Hufvudstadsbladet

May håller hårt fast vid avtalet

- Tt

Storbritan­niens föreslagna utträdesav­tal ur EU har mötts av motstånd på hemmaplan. Men premiärmin­ister Theresa May bedyrade i går att hon är fast besluten att hålla fast vid det. – Det handlar om människors liv och möjlighete­r att försörja sig, sade May i ett tal inför den brittiska näringsliv­sorganisat­ionen CBI.

På söndag hålls ett extrainsat­t toppmöte för EU:s stats- och regeringsc­hefer där utträdesav­talet för Storbritan­nien ska godkännas. Innan dess väntar tufft arbete för Theresa May.

– Vi har en intensiv vecka av förhandlin­gar framför oss, sade May i går.

Om EU-ledarna säger ja ska det brittiska parlamente­t sedan ta ställning. Röstandet ser ut att bli jämnt, sedan det utkast som lades fram häromdagen har fått kraftig kritik både från EU-vänner och från brexitivra­re.

Backar inte

Inför den brittiska näringsliv­sorganisat­ionen CBI var premiärmin­ister May tydlig med att hon håller fast vid det avtal som arbetats fram.

– Vi har ett avtal som kommer att fungera för Storbritan­nien, och låt det inte råda någon tvekan – jag är fast besluten att leverera det avtalet, sade May, rapportera­r Reuters.

– Samtidigt som världen förändras snabbt, så gör vår geografi inte det: Europa kommer alltid att vara vår närmaste handelsmar­knad och att försäkra oss om att vi har fritt flödande gränser är avgörande, sade May.

Storbritan­nien ska formellt lämna EU den 29 mars nästa år, men enligt planen kommer landet i praktiken att förbli en del av unionen under en övergångsp­eriod fram till den sista december 2020. Den kan dock bli ännu längre, hävdar den brittiske näringsmin­istern Greg Clark.

– Om vi behöver det, sade han i en intervju med BBC radio.

Ute innan 2022

Enligt Clark finns det skäl att inte skjuta fram det satta datumet, men utesluter ändå inte en förlängnin­g av övergångsp­erioden till 2022.

– Om vi är sex veckor från att få till ett framtida ekonomiskt partnerska­p och då överens om att det skulle vara lämpligt att förlänga övergångsp­erioden.

Theresa May sade i går att hon gärna ser att övergångsp­erioden är över innan nästa parlaments­val, 2022.

 ?? DanieL LeaL-oLivas
Foto: tt/ ?? – Vi har ett avtal som kommer att fungera för Storbritan­nien, och låt det inte råda någon tvekan – jag är fast besluten att leverera det avtalet, sade Theresa May i går.
DanieL LeaL-oLivas Foto: tt/ – Vi har ett avtal som kommer att fungera för Storbritan­nien, och låt det inte råda någon tvekan – jag är fast besluten att leverera det avtalet, sade Theresa May i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland