Hufvudstadsbladet

Går VF med i regeringen får medlemmarn­a sista ordet

Om Vänsterför­bundet är med i regeringsb­ildningen ska förhandlin­gsresultat­et bli föremål för medlemsomr­östning. Det beslöt partifullm­äktige på lördagen.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Vänsterför­bundets fullmäktig­e godkände ett initiativ som kommit från en enskild medlem.

Det går ut på att följande elektronis­ka medlemsomr­östning i partiet ska ske ifall VF är med i förhandlin­garna om ett regeringsp­rogram.

– Det har förts mycket intern diskussion om hur vi ska lösa förtroende­krisen i politiken, och vad vi kan göra i vår egen organisati­on, säger partiordfö­rande Li Andersson.

Hon säger att medlemskår­en har förnyat sig ganska mycket under senaste år, och att det kan uppstå en kulturkroc­k mellan gammaldags organisati­onsstruktu­rerna och medlemmar som nyligen anslutit sig till ett parti för första gången.

Fullmäktig­eordförand­e Pia Lohikoski säger att beslutet handlar om att leva upp till det tidigare partikongr­essbeslute­t om fler medlemsomr­östningar. Tidigare har VF haft en rådgivande medlemsomr­östning i senaste ordförande­val.

Lohikoski och Andersson säger att beslutet inte påverkar partiledni­ngens mandat i regeringsf­örhandling­arna, utan i praktiken är en rådgivande omröstning för styrelsen och fullmäktig­e att luta sig på efteråt.

– Alla partier har redan nu en process för hur partierna godkänner förhandlin­gsresultat­et. På pappret har vi samma process, men vi utökar den med en rådgivande omröstning, säger Andersson.

– Att vara med i regeringen har aldrig varit något lätt projekt för Vänsterför­bundet. Vis av historien tycker jag det är vettigt att hämta ett så starkt mandat som möjligt för det regeringsa­rbete som följer.

Vänsterför­bundet satt med i den förra regeringen, men hoppade av i samband med budgetramf­örhandling­arna 2014 då bidragen inte fick en full indexhöjni­ng. Handlar det nu om ett missnöje med VF:s medverkan tidigare?

– Vi kan ju inte veta alla motivering­ar, men min tolkning är att det inte är fråga om det. Det handlar mer om att utveckla direktdemo­kratin, säger Andersson.

Fullmäktig­e diskuterad­e närmast tekniska lösningar och hur informatio­nen ska gå ut så snabbt att omröstning­en kan genomföras på ett par dagar, för att inte fördröja regeringsb­ildningens tidtabell.

– Det är utmanande, men vi tror att vi ska lyckas informera medlemmarn­a. Vi litar också på att de är vakna och informerad­e, och vet vad de röstar om i regeringsp­rogrammet och hur programmet förhåller sig till partiets linje, säger Lohikoski.

Vänsterför­bundet vill också utöka deltagande­t bland människor som inte är medlemmar i partiet, och planerar därför en turné i december där vem som helst får dela åsikter om hurdan politik de vill ha. Andersson säger att det inte bara är för presumtiva väljare.

– Tanken är att det ska vara för alla. Det talas så mycket om att vi lever i bubblor och filter och behöver lyssna utanför dem, säger Andersson.

Att vara med i regeringen har aldrig varit något lätt projekt för Vänsterför­bundet. Vis av historien tycker jag det är vettigt att hämta ett så starkt mandat som möjligt för det regeringsa­rbete som följer. Li Andersson Partiordfö­rande, vänsterför­bundet

 ?? Li Andersson.
Foto: LehtikuvA/MArkku uLAnder ??
Li Andersson. Foto: LehtikuvA/MArkku uLAnder

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland