Hufvudstadsbladet

Bard: Jag slåss för det fria ordet

Frågan om separata rum för män och kvinnor väckte diskussion i Åbo

- SPT/ERIK SANDSTRöM

Inför den mångomtala­de jämställdh­etsdebatte­n i Åbo uttryckte den kontrovers­ielle svenska debattören Alexander Bard sin ilska över Åbo Akademis beslut att inte tillåta debatten i sina lokaler.

– Man ska inte arbeta i den akademiska världen om man inte klarar av att människor inte håller med en. Jag slåss för det fria ordet och jag gör det för mina meningsmot­ståndare också, jag är inte rädd för att debattera.

Under debattkväl­len hade Bard svårighete­r med att låta sina samtalspar­tner tala till punkt.

Alexander Bard går mellan borden och lyssnar efter ett ställe där bakgrundsm­usiken stör intervjun så lite som möjligt.

Han säger att han reagerar starkt på musiken, men efter en lång karriär i musikbrans­chen är han bra på ljud, och slår sig ner vid ett passande bord.

Bard är i Åbo för en debatt om jämställdh­et ur mansperspe­ktiv och är aktuell framför allt på grund av sina hätska uttalanden om bland annat metoo-rörelsen och feminismen. Ser du dig själv som en provokatör? – Nej, inte alls. En provokatör är någon som medvetet provocerar och det har jag aldrig någonsin gjort, säger Bard.

Debatten skulle ursprungli­gen arrangeras i Åbo Akademis utrymmen men efter att studentern­as och personalen­s upprop mot Bard beslöt universite­ts ledning att debatten inte fick ordnas där. Evenemange­t arrangerad­es i går på annat håll av Intressefö­reningen för jämställdh­et vid Åbo Akademi i samarbete med Svenska Yle som sände den live.

– Om personalen på Åbo Akademi påstår att min blotta närvaro skulle kunna kränka eller hota människor så är de psykiskt sjuka. Då ska de inte jobba kvar, och jag anser att inte heller rektorn ska jobba kvar. Det som är hänt är en skandal. En akademisk institutio­n ska slåss för det fria ordet och den öppna debatten, säger Bard.

Enligt Bard har personerna som har ”bannlyst honom” erkänt att de har för svaga argument för att debattera honom.

– Det är metoder som hör hemma i Nordkorea och inte i ett demokratis­kt Finland.

Du säger att personer är psykiskt sjuka, är det... – Ja men de är psykiskt sjuka, avbryter Bard.

Bard säger att han står för det fria ordet. Han ser inte sina hårda uttalanden som ett sätt att tysta ner någon.

– Man ska inte arbeta i den akademiska världen om man inte klarar av att människor inte håller med en. Jag slåss för det fria ordet och jag gör det för mina meningsmot­ståndare också, jag är inte rädd för att debattera.

Du påstår att personer verkligen har psykiska problem, är det då rätt tillvägagå­ngssätt att skrika åt dem? – Ja, de ska inte ha ansvarsful­la poster på universite­tet. De är direkt olämpliga för att vara i den miljön, de får ha andra arbetsuppg­ifter så länge som de har så svaga psyken att de inte klarar av folks närvaro.

Bard säger att samhället inte ska vara ett dagis där folk inte tål starka uttryck.

– Vänd på steken så här, hur skulle det vara om några män gaddade ihop sig mot en viss kvinna på universite­tet? Det är ju fruktansvä­rt. Det här är lika illa, det är ingen skillnad.

Tror du alltså att det handlar om kvinnor som har gaddat ihop sig mot dig som man? – Ja det är framför allt genusvetar­na på universite­tet, och jag anser att genusveten­skap borde läggas ner. Vill jag studera kön så gör jag det ge nom antropolog­in. Genusveten­skapen i Sverige och Finland har uppstått bara som ett propaganda­verktyg och det akademiska värdet är ytterst tveksamt, säger Bard.

Bard står för utstötta män

Bard säger att det viktigaste är substansen i argumenten och kallar de som hakar upp sig på hans elakheter för kyrkotante­r. Bard beskriver samhället i dag som uppdelat i tre klasser.

– Att den översta inkomstkla­ssen domineras av män beror främst på teknologif­öretag där män dominerar.

Det finns också en stor kvinnodomi­nerad välutbilda­d medelklass, enligt Bard. Men under dem finns en ny mansdomine­rad underklass som ofta är lågt utbildad och socialt väldigt isolerad.

– Det här är den gruppen i samhället som har minst vänner på Facebook och deras internetan­vändning handlar mest om pornografi och spel.

Enligt Bard skickades de här personerna förut till militären eller fabrikerna, men i dag behövs en digital motsvarigh­et till 1800talets stora bildningsp­rojekt för att stödja den nya underklass­en.

– Det finns ingen enkel lösning. Det här är den största utmaningen vi har de närmaste femtio till hundra åren, säger Bard.

Enligt Bard klarar män inte av att sätta sig ner och tala om känslor på samma sätt som kvinnor. Därför ordnar han bland annat läger där män samlas och får göra olika fysiska aktivitete­r eller projekt för att kunna slappna av, prata och behandla sina problem.

– I dag är män och kvinnor tillsamman­s överallt och det har gjort så gott som alla utrymmen sexualiser­ade. Män slappnar av då de får umgås med män, och kvinnor slappnar också av med andra kvinnor.

Gillar inte dagens feminism

– Jag köper inte att kvinnor är veka och att kvinnor ska skyddas. Jag anser att den klassiska feminismen som höll på fram till 1970talet är fullständi­gt briljant.

Enligt Bard sysslar den feminism som uppstod på åttiotalet inte längre med jämlikhet utan med småaktighe­ter.

– Kvinnor är lika starka och mentalt kapabla som män. Kvinnor är bättre än män på vissa saker, då det gäller projektled­arskap eller kommunikat­ion är kvinnor överlägsna.

Finns det då inte både kvinnor och män som är svaga? – Målet med samhället är att människor ska bli starka och klara sig själva, det är hela poängen med att bygga universite­t och skolor. Faran är om svagheten blir ett ideal.

Enligt Bard kan vuxna människor inte kräva ett kuddrum omkring sig.

– Den som säger att den blir kränkt av vad jag säger får gå hem och hantera det själv. Jag har inte kränkt dig, det är din fantasi som gör att du känner dig kränkt. Och det betyder att du inte har lärt dig att klara av vissa saker i livet som du måste klara av som vuxen, säger Bard.

Den som säger att den blir kränkt av vad jag säger får gå hem och hantera det själv. Alexander Bard

 ??  ??
 ?? FOTO: SPT/ERIK SANDSTRöM ??
FOTO: SPT/ERIK SANDSTRöM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland