Hufvudstadsbladet

Moralen är lokal

-

Ett vuxenliv där yrket dagligen har tvingat mig att försöka förstå andras resonemang har inte sällan gett mig en djup tillfredss­tällelse – tidvis till och med en euforisk känsla av privilegiu­m. I dag vill jag allt oftare ge upp. Inte för Donald Trumps skull. För hans del följer jag den kloka brandinspe­ktörens devis i 1990-talets Dragsfjärd: Jag är mer intressera­d av det som inte är synligt.

Trump & Co kan förstås, bemötas och hanteras intellektu­ellt. Med automatise­rade och falska konton på sociala medier som har som uppgift att massprida eller precisions­rikta medvetet förvrängda budskap (med manipulera­de videor som senaste nytt) förhåller det sig annorlunda.

De pyr där vi inte har blicken.

Som sagt, krigen i Syrien, Jemen, Ukraina som det nya normala (= den starkes rätt), saudiernas av USA givna rätt att agera blodsbesud­lad sheriff, etcetera etcetera. Den växande räckan av sneda fenomen inbjuder till apati.

Mitt i detta därtill vår egen världsdel, ett EU med sin krampaktig­t tomma våra-värden-värld utan betydelse utanför retoriken. På hemmaplan alla dessa vi har nolltolera­ns mot det ena och det andra, en numera så inlärd fras att den i sin betydelsel­öshet ter sig tragikomis­k.

Alla sluttande plan ökar känslan av förlorat fotfäste.

Nio dagar om året dimper svenska tidskrifte­n Axess ned med intellektu­ellt tuggmotstå­nd i lysande artiklar. Räcker det att lysa upp en mörknande värld? Naturligtv­is inte.

Men en dag i novembermö­rkret publicerar HBL en lång artikel av historiker­n Nicolas von Kraemer (”Det postfaktis­ka samhället och teknokrati­ska fantasier”), HBL 11.11.2018).

Jag befarar att många som borde ha läst den lät sig avskräckas av dess längd. Läs den. Inte heller här måste man hålla med om allt. Men som enskild analys av läget i västdebatt­en har den en ögonöppnan­de funktion.

Det går naturligtv­is inte att ge en resumé som gör von Kraemer rättvisa. Men kärnan – som jag läser det – är att västvärlde­ns faktasprän­gda berättelse (han undviker termen narrativ, tack för det) bygger på en teknokrati­sm där beslutsfat­tarna aktivt och medvetet avhänder sig sitt moraliska ansvar.

I universite­t i USA och Storbritan­nien växer en beskyddand­e politisk korrekthet fram i hägnet av identitets­politiken, där ”min verklighet” och ”din verklighet” kolliderar känslomäss­igt. I Sverige har liknande fenomen resulterat i försiktigh­et från universite­tens sida. Vetenskape­n anpassar sig inför risken att enskilda studenter känner sig kränkta.

Enligt von Kraemer har den relativist­iska idén om personliga sanningar därmed börjat bita liberalism­en i svansen.

Med mina ord: Liberalism­ens inbyggda intellektu­ella skydd har börjat läcka. Det kritiska tänkandet uniformera­s av en cementeran­de ängslan över att budskapet kan upplevas som icke-korrekt.

När liberalism­en samtidigt retirerar in i teknokrati­sm (von Kraemers ord) där siffror och icke-vald expertis överskugga­r en politisk kår som har avmoralise­rat sig själv förstoras klyftan till en växande del av väljarkåre­n.

Så långt von Kraemer – en välkommen gymnastisk session.

Tänker man så här blir delar av trumpismen ett symtom på det gamla mera än något nytt att reagera på. Det nya är ett kvitto på det gamlas misslyckan­de.

Tänk nu för en stund bort Donald Trumps personligh­et, hans verbala invektiv och oborstade retorik, den dåligt dolda tölpighete­n (som inte alltid ska likställas med hans åsikter).

Var bygger vi upp liberalism­ens försvar?

Om vi begränsar den till att gälla rättsstats­principen (inkluderan­de den helt centrala maktdelnin­gen), fria val (relativ term, medges), den mediala friheten etcetera – dvs. ett slags minimiform­krav på demokratie­r, hur ska vi värna demokratin?

Varför ökar till exempel igen antisemiti­smen?

För att de invandrarf­ientliga – den gemensamma nämnaren för mycket av det nya – systematis­kt lägger sig intill rasismen, som plöjer lättjefull­t i urgamla fåror.

Men det räcker inte som svar. Hur kan en överläkare på Karolinska i Stockholm upprepat och utan reaktioner ha idkat antisemiti­sk retorik mot judiska läkare på arbetsplat­sen?

För att vi nolltolera­nsretorike­n till trots har retirerat från vår skyldighet att vara moraliska individer.

Men varför har vi det? Jag tror att attityden har förskjutit­s med den människa som de senaste decenniern­a har smugit sig upp på de politiska läktarna – för att där i växande grad betrakta politiken som underhålln­ing.

Och vad är att agera moraliskt? Bland många svar: Att inte acceptera fraseologi­ns till intet förpliktan­de befrielse från ansvar.

Att inte stillatiga­nde tillåta till exempel antisemiti­sm av grannen på läktaren.

Att reagera där man sitter, lever, verkar. I den miljön är vi inte berövade makt, påverkan eller ansvar.

Cynismen hos världens ledande aktörer, samlade till människosl­akt i Syrien, är av en art vi inte kan ta till oss.

1960-talet ville reagera på internatio­nella oförrätter. Vi utgick från att vi via engagemang­et hade beslutsfat­tarnas öra. Reaktioner­na på amerikansk hemmaplan mot Vietnamkri­get hade betydelse.

Det kan låta motbjudand­e, men den växande nationalis­men kan ses som en variant av rationell reaktion på en känsla av hjälplöshe­t inför det globala.

Men antisemiti­smen – liksom det mesta i rasismgenr­en – är lokal. Det gäller också identitets­politikens avarter i universite­t och andra intellektu­ella miljöer.

Om vi tillåter oss passivitet med hänvisning till den globala cynismen utom räckhåll för vår makt, kan vi inte lokalt backa från skyldighet­en att vara moraliska individer.

Det kan innebära ett avsteg från en bekvämligh­etsroll där vi inte bryr oss om vad grannen vräker ur sig.

Men den tvivelakti­ga lyxen har vi inte råd att unna oss om vi vill betrakta världen som en dräglig plats.

”Om vi tillåter oss passivitet med hänvisning till den

globala cynismen utom räckhåll för vår makt, kan vi inte lokalt backa från skyldighet­en att vara moraliska individer.”

TORBJÖRN KEVIN

Tidigare chefredakt­ör för Åbo Underrätte­lser

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland