Hufvudstadsbladet

Regeringsp­referenser­na är matnyttig informatio­n för oss väljare. Det är synd att så många partier inte vill berätta hur de tänker.

Partiledar­na prioritera­r väldigt olika när de ska välja de viktigaste valfrågorn­a inför riksdagsva­let i april. Det visar HBL:s intervjuse­rie. Beträffand­e sina drömregeri­ngar svävar många som vanligt på målet.

- Susanna Ginman

Premissen för HBL:s intervjuer med partiledar­na var att de skulle handla om frågor som är lite kinkiga för just det partiet. Därför går serien under namnet ”Där skon klämmer” och därför varierar de teman som har tagits upp. Partiledar­na fick alltså inte själva fritt välja vilka frågor de skulle belysa. Intervjuer­na publicerad­es mellan 30.9 och 13.11.

Alla partiledar­e fick ändå lista de tre viktigaste valfrågorn­a och berätta vilken deras drömregeri­ng är. De svaren går bra att jämföra och reflektera kring.

En del frågor nämns av många partier. Klimatförä­ndringen hör till dem. Det är så många partier som lyfter upp klimatet som en av de tre viktigaste valfrågorn­a att det är enklare att lista dem som inte gör det – Sannfinlän­darna, Blå framtid och SFP. Det är sällan SFP kan hänföras till samma fålla som Sannfinlän­darna och Blå framtid men det finns knappast så mycket gemensamt i SFP:s och de två andras syn på klimatförä­ndringen utöver att den inte lyfts upp som en av de viktigaste frågorna.

En annan fråga som nämns av många av de nio partierna är utbildning­en, alltså satsningar på kompetens, kunnande och vetenskap. Många gånger handlar det uttrycklig­en om hela fältet – från småbarnspe­dagogik till forskning. De partier som inte alls lyfter upp utbildning­sfrågorna är Blå framtid, Centern, Sannfinlän­darna och KD. Men De gröna, Samlingspa­rtiet, SDP, SFP och VF tycker alla att utbildning­en är en av de tre viktigaste frågorna inför valet.

Sysselsätt­ningen är också ett tema som förekommer rätt ofta men här kan man tydligare skönja olika betoningar. Centerns Juha Sipilä, Samlingspa­rtiets Petteri Orpo och Blå framtids Sampo Terho nämner alla en hög sysselsätt­ning som en av de viktigaste frågorna. Vänsterför­bundets Li Andersson talar däremot om att öka tryggheten på arbetsmark­naden som befinner sig i ett brytningss­kede. Här går det att med kännedom om den sittande regeringen­s politik läsa in att de tre nuvarande regeringsp­artierna prioritera­r en högre sysselsätt­ning framför den trygghet som ett starkt uppsägning­sskydd eller högre arbetslösh­etsersättn­ingar ger. VF prioritera­r antagligen de senare och nämner särskilt möjlighete­rna till tilläggsut­bildning.

Många partier nämner familjeled­ighetsrefo­rmen – till dem hör SFP:s Anna-Maja Henriksson som hänvisar till att partiet vill att Finland ska bli världens barnvänlig­aste land.

Frågan om drömregeri­ngen får tyvärr luddiga svar. Tydligast är VF, Blå framtid och Centern. Li Andersson vill förutom sitt eget VF ha med sig SDP, De gröna och kanske SFP i sin drömregeri­ng. Sampo Terho vill att den nuvarande regeringsb­asen med Blå framtid, Centern och Samlingspa­rtiet ska fortsätta. Och Juha Sipilä vill ha en regering med de tre stora partierna och preciserar att det handlar om de som just nu är störst i opinionsmä­tningarna, alltså SDP, Samlingspa­rtiet och Centern.

Alla andra är mer eller mindre otydliga. SDP:s Antti Rinnes dröm är att hans parti skulle få över hälften av mandaten och kunna bilda en regering ensam, men tillägger att det har gått bra att samarbeta med Samlingspa­rtiet, Centern, VF och De gröna.

Flera partiledar­e, bland dem Sannfinlän­darnas Jussi Halla-aho säger att det inte är klokt att nu nämna en drömregeri­ng, även om en sådan kanske finns.

SFP utesluter Sannfinlän­darna medan Centerns Sipilä säger att de innebär risker. Samlingspa­rtiets Orpo vill inte utesluta någon på förhand men tar avstånd från partier som ”lever i det förgångna”. Orpo nämner särskilt SDP. Det är en ovanlig bredsida i finländska förhålland­en, särskilt som Saml och SDP har samarbetat i flera regeringar. Men Samlingspa­rtiet har utsett SDP till sin huvudmotst­åndare i valet, något som också märktes i riksdagens debatt om skuggbudge­tarna.

Regeringsp­referenser­na är matnyttig informatio­n för oss väljare. Det är synd att så många partier inte vill berätta hur de tänker.

Annars visar partiledar­intervjuer­na på klara politiska och ideologisk­a skillnader mellan partierna. Det är bra och hjälper oss väljare.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland