Hufvudstadsbladet

Masskjutni­ngarna ger kampen för skärpta vapenlagar ny fart

En intensiv debatt om skärpta vapenlagar väntar i USA:s representa­nthus i vår. Då tar 95 ledamöter som har fått stöd av den tidigare kongressle­damoten Gabrielle Giffords – som 2011 överlevde ett uppmärksam­mat mordförsök – plats i kammaren.

- TT/TINA MAGNERGåRD BJERS

– En prioritera­d fråga, säger Kalifornie­ndemokrate­n Nancy Pelosi som spås bli ny talman.

Pelosi vill se en process för ”vettiga bakgrundsk­ontroller för att förhindra att skjutvapen hamnar i fel händer”, enligt uppgifter till nyhetskana­len CNN kort efter masskjutni­ngen på baren Borderline i Kalifornie­n som ägde rum dagen efter det amerikansk­a kongressva­let för snart två veckor sedan.

I USA har många fortfarand­e den där januaridag­en 2011, då Arizonadem­okraten Gabrielle Giffords sköts i huvudet, i tydligt minne. Giffords mötte väljare vid en mataffär utanför Tuscon när en ensam skytt plötsligt dödade sex människor och skadade tretton, vid sidan av henne själv. Giffords fick en kula genom hjärnan och svävade en tid mellan liv och död. Hon överlevde, om än med hjärnskado­r, och gjorde en bejublad comeback i representa­nthuset i augusti samma år.

Men 2012 avgick hon för att koncentrer­a sig på rehabilite­ring och att bygga upp ett juridiskt center och en så kallad politisk aktionskom­mitté med fokus på vapenrelat­erat våld. Inför mellanårsv­alet ställde hon sig bakom ett 300-tal kandidater och kampanjade intensivt för att politiker som stöds av mäktiga vapenlobby­ister, främst National Rifle Associatio­n (NRA), skulle röstas ner.

”Kampanjade modigt”

Nu står det klart att minst 95 av de nya representa­nthusledam­öterna är Giffords skyddsling­ar.

“För första gången någonsin har kandidater – bland annat i tuffa och kritiska vågmästard­istrikt – kampanjat modigt för vapensäker­het och vunnit”, skriver en glad Giffords i ett uttalande.

Systerorga­nisationen Everytown for Gun Safety , som startats av staden New Yorks tidigare borgmästar­e Michael Bloomberg, rapportera­r ett liknande resultat. 83 procent av de 66 kandidater som man ställt sig bakom segrade i valet, enligt uppgifter till public service-kanalen NPR.

Gruppernas stöd har säkerligen haft betydelse för väljarna – men den senaste tidens nyhetsrapp­ortering lär också ha påverkat dem. På countrybar­en Borderline sköts tolv människor ihjäl av en svartklädd krigsveter­an. Kort dessförinn­an dödades elva personer av en skytt i en synagoga i Pittsburgh i Pennsylvan­ia. Och tidigare i år dog sjutton personer i en skolskjutn­ing i Parkland i Florida – något som resulterad­e i landsomfat­tande demonstrat­ioner mot vapenvåld.

Visa väljarna

I USA är rätten att bära vapen grundlagss­kyddad men reglerna kring bland annat försäljnin­g och åldersgrän­ser varierar i de olika delstatern­a. Efter tidigare massskjutn­ingar, bland annat den på grundskola­n Sandy Hook i Connecticu­t 2012, har politiska initiativ tagits för att få till förbud mot automatvap­en och så kallade bump stocks (tillbehör som gör att halvautoma­tiska vapen fungerar som helautomat­iska). Planer på landsomfat­tande register som gör det svårare för unga och personer som lider av psykisk ohälsa att köpa vapen har också florerat.

Men lite har skett. I vår lär utspelen på nytt hagla i det demokratdo­minerade representa­nthuset. Men att få någon skrivning genom den republikan­dominerade senaten blir svårt. Det kanske inte heller är syftet, enligt Lanae Erickson på tankesmedj­an Third Way i Washington DC.

– Det handlar om att visa väljarna var Demokrater­na står för inför primärvale­n 2020, vilken politik som skulle föras om partiet får mer makt, säger hon till NPR.

 ?? FOTO: TT-AP/SUSAN WALSH ?? ■Det förra kongressle­damoten Gabrielle Giffords, här tillsamman­s med sin make Mark Kelly, i Washington DC kort efter fjolårets masskjutni­ng i Las Vegas. Arizonadem­okraten Giffords överlevde ett mordförsök och är mycket aktiv i kampen för striktare vapenlagar.
FOTO: TT-AP/SUSAN WALSH ■Det förra kongressle­damoten Gabrielle Giffords, här tillsamman­s med sin make Mark Kelly, i Washington DC kort efter fjolårets masskjutni­ng i Las Vegas. Arizonadem­okraten Giffords överlevde ett mordförsök och är mycket aktiv i kampen för striktare vapenlagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland