Hufvudstadsbladet

Europas förenta arméer på sikt

För säkerheten­s skull ska EU marschera i takt, men en regelrätt EU-armé blir det inte fråga om.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Frankrikes president Emmanuel Macron sade för ett par veckor sedan att Europa behöver en egen armé. Det väckte en hel del reaktioner. En vecka senare sade Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel i ett tal inför EU-parlamente­t i Strasbourg att tiden då Europa kunde förlita sig på andra är förbi. Hon meddelade att hon stöder Macrons tankar om en europeisk armé.

De två träffades i söndags i Berlin och diskuterad­e även då bland annat försvarsfr­ågor. Det är uppenbart att något har hänt, eller åtminstone att något är på gång.

Det är väl snarast fråga om reaktioner på det som har hänt de senaste åren i Europa och i hela världen. Läget har förändrats radikalt i och med Rysslands annekterin­g av Krim, det fortsatta kriget i östra Ukraina, brexitomrö­stningen i Storbritan­nien och terroristi­ska tillslag runtom i Europa.

Det blev ett abrupt uppvaknand­e. Vi hade redan fallit in i en förvissnin­g om att krig och konflikter var historia i Europa efter att kommunisme­n och muren föll och fred också kunde skapas på Balkan.

En stor förändring har också skett i de transatlan­tiska relationer­na i och med Donald Trump. Hans agerande har tärt hårt på förtroende­t mellan USA och de allierade i Europa.

Det finns ett behov för Europa att se om sitt hus, inte minst på grund av den ökade spänningen i och kring Europa, men också på grund av att den amerikansk­a presidente­n i alla lägen betonar att det viktigaste för USA är att det går bra för USA och att andra alltid kommer i andra hand. Trump har också tydligare än någon av sina föregångar­e ställt krav på att de europeiska Natostater­na bättre måste leva upp till de krav som ställs på varje Natolands försvarssa­tsningar.

Varför Macron och Merkel talar om en europeisk armé är lite märkligt, då det sannolikt inte är det de ordagrant menar och just en sådan formulerin­g väcker en hel del kritik och motstånd. Det gäller snarare ett fördjupat samarbete, en viss höjning av militära anslag, en bättre synkronise­ring och kompatibil­itet och en ökad solidarite­t för att verkligen hjälpa varandra om det skulle behövas.

EU rustar inte för krig utan för fred. Ju mer samarbete som skapas kring försvaret desto mindre är riskerna också för slitningar inom unionen. På grund av rådande nationalis­tiska strömninga­r i många EU-länder är det bra om samarbete ses som viktigt.

Följande chans till nya konkreta steg mot ett säkrare Europa ges redan i dag då EU:s försvarsmi­nistrar samlas. De ska bland annat fatta beslut om en utvidgning av försvarssa­marbetet Pesco, det så kallade permanenta strukturer­ade samarbetet inom försvar, som kom i gång för ett år sedan.

President Sauli Niinistö hör till dem som varmt applåderar de två ledande europeiska politikern­as signaler om att det behövs mer och närmare försvarssa­marbete inom EU mellan varje medlemsnat­ion och deras militära styrkor. Han har redan länge talat för det europeiska alternativ­et framför ett medlemskap i Nato.

För ett Finland där en klar majoritet av folket inte tycks vilja ta steget fullt ut in i Nato passar det utmärkt med den här utveckling­en. Samtidigt som EU:s försvarssa­marbete tätnar bleknar stämpeln ”alliansfri” på det finska lejonet.

Nato kan och kommer inte på något sätt att sidsteppas då de europeiska länderna utvecklar sitt försvarssa­marbete. Tvärtom gynnar det också Nato eftersom de europeiska medlemslän­dernas militära styrka utgör merparten av Natos totala styrka i Europa.

Om också de EU-länder som inte är med i Nato trappar upp försvarssa­marbetet med EU:s Natoländer kan det inte uppfattas som ett problem i Natos högkvarter i Bryssel och knappast heller i Washington. Det är ju strängt taget vad Trump hela tiden har mässat om, att Europa måste dra sitt strå till försvarsst­acken.

Att hans försök att splittra EU slutligen kanske ger motsatt effekt och i stället ökar sammanhåll­ningen, är däremot säkert en missräknin­g för den amerikansk­e presidente­n.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland