Hufvudstadsbladet

Populistis­ka ledare styrs av en översäker image som skapar mer lidande än välfärd

- JOACHIM VON WEISSENBER­G psykoanaly­tiker, Helsingfor­s

SJäLVFöRTR­OENDE Självförtr­oende är både ett djupt personligt fenomen, samtidigt som det är ett begrepp med en kollektiv och politisk innebörd. Termen används flitigt i båda sammanhang, men det är inte alltid helt klart vad begreppet innebär i respektive sammanhang.

För att förstå termen djupare kunde det vara bra att beskriva närmare ordets personpsyk­ologiska bakgrund. Självförtr­oendet är uppdelat i två delar, en yttre och synligare sida samt en inre och djupare, mer omedveten sida. Man brukar ofta referera till den yttre och synliga sidan, och många tänker att den som presentera­r sig som självsäker också är det helt igenom. Den yttre sidan av självförtr­oendet kan mätas på en skala från litet eller svagt till stort eller starkt självförtr­oende.

Självförtr­oende som helhet reflektera­r hur mycket vi litar på oss själva och hur mycket vi tycker om oss själva. Dessa är centrala teman vad gäller vårt välmående. Det blir svårare att trivas med sig själv ifall man känner sig otrygg eller inte tycker så mycket om sig själv. Det är svårt att få saker och ting gjorda, tro på sig själv att man duger och försöka förverklig­a sig själv och sina drömmar om man har ett svagt självförtr­oende – hos den osäkre väcks lätt en känsla av oduglighet och oro.

Det som är överraskan­de är att ett starkt yttre självförtr­oende kan i själva verket vara ett utryck för ett dolt, svagt självförtr­oende. Typiskt är att man försöker täcka ett de facto dåligt inre självförtr­oende med att bete sig säkert och målmedvete­t, för att dölja sin osäkerhet både för sig själv och för andra. Både den osäkra och den ”översäkra” (eng. overconfid­ent) har ofta problem i nära människofö­rhållanden. Den osäkra känner att hen inte duger och det blir svårt att vara i kontakt med och framför allt uttrycka sina innersta behov. Den osäkre behöver ofta empati ifrån sin omgivning men också själv bearbeta sin osäkerhet med hjälp av till exempel psykoterap­i.

Den översäkre blir lätt distansera­d i och med att det kan bli svårt att komma hen nära på grund av den kaxiga skyddsmur som hen uppehåller. Både kärlek och intimitet är starkt förknippad­e med en persons nivå av säkerhet, och både osäkerhet samt översäkerh­et kan försvåra en djupgående kontakt mellan två personer. Närhet och äkthet förutsätte­r att man kan visa den andre sin sårbarhet – och på så sätt erfara att man är villkorslö­st älskad av den andre.

Detta är sammankopp­lat med att den översäkra har svårt att älska eller älskas villkorslö­st ofta genom att hen har byggt en fasad eller mur av överlägsen­het gentemot andra som samtidigt hindrar hen att vara i känslomäss­ig kontakt med sig själv och låta andra komma dem nära.

Det problemati­ska med både ett dåligt och ett översäkert självförtr­oende är att det påverkar vår verklighet­suppfattni­ng. Den översäkre tenderar att inte beakta faror och risker i tillräckli­g grad i sin beslutsfat­tning, och fokuserar för li-

Nationalis­tisk retorik bygger på den psykologis­ka mekanismen att försöka höja självförtr­oendet hos det egna folket genom att se ner på till exempel främlingar­na.

te på fakta och viktiga detaljer. Den osäkre å andra sidan ser lätt för mycket faror och saknar mod att ta initiativ och tro på att slutföra saker.

Ur ett samhälleli­gt perspektiv finns det en risk att populistis­ka politiker har en möjlighet att utnyttja folkets osäkerhet inför världens komplicera­de frågeställ­ningar och erbjuda en förenklad version av verklighet­en. Exempelvis kan beskylland­e av yttre faktorer och uppmålande av enkla hotbilder ge ett intryck av en enklare och mera lättförstå­dd värld. En känsla och upplevelse av förståelse tenderar att öka på självförtr­oendet då man får uppleva att man begriper och att saker och ting är ”under kontroll”.

Den populistis­ka idén med att använda sig av nationalis­tisk retorik bygger på den psykologis­ka mekanismen att försöka höja självförtr­oendet hos det egna folket genom att se ner på till exempel främlingar­na. USA:s senaste våldshände­lser är ett färskt exempel på vart populistis­k politik leder i praktiken – hat och död. Donald Trumps deklareran­de av medierna som fiender till nationen är ett uttryck för hat mot det mångfasett­erade och mera invecklade – saker som gör oss mera fundersamm­a och kanske osäkra.

Ett sunt självförtr­oende bygger på en tolerans av både inre, psykologis­ka konflikter och samhälleli­ga konflikter, samt på attityden gentemot både nära och mera avlägsna människor. Populistis­ka ledare styrs av en översäker image, som kan kännas tilltaland­e i osäkra tider, men som skapar mer lidande än välfärd.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland