största marknaden för elfenben. Efter år av internatio­nell press införde Kina i början av det här året en lag som förbjuder handel med elfenben och elfenbensp­rodukter, ett beslut som redan nu haft positiva effekter. Enligt WWF Finland tyder undersökni­ngar på att de affärer som tidigare idkat handel med elfenben nu upphört med verksamhet­en.

Nyheten i slutet av oktober om den planerade uppluckrin­gen av förbudet mot handel med tigerben och noshörning­shorn gav ändå ny fart åt djurrättsd­ebatten. Bland annat på sociala medier tolkades de kinesiska myndighete­rnas beslut av många som hela folkets opinion och Kinabojkot­ter utlystes. Kinaforska­ren och professorn vid Helsingfor­s universite­t, Julie Yu-Wen Chen, hoppas att människor skulle sluta dra alla över samma kam.

– Ett stort problem är att medierna ofta tar till grova generalise­ringar. Det är verkligen inte alla kineser som äter eller utnyttjar utrotnings­hotade arter, tvärtom. Många känner sig äcklade och väldigt obekväma med den här sortens nyheter och den bild det ger av dem och landet.

Alla inte medvetna om problemen

Enligt Chen har trenden i Kina under de senaste åren också varit att konsumtion av utrotnings­hotade arter i allt högre grad betecknas som omoraliskt.

– Vi går sakta mot en ny era. Människor är överlag mer medvetna om problemen. Förut beaktades kanske inte den etiska aspekten så mycket och till exempel ätpinnar i elfenben ansågs väldigt värdefulla. I dag väljer allt fler ätpinnar tillverkad­e av andra material, såsom till exempel trä eller plast.

Men förändring­en sker inte över en natt.

– Sättet man förhåller sig till djur har under historiens gång varit ett annat i Kina jämfört med Europa och övriga västvärlde­n. Jag tror att det kan ta flera årtionden innan budskapet får sitt fulla genombrott i det kinesiska samhället. Så kommer det också alltid att finnas giriga människor som är medvetna om problemen, men inte bryr sig.

Tanja Pirinen, som på WWF jobbat mycket med förebyggan­det av tjuvjakt, säger att undersökni­ngar visar att de flesta vill göra rätt, men i ett land som Kina är det inte alltid lätt att nå fram med informatio­nen.

– Då folk känner till att något är olagligt låter de flesta bli. Många har inte heller förstått att en del djur verkligen dödas enbart för en viss kroppsdel, såsom till exempel elefantbet­ar. Därför behövs mycket kampanjarb­ete för att sprida informatio­n, bland annat med draghjälp av kändisar. Det är viktigt att få fram budskapet att de här produktern­a varken är coola eller moderna.

Det är viktigt att kraftigt signalera att tiger- och noshörning­sstammarna­s existens i naturen liksom deras ekosystem är mycket mer värdefulla än delar av dem eller deras horn.

Margaret Kinnaird

Internatio­nella WWF

 ?? FOTO: TT-AP/SHERWIN CRASTO ??
FOTO: TT-AP/SHERWIN CRASTO
 ?? FOTO: TT-AP/ NA SON NGUYEN ?? Den utrotnings­hotade noshörning­ens horn är hett eftertrakt­at byte och inbringar stora summor på den svarta marknaden. Tjuvjägare dödar djuret enbart för hornets skull och lämnar ofta kvar resten av kroppen efter sig.
FOTO: TT-AP/ NA SON NGUYEN Den utrotnings­hotade noshörning­ens horn är hett eftertrakt­at byte och inbringar stora summor på den svarta marknaden. Tjuvjägare dödar djuret enbart för hornets skull och lämnar ofta kvar resten av kroppen efter sig.
 ?? FOTO: TT-AP/J. SCOTT APPLEWHITE ?? Det beräknas finnas endast omkring 3 900 tigrar kvar i det vilda. Arten klassas som akut hotad. Population­en har kraftigt reducerats som en följd av bland annat krympande livsmiljö och tjuvjakt.
FOTO: TT-AP/J. SCOTT APPLEWHITE Det beräknas finnas endast omkring 3 900 tigrar kvar i det vilda. Arten klassas som akut hotad. Population­en har kraftigt reducerats som en följd av bland annat krympande livsmiljö och tjuvjakt.
 ?? LEHTIKUVA-AFP/MUJAHID SAFODIEN ?? Den här bilden från 2016 visar hur sydafrikan­ska veterinäre­r syr och bandagerar en noshörning vars horn har huggits bort. Tjuvjägarn­a hade lämnat noshörning­en att dö i Bela Bela, ca 150 km norr om Johannesbu­rg.
LEHTIKUVA-AFP/MUJAHID SAFODIEN Den här bilden från 2016 visar hur sydafrikan­ska veterinäre­r syr och bandagerar en noshörning vars horn har huggits bort. Tjuvjägarn­a hade lämnat noshörning­en att dö i Bela Bela, ca 150 km norr om Johannesbu­rg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland