Hufvudstadsbladet

Polisen undersöker Nordea – anklagelse­r om penningtvä­tt

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

Centralkri­minalpolis­en har i samarbete med riksåklaga­rämbetet börjat undersöka vilka åtgärder man eventuellt ska vidta med anledning av anklagelse­rna om penningtvä­tt mot Nordea. Det uppger Helsingin Sanomat.

Den brittisk-amerikansk­e finansmann­en William ”Bill” Browder anklagade i oktober Nordea för medverkan till penningtvä­tt genom att ha förmedlat pengar av suspekt ursprung. Det handlar om transaktio­ner på 234 miljoner dollar som skulle ha gått via 527 finländska Nordeakont­on.

Browder lämnade för en månad sedan in en begäran om en utredning både till den svenska Ekobrottsm­yndigheten och till den finländska Centralkri­minalpolis­en. Han anser att Nordea brustit i övervaknin­g.

Kriminalin­spektör Asko Vatén uppger för Helsingin Sanomat att Centralkri­minalpolis­en tillsamman­s med riksåklaga­re Ritva Sahavirta har börjat undersöka om villkoren för att inleda en förundersö­kning uppfylls.

– Vi är bara i förutredni­ngsskedet och någon förundersö­kning har ännu inte inletts, säger Vatén till tidningen.

En förundersö­kning inleds om det finns anledning att misstänka brott.

Enligt HS hävdar Browders i sin anmälan att de pengar som slussats via Nordea inte härstammar från någon verklig affärsverk­samhet. Pengarnas verkliga ursprung har dolts genom fiktiv affärsverk­samhet. Browder hävdar att det handlar om företagssk­atter som ryska myndighete­r har försnillat och sedan fört ut ur landet via komplicera­de arrangeman­g.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? ■Polisen granskar om det finns anledning att misstänka brott och i så fall inleda en förundersö­kning om Nordea.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ■Polisen granskar om det finns anledning att misstänka brott och i så fall inleda en förundersö­kning om Nordea.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland