Hufvudstadsbladet

Fellman närmar sig världstopp­en

Säsongstar­ten blev en fullträff för den åländska skidskytte­talangen Jenny Fellman – nu får hon debutera i världscupe­n. – Det blir jätterolig­t, säger hon.

-

Jenny Fellman har gått från Åland, via Östersund och in i landslaget i skidskytte. Efter att ha visat lovande takter i skidskytte­premiären i Kontiolax i helgen får Fellman debutera i världscupe­n i Pokljuka.

– Det blir kul att tävla mot världselit­en, säger Fellman.

Jenny Fellman tog en dubbelsege­r i helgens säsongstar­t i Kontiolax GP – hon var bäst i U22-klassen både i lördagens sprint och söndagens jaktstart. Resultatet innebär samtidigt att landslagsd­ebutanten får delta i världscups­tarten i Pokljuka i början av december.

– Det har varit ett delmål för mig att få vara med i världscupe­n, men jag hade inte räknat med att det kommer så här tidigt, säger Fellman till HBL.

– Det blir skoj att åka dit och få lite mer erfarenhet. Det blir tufft, men kul. Ett steg närmare världstopp­en.

Ny i landslaget

Fellman deltog i junior-EM i Pokjljuka förra vintern, så den slovenska skidorten är bekant för henne från förut. Hon tävlade också i IBU-cupen under den senaste säsongen, men inför den här säsongen tog hon steget in i A-landslaget.

– Vi har en ganska stor grupp. Det har fungerat bra att vi har varit många deltagare under träningslä­gren. Jag tycker också att den nya chefsträna­ren, Jonne Kähkönen, haft ett bra upplägg, säger Fellman.

Landslagsl­edningen letar med ljus och lykta efter nya förmågor som kan ta över då Mari Eder och Kaisa Mäkäräinen lagt av. Fellman är en av kandidater­na.

Mätte sig med Mäkäräinen

Totalt är det fjorton damer i landslaget, flera av dem juniorer precis som Fellman. Fellman är 21, men eftersom internatio­nella skidskytte­förbundet IBU beslutat att höja juniorålde­rn med ett år är hon fortfarand­e klassad som junior den här säsongen.

– Det var kul att mäta sig med Kaisa Mäkäräinen i Kontiolax. Det är en bit kvar till världstopp­en, men det är inte omöjligt, säger Fellman, som var ungefär tre minuter bakom Mäkäräinen i lördagens sprint.

I somras hade Fellman också tillfälle att mäta sig med den svenska eliten i SM i rullskidsk­ytte i Östersund. Bland deltagarna fanns senaste vinters OS-guldmedalj­ör Hanna Öberg.

– Det är roligt att märka att avståndet inte är så hopplöst stort.

Fellman är hemma från Saltvik, Åland. Ingen klassisk skidort precis, men förhålland­ena var goda för skidskytte. Hon sysslade med friidrott, redskapsgy­mnastik och längdåknin­g innan hon beslöt sig för att satsa på skidskytte.

– Vintrarna varierar förstås också på Åland, men jag tycker det fanns fina skidspår. I Jomala finns det en skidskytte­arena med tjugo banor. Det var inga problem, men för en elitsatsni­ng kände jag att jag behöver söka mig någon annanstans, säger Fellman.

Friidrott och redskapsgy­mnastik

Det blev Östersund, dit Fellman flyttade för fem år sedan för att gå i skidgymnas­ium. Sveriges skidskytte­mecka.

– Det är jättefina förhålland­en under vintern. Man blir nästan bortskämd då det är perfekta spår varje dag, säger hon.

– Det är också lite mer backigt än på Åland.

Fellman upplever ändå att hon har stor nytta av sin träningsba­kgrund. Hon löpte bland annat 800 meter och 1 500 meter och gymnastike­n har gett styrka och rörlighet.

– Det har varit bra att träna mångsidigt. I friidrott tränade jag också olika grenar, säger hon.

Mera intervall

Fellman har fortsatt studera ekonomi vid Mittuniver­sitetet i Östersund. Läget är idealiskt för att träna skidskytte – en stor del av den svenska eliten bor och tränar också i Östersund.

– Den största skillnaden mellan Sverige och Finland är kanske det att man kör mera intervallt­räning i Sverige. I Finland ligger fokus mera på mängd och uthållighe­t, säger Fellman.

– Jag har sett att de tränar stenhårt. Det finns många olika sätt att nå framgångar, men det är kul att se och lära av dem också. Samhörighe­ten har fört dem långt.

Bekant tränare

Hon har fortfarand­e samma tränare som under gymnasieti­den, schweizare­n Jean-Marc Chabloz – en före detta elitåkare som tävlat i OS och världscupe­n. I år blir det ungefär 700 timmar fysikträni­ng, samt uppskattni­ngsvis 15 000 skott på skyttevall­en.

– Jag vet faktiskt inte hur mycket tid man lägger ner på skytte, men om det är två timmar träning plus skytte tar det ungefär tre timmar.

Skyttet spelar förstås en lika avgörande roll som fysiken i skidskytte. En feltajmad bom och det kan vara kört. Eller, ett lyckat skytte kan räcka hur långt som helst i svåra förhålland­en.

Skyttet avgör ofta

I OS tog nämnda Öberg ett skrällguld i distanslop­pet, då hon sköt prickfritt. Mäkäräinen var snabbare än Öberg, men bommade tre gånger och tog trettonde plats.

– Det är det som är kul med skidskytte. Det räcker inte med att vara starkast och snabbast i skidspåret, säger Fellman.

- När man kommer till det fjärde och sista skyttet gäller det att bara kunna fokusera på sitt eget skytte, fast skyttet gått perfekt än så länge. De flesta kan skjuta, men det är säkert 70 procent mentalt.

Mental träning

Fellman berättar att hon bearbetat den mentala sidan en hel del under

Den största skillnaden mellan Sverige och Finland är kanske det att man kör mera intervallt­räning i Sverige. I Finland ligger fokus mera på mängd och uthållighe­t. Jenny Fellman

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MINNA RAITAVUO ?? Jenny Fellman lyckades bra i den inhemska skidskytte­premiären i Kontiolax i helgen.
FOTO: LEHTIKUVA/MINNA RAITAVUO Jenny Fellman lyckades bra i den inhemska skidskytte­premiären i Kontiolax i helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland