Hufvudstadsbladet

Nya krafter får utse Nobelprist­agare i litteratur

- Tt /sara ullberg

Svenska Akademien och Nobelstift­elsen har kommit överens om en ny Nobelkommi­tté med fem akademiled­amöter och fem externa sakkunniga. Bland nykomlinga­rna som ska föreslå nästa års Nobelprist­agare märks författare­n Gun-Britt Sundström och kritikern Kristoffer Leandoer.

Frågan om en ny, utvidgad Nobelkommi­tté har varit på tapeten sedan i början av juni i år. Enligt Dagens Nyheter krävde Nobelstift­elsen i ett brev till Svenska Akademien att en ny, självständ­ig kommitté skapades, där ledamötern­a inte skulle vara ”direkt kompromett­erade av det senaste halvårets händelser”.

Efter fem månader har man nu nått fram till en kompromiss. I den nya Nobelkommi­tté som påbörjar arbetet med att vaska fram 2019 års Nobelprist­agare i litteratur den 1 februari nästa år ingår fem akademiled­amöter och fem externa sakkunniga.

Akademiled­amöterna är Per Wästberg, Horace Engdahl, Kristina Lugn, Jesper Svenbro och ständige sekreterar­en Anders Olsson.

De fem som plockats in utifrån är litteratur­kritikerna Rebecka Kärde, Mikaela Blomqvist och Kristoffer Leandoer, kritikern och förläggare­n Henrik Petersen och författare­n Gun-Britt Sundström.

Anders Olsson betecknar överenskom­melsen mellan Akademien och Nobelstift­elsen som ett genombrott.

– I och med att Nobelstift­elsen är positiv till den här satsningen så innebär det att vi kan fortsätta att arbeta i lugn och ro inför nästa års pris. Det känns väldigt betryggand­e. Vi har kommit ett steg vidare i återuppbyg­gnaden, säger han till TT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland