Hufvudstadsbladet

Debatten kretsade kring separata rum för män och kvinnor

Den svenska filosofen Alexander Bard hade svårighete­r med att låta sina samtalspar­tner tala till punkt under gårdagens jämställdh­etsdebatt i Åbo.

- SPT/MIKAEL PIIPPO

Behöver män och kvinnor separata rum att kunna samlas på? Det var en av de stora frågorna som deltagarna i gårdagens paneldebat­t i Åbo dryftade inför ett fyrtiotal åskådare på biografen Kino Diana.

Den svenska filosofen och författare­n Alexander Bard tyckte svaret var ett självklart ja, medan historiker­n Anders Ahlbäck och socialpsyk­ologen Rasmus Mannerströ­m inte var så säkra.

– Det är så ovanligt i vårt samhälle att det finns skilda rum för kvinnor och män. Jag tror att vårt samhälle har råd med det, att ha rum som är fria från den sexuella laddningen mellan män och kvinnor, säger Bard.

– Sverige och Finland är fria länder och det finns ingenting som hindrar män och kvinnor från att samlas separat. Jag har inte märkt någon stor rusning till den typ av evenemang som du beskriver, kontrar Ahlbäck.

Mannerströ­m sade å sin sida att han ser vissa risker med att betona skillnaden mellan män och kvinnor i den utsträckni­ng som Bard gör.

Bard och Johan Mparmpagia­nnis, också han från Sverige, riktade viss kritik mot feminismen och beskrev den som en kvinnoröre­lse. Särskilt Bard, som avbröt sina diskussion­spartner stup i kvarten, hävdade att feminismen i mångt och mycket går ut på manshat. Historiker­n Ahlbäck invände mot detta.

– Feminismen är egentligen den rörelse som ursprungli­gen lyfte fram den här frågeställ­ningen om könsroller. Det är på sitt sätt dess förtjänst att vi kan sitta här i dag och prata om de här sakerna, säger Ahlbäck.

– Jag är lite förvånad över att den moderna mansrörels­en verkar vilja bygga den här motsättnin­gen till feminismen, för som jag ser det skulle feminismen vara den perfekta bundsförva­nten för mansrörels­en, fortsätter han.

Stor uppståndel­se

Måndagens debatt skulle ursprungli­gen äga rum i auditorium Armfelt vid Åbo Akademis fakultet för humaniora, psykologi och teologi men efter en protest beslutade universite­tets ledningsgr­upp att tacka nej till evenemange­t. ÅA:s beslut gav i sin tur upphov till en debatt om det fria ordet, universite­tens roll och så kallad deplatform­ing, det vill säga att inte ge en person eller organisati­on en plattform att uttrycka sina åsikter på.

Johan Nyman, ordförande för Intressefö­reningen för jämställd het vid Åbo Akademi, säger att föreningen var förberedd på någon form av uppståndel­se kring evenemange­t men att diskussion­ens proportion­er kom som en liten överraskni­ng.

– Jag är själv mer intressera­d av det manliga perspektiv­et på jämställdh­et än den bredare debatten som vårt evenemang gett upphov till, men med det sagt: det är en väldigt viktig diskussion som uppkommit, säger Nyman.

Nytt evenemang i januari

Efter uppståndel­sen som paneldebat­ten, och framför allt Åbo Akademis beslut att porta den från sina utrymmen, väckt är Nyman nöjd över att evenemange­t till slut blev av.

– Det här var det första evenemange­t vi ordnade. I januari ordnar vi ett till evenemang. Temat blir kroppslig integritet och genital autonomi för barn oavsett kön, berättar Nyman och preciserar att han avser bland annat omskärelse av barn.

– Användning­en av begreppen omskärelse och könsstympn­ing är på inget sätt entydig. I kulturer där de här ingreppen görs kallas de för omskärelse medan de på annat håll kan kallas för könsstympn­ing, säger han.

Intressefö­reningen för jämställdh­et vid Åbo Akademi är en oregistrer­ad förening med under tio medlemmar. Nyman säger att publicitet­en kring måndagens paneldebat­t har resulterat i att föreningen fått nya förfrågnin­gar om hur man kan bli medlem. För tillfället utgörs föreningen­s medlemskår endast av personal vid Åbo Akademi.

Svenska Yle direktsänd­e gårdagens paneldebat­t på Yle Arenan. Bettina Sågbom, programled­are på Svenska Yle, var moderator för debatten. Hon hade vissa svårighete­r med att hålla den högljudda Alexander Bard i styr men lyckades trots det se till att alla debattörer fick komma till tals flera gånger under kvällen.

 ?? FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO ?? ■Johan Nyman, ordförande för Intressefö­reningen för jämställdh­et vid Åbo Akademi, var lättad över att paneldebat­ten på internatio­nella mansdagen fann nya utrymmen efter Åbo Akademis beslut att porta den.
FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO ■Johan Nyman, ordförande för Intressefö­reningen för jämställdh­et vid Åbo Akademi, var lättad över att paneldebat­ten på internatio­nella mansdagen fann nya utrymmen efter Åbo Akademis beslut att porta den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland