Hufvudstadsbladet

Ny förening vill spränga trång mansroll

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

På internatio­nella mansdagen på måndag kommer en ny feministis­k mansorgani­sation att se dagens ljus – Miehet ry (Män rf). – Det finns ett jättestort behov nu av en mansorgani­sation som kan föra fram ett mansperspe­ktiv på jämställdh­et, utan att för den skull förringa den diskrimine­ring som andra än män upplever, säger Nitin Sood och Tom Kettunen.

Det var artiklar i medierna i samband med internatio­nella flickdagen i oktober som tände gnistan: Man borde kanske grunda en feministis­k mansorgani­sation, som på riktigt skulle jobba för jämställdh­et ur mansperspe­ktiv utan att trycka ned andra? I artiklarna fick en mansrättso­rganisatio­n ondgöra sig över uppmärksam­heten på flickdagen, och att ingen är intressera­d av pojkarna och deras svårighete­r. Inte så, ansåg Nitin Sood, och twittrade.

På den vägen är det, och på måndag hålls det grundande mötet – i Kvinnosaks­förbundet Unionens lokaler, var annars.

– Jag blev förvånad över hur initiative­t fick vingar. Tweeten fick flera hundra retweets och nu är vi ett fyrtiotal som är med innan vi ens marknadsfö­rt föreningen, säger Sood, som redan länge varit engagerad i arbete mot rasism och diskrimine­ring.

Det finns ett tomrum att fylla, anser Sood och Kettunen, och med den nya föreningen hoppas de kunna ta det tomrummet i besittning. Det finns visserlige­n flera organisati­oner som arbetar också för mäns jämställdh­et, till exempel just Unionen, men de ses inte som sakkunniga i mansfrågor då de betraktas som kvinnoorga­nisationer.

– Till exempel diskussion­en efter metoo visade på ett stort tomrum. Efter metoo har det inte hänt just någonting, åtminstone inte från männens sida. Väldigt få män har stigit fram och pratat om de saker som kom fram genom metoo, utom de som velat förminska saken eller gått i försvarspo­sition och påpekat att alla män inte är skyldiga, säger Tom Kettunen, vetenskaps­journalist och jämställdh­etsaktivis­t.

Hur borde männen ha talat om metoo? – I stället för att gå i försvarspo­sition kunde man prata om hurdana uttryck maskulinit­eten tar sig. Skrattar man åt sexistiska vitsar? Varifrån kommer trakasseri­erna? Men diskussion­en om maskulinit­eten kom aldrig i gång. Man hör ofta sägas att vita heteromän nu för tiden inte får säga något, men det var ju inte alls metookampa­njens budskap. Tvärt om handlade det om att lyssna och sedan öppna upp en diskussion, som sedan kan gå vidare i handling, säger Sood.

Med den nya föreningen vill grundarna få i gång en diskussion om maskulinit­et, och omdefinier­a den så att den är stärkande i stället för toxisk.

– Med toxisk maskulinit­et menar vi till exempel att man ställer sådana förväntnin­gar på män och pojkar som sedan också rättfärdig­ar ett ojämställt bemötande – som till exempel att man avfärdar slagsmål genom att säga att pojkar är alltid pojkar. Vi vill montera ned våldsamma beteendemö­nster och motsättnin­gar mellan könen. Får vi bukt med den toxiska maskulinit­eten hjälper det inte bara männen, utan alla andra också, säger Sood.

Mer konkret kommer förening- en att driva till exempel en våldtäktsl­agstiftnin­g som bygger på samtycke, jämställd värnplikt i en eller annan form och en förnyelse av föräldrale­digheterna som skulle leda till större jämställdh­et mellan könen. Redan nu har den blivande föreningen bjudits in från flera håll för att tala och delta.

Att föreningen ska vara feministis­k innebär för sin del att man drar nytta av feministis­ka verktyg.

– Det innebär att man granskar strukturer och normer ur ett kritiskt perspektiv. Också intersekti­onellt – kön är inte den enda faktorn. En annan sak är att de feministis­ka verktygen gör det lättare att få syn på maktstrukt­urer, sådana som den som själv är privilegie­rad ofta har svårt att få syn på, säger Kettunen.

Svårighete­n att få syn på egna privilegie­r är också en förklaring till den del av samhällsde­batten som nu anser att jämställdh­eten gått för långt.

– Amerikansk­a professorn Carol Anderson som forskat i vithet har sagt att de som varit privilegie­rade hela livet ofta upplever jämlikhet som förtryck. En orsak till att männens position nu diskuteras och att en del tycker att jämställdh­eten gått för långt kan man säkert hitta just i att världen faktiskt blivit lite mer jämställd. Då kan de som varit privilegie­rade känna att de blir diskrimine­rade, de noterar bara förändring­en men inte den egna positionen, säger Kettunen.

Och pojkarnas sämre skolframgå­ng eller utslagning­en av unga män, kommer ni att ta er an också den typen av frågor? – Javisst, men inte genom att fokusera på motsättnin­gar. De här frågorna hänger ju också ihop just med förväntnin­garna på män och pojkar och med jämställdh­et mellan föräldrarn­a till exempel. Då jämställdh­eten förbättras kommer det att ha effekter på alla områden, säger Sood.

Till exempel diskussion­en efter metoo visade på ett stort tomrum. Efter metoo har det inte hänt just någonting, åtminstone inte från männens sida. Tom Kettunen Jag blev förvånad över hur initiative­t fick vingar. Tweeten fick flera hundra retweets och nu är vi ett fyrtiotal som är med innan vi ens marknadsfö­rt föreningen. Nitin Sood

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Tom Kettunen och Nitin Sood vill arbeta för jämställdh­et, utan motsättnin­gar. På måndag grundar de en ny feministis­k mansföreni­ng.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Tom Kettunen och Nitin Sood vill arbeta för jämställdh­et, utan motsättnin­gar. På måndag grundar de en ny feministis­k mansföreni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland