Hufvudstadsbladet

Fördelning­en av idrottslok­aler väcker diskussion i Esbo

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Stödet till idrottsför­eningarnas juniorverk­samhet engagerade Esbo stadsfullm­äktige i går. Stödet upplevs som orättvist mellan de olika grenarna.

Esbo delar ut tränings- och tävlingsti­der i stadens idrottslok­aler för drygt 15 miljoner euro årligen för idrottsför­eningarnas juniorverk­samhet. Staden fakturerar föreningar­na bara för 800 000 euro årligen. De som spelar fotboll, basket och innebandy hör till de stora vinnarna. Ett exempel på det är de under 20 år gamla fotbollsju­niorerna som får tider för 4,2 miljoner euro.

– Systemet är orättvist. De grenar som inte kommer åt stadens lokaler eller planer har varit tvungna att själva finansiera sina egna byggen av idrottslok­aler och då är det föräldrarn­a som står för notan. Det här gäller till exempel ishockeyn som tvingas klara sig med två av stadens hallar. De grenar som kan utnyttja stadens konstgräsp­laner och gymnastiks­alar är vinnare. Jag tycker att staden borde fundera på att bygga fler idrottsanl­äggningar eller samarbeta med föreningar vid byggen av anläggning­ar. Fram till 2030 finns det inga planer på att bygga idrottsanl­äggningar med stadens pengar och det är sorgligt, säger fullmäktig­eledamot Markku Sistonen (SDP).

Mikki Kauste från De gröna håller inte med om att ishockeyn skulle vara i ett ofördelakt­igt läge i jämförelse med andra idrottsgre­nar.

– Ishockeyn får mycket subvention­er på andra sätt och staden köper frikostigt istid från privata hallar som till exempel hallen i Hagalund. De mest bekymmersa­mma är att alla idrottande ungdomar inte har en plats där de kan utöva sina idrottsgre­nar. Jag tycker ändå att det finns en liten ljusning i tunneln när idrottspar­kerna i Alberga och Hagalund är på väg att förnyas. Om vi inte bygger egna lokaler för motion är vi tvungna att köpa tider av privata aktörer. Som läget är nu har vi inte pengar i Esbo för att bygga lokaler och då måste vi hyra. Vi prioritera­r nu renovering­ar av skolor och daghem, säger Kauste.

Mari Anthoni (De gröna) anser att det finns stora regionala skillnader mellan idrottsgre­narna och var i Esbo man befinner sig. Också en del grenar har fått en elitstämpe­l på sig.

– I norra Esbo saknas idrottslok­aler. Till exempel i Esbo centrum används Kuninkaant­ien lukio och då är det Sodexo som äger lokalerna och tar ut en hög hyra. Jag tycker att staden kunde understöda idrottande­t med sedlar eller pass för de barn som kommer från familjer med en sämre ekonomi, säger Anthoni.

 ?? FOTO: KSF MEDIA/ ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? ■Innebandyn hör till de stora vinnarspor­terna i Esbo.
FOTO: KSF MEDIA/ ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ■Innebandyn hör till de stora vinnarspor­terna i Esbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland