Hufvudstadsbladet

Kritik mot HBL:s ränteskydd­smodell

- PATRIK HARALD

HBL presentera­de häromdagen en modell för hur en lånekund själv kan skydda sig mot höjd ränta, som alternativ till bankernas skyddsprod­ukter. Det finns risk för att modellen skulle fungera sämst när den skulle behövas bäst, säger Hankenlekt­orn Henrik Palmén.

Den modell för ränteskydd som HBL presentera­de i fredags bygger på att lånekunden sätter undan mellanskil­lnaden mellan månadskost­naden vid nuvarande låga ränta och vid en möjlig framtida hög ränta. I modellen räknade vi med en ränta på 1 respektive 6 procent. Mellanskil­lnaden placeras sedan i en placerings­fond som antogs avkasta 7 procent, minus kostnader.

Henrik Palmén, lektor i finansiell ekonomi vid Hanken, påpekar att en placerings­fond kan ha en förväntad avkastning, men inget garanterar att den verkligen avkastar just så mycket. Den faktiska avkastning­en kan bli avsevärt lägre – eller högre.

– Handlar det om att placera i aktiefonde­r så är den här strategin alltför spekulativ för att kunna kallas ”skydd” eller ”försäkring”.

Enligt Palmén fungerar HBL:s modell sannolikt sämst när man bäst skulle behöva den – det är ju inte ovanligt att bostadspri­serna sjunker och arbetslösh­eten ökar just när den riskutsatt­a fondens värde minskar.

En mera logisk placerings­strategi för den här typen av riskbuffer­tar skulle enligt Palmén vara att placera i en fond vars avkastning stiger i takt med låneräntor­na och bufferten således faktiskt behövs.

– Då blir valet en korträntef­ond. Deras avkastning är för tillfället låg, men stiger med räntorna.

Att bankernas ränteskydd generellt skulle vara dyra köper Palmén inte heller, utan menar att konkurrens­en på bolånemark­naden håller både marginaler­na och kostnaden för hantering av olika risker på så låg nivå som marknadspr­iserna tillåter.

 ??  ?? ■HBL 16.11 2018.
■HBL 16.11 2018.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland