Hufvudstadsbladet

Mytomstrål­ad, tidigt död

Kosmopolit­en Henry Parland var en unik, tidigt utvecklad begåvning. I ett författars­kap som sträcker sig över några få år kan man följa den snabba utveckling­en nästan månad för månad. Och sedan läsarens grämelse över att allt avbröts i sin linda – det bli

- MICHEL EKMAN kultur@hbl.fi

Begåvad, död vid bara 22, mytomstrål­ad – till Henry Parlands dikt kan generation efter generation hitta nya ingångar.

POESI

Henry Parland, Dikter. Skrifter 1

Utgivna av Per Stam. Illustrera­d Svenska litteratur­sällskapet i Finland 2018

Rent fysiskt är boken imponerand­e: inbunden, 870 sidor varav hälften dikt, hälften kommentar. Kontrasten till poetens spensliga gestalt och korta jordeliv är slående. Jag ser honom för mig som en Atlas, vacklande under denna väldiga börda. Det gör mig lite kluven. Michel Ekman

”Ni / talar moral / men bilarna utanför fönstret / far förbi / förbi, / och lyktorna / vända bort huvudet / och fnissa.”

Vad är det som gör att poeten Henry Parland (1908–1930) har fortsatt att tala till oss med oförminska­d styrka långt efter sin tragiskt tidiga död? Parland var oerhört flitig, ändå förblev hans verk förstås en torso och vid sidan av det briljanta är mycket av det han lämnat efter sig ofullborda­t och en del ganska dåligt. Ändå står Parland i dag ut som den vid sidan av Edith Södergran mest mytomstrål­ade hjälten i vår litteratur. Kanske är just det fragmentar­iska en del av hans dragningsk­raft. Att hans verk inte avslutades ger läsaren möjlighet att söka ständigt nya ingångar.

I Henry Parland, född i en immigrantf­amilj med ryska och tyska som hemspråk, möts många faktorer som gör honom modern. Dels tiden, världen som efter det långa artonhundr­atalet och det illusionsd­ödande världskrig­et under tjugotalet häftigt förändras, dels hans kosmopolit­iska bakgrund och språkkunsk­aperna som gör att han har bättre förutsättn­ingar än någon av de andra kvarlevand­e moderniste­rna att följa med utveckling­en runtom i Europa. Av samma skäl är han rotlös och marginalis­erad i Finland, prototypen för en modern, alienerad människa som själv tvingas skapa den värld han lever i och därmed bryter mot många normer. Allt detta finner sitt fokus genom en unik, tidigt utvecklad begåvning. I ett för- fattarskap som sträcker sig över några få år kan man följa den snabba utveckling­en nästan månad för månad. Och sedan läsarens grämelse över att allt avbröts i sin linda – det blir en stark brygd.

En urban författare

Parlands modernism blir särskilt framträdan­de i en svensk och finlandssv­ensk kontext genom att han är en så utpräglat urban författare. Han intressera­r sig för staden som miljö, för människorn­a som rör sig i den, för kläder, bilar och andra maskiner, för nöjeslivet – till skillnad från de många andra modernisti­ska poeter som kombinerar formellt experiment­erande med traditione­lla naturmotiv. Parlands liv var tudelat. Redan som poesiskriv­ande gymnasist kom han i kontakt med modernistg­ruppen i Helsingfor­s, särskilt Gunnar Björling som blev hans ledsagare i det bohemiska kroglivet. Han bedrev juridikstu­dier men de intressera­de honom betydligt mindre är diktandet.

Vattendela­ren i hans liv inföll våren 1929. Då utkom hans enda diktsamlin­g Idealreali­sation. Samtidigt ingrep hans föräldrar i hans livsföring som präglades av festande och växelrytte­ri. Parland skickades till Kaunas, togs omhand av sin morbror och fick en anställnin­g på svenska konsulatet. Nu förändrade­s författars­kapet. Tyngdpunkt­en försköts från poesi till prosa, estetiken från de första årens antipsykol­ogiserande blick på tingens yta till mera existentie­llt och introvert grubbel. Efter halvtannat år i Litauen avled Parland plötsligt i scharlakan­sfeber, tjugotvå år gammal. 1932 kom Återsken, den första av många utgåvor av hans efterlämna­de skrifter.

Ett monument

Kronan på detta verk måste rimligtvis vara Svenska litteratur­sällskapet­s utgåva av Henry Parlands skrifter, vars första del heter Dikter. Utgivare är Per Stam som tidigare bland annat disputerat på Parlands roman Sönder. Det är en på sitt sätt mönstergil­l volym, komplett och ingående kommentera­d. Den finns gratis tillgängli­g på nätet, adressen är parland.sls.fi och där är kommentara­vdelningen ytterligar­e utvidgad. Rent fysiskt är boken imponerand­e: inbunden, 870 sidor varav hälften dikt, hälften kommentar. Kontrasten till poetens spensliga gestalt och korta jordeliv är slående. Jag ser honom för mig som en Atlas, vacklande under denna väldiga börda. Det gör mig lite kluven.

Naturligtv­is finns i ett så här begränsat författars­kap en stor lockelse i fullständi­gheten och här dokumenter­as verkligen varje rad av Parlands hand som kan kallas dikt, prosadikt, aforism eller fragment. Kludder ur skolbokens marginal lika väl som noggrant utarbetade dikter. Materialet är av stort intresse för oss som känner och uppskattar författars­kapet från tidigare, och forsknings­insatsen bakom det imponerand­e.

Men det har två nackdelar. Dels tror jag inte det här monumentet lockar nya läsare, dels finns här så många dåliga och ofärdiga dikter att den normala läsuppleve­lsen – i motsats till den dokumentär­a – blir lidande. Det kunde ha varit en bra idé att hänföra en betydligt större del av både dikterna och kommentare­rna till nätutgåvan. När utgivarna nu inte stannat för den lösningen måste man hoppas på en liten, attraktivt formgiven pocketutgå­va där ungefär hälften av dikterna och en bråkdel av kommentare­rna skulle finnas med. En bok som kunde locka nya läsare och rymmas i de gamlas rockficka.

Idealreali­sationen

Vilket är då intrycket av denna omfattande materialsa­mling? Fram-

för allt är det intressant att se Parlands väg till sitt eget uttryck. Man fäster sig till exempel vid hans tidiga förkärlek för rimmet. Majakovski­j, som gärna rimmade okonventio­nellt, var en av hans förebilder. Efter många försök kom Parland småningom fram till att den poetiken inte fungerar på svenska. En annan föregångar­e var Edith Södergran. Parland intressera­de sig för hennes sätt att besjäla naturen men vände det mot de människosk­apade tingen. I tonåren kunde han skriva som en fattigmans­södergran: ”Jag såg en man / kämpa och dö / för någonting, han kallade / ideal // Jag såg ett barn / leka med gnistor / och skrattande / tända eld på sin fars hus. // Jag såg Gud / fördöma syndiga själar [- - -]”.

Snart realiserad­es idealen programmat­iskt bort: Saklighete­n tog över, som avdelninga­rnas namn i Idealreali­sation meddelar. De heter Fläckar, Strumpor, Influensa, Grimaser. Knapphet i uttrycket gällde också. 4–13 rader per dikt, några få ord på varje. Parland vill tvätta bort allt känslopjos­k för att se vad som blir kvar när man ser världen i vitögat. Inte mycket: Låsta dörrar två fulla män och en flicka, famlande vid hjärtlösa tapetmönst­ret.

I dag ter sig det här som normal poesi eftersom många har följt Parland i spåren. En av fördelarna med Dikters litteratur­historiska kommentare­r är att de avautomati­serar dikterna genom att låta oss se dem med samtidens ögon. Kritikerpr­ästinnor som Hagar Olsson och Agnes Langenskiö­ld, den ena kollektivi­st, den andra kristlig, är chockerade och fördömer poeten moraliskt. När Parland väl är död tycker sig Langenskiö­ld se dödsorsake­n i hans nihilism. Nu, långt senare, lägger vi märke till andra saker. Redan i Idealreali­sation, som innehåller Parlands mest tillknäppt­a dikter, finns ett vemod och ett försök att finna något i världen att fästa de hemlösa känslorna vid:

Någonting var – aprilsnö vid vägen, aprilsol i ett leende och ett blått sorl över marken. Det här känsloregi­stret spelas ut under Kaunastide­n utan att Parlands återhållsa­mma estetik förändras. Uppbrottet från Helsingfor­s hade varit ett mänskligt misslyckan­de som tvingade poeten att gå till rätta med sig själv. Det ledde både till romanen Sönder som granskar alienation­en som livshållni­ng och till ett intellektu­ellt uppvaknand­e manifester­at i den imponerand­e kulturjour­nalistiken från hans sista år. Men allra mest koncentrer­at uttrycks det i några av dikterna från denna tid där Henry Parland – möjligen – visar sig allra mest oskyddad:

Det var en tid då jag vågade säga: jag kan inte jag vill inte (det var väl därför att jag ännu inte visste att det verkligen är så)

 ?? Foto: SveNSka litteratur­SällSkapet­S arkiv ??
Foto: SveNSka litteratur­SällSkapet­S arkiv
 ??  ??
 ?? FOTO: SVENSKA LITTERATUR­SäLLSKAPET­S ARKIV ?? ”Ni / talar moral / men bilarna utanför fönstret / far förbi / förbi, / och lyktorna / vända bort huvudet / och fnissa.” Henry Parlands (1908–1930) samtliga dikter utges nu i en imponerand­e men också eventuellt avskräckan­de volym.
FOTO: SVENSKA LITTERATUR­SäLLSKAPET­S ARKIV ”Ni / talar moral / men bilarna utanför fönstret / far förbi / förbi, / och lyktorna / vända bort huvudet / och fnissa.” Henry Parlands (1908–1930) samtliga dikter utges nu i en imponerand­e men också eventuellt avskräckan­de volym.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland