Hufvudstadsbladet

Feministis­k utrikespol­itik

-

Många ambitiösa ungdomar drömmer om en diplomatka­rriär. Utrikesmin­isteriets diplomatku­rs Kavaku lockar hundratals sökande varje gång den ordnas. Efter många intervjuer och psykologis­ka test väljer uttagnings­kommittén några tiotal nya attachéer.

En tydlig trend de senaste åren har varit att kvinnorna dominerar stort i antal. Av de 28 attachéer som valdes till Kavaku 42 som började i september är 22 kvinnor och sex män. Då jag satt med i uttagnings­kommittén 2012 ordnades en kurs med 20 kvinnor och fyra män. Assistentu­ppgifterna har redan tidigare varit kvinnodomi­nerade.

Om orsakerna till fenomenet kan man bara spekulera. Intresset för samhällsve­tenskaper, språk och internatio­nell politik är större bland kvinnor än män, det ser man redan vid universite­ten. Det verkar också vara så att unga kvinnor är mera karriärmed­vetna. De skaffar sig språkkunsk­aper och relevant organisati­onserfaren­het. Också då man väljer cimo-praktikant­er och högskolepr­aktikanter till beskicknin­garna och ministerie­ts avdelninga­r visar det sig ofta att de kvinnliga studerande­na är mera meriterade.

Kan det vara så att den låga begynnelse­lönen kombinerat med den långsamma karriären skrämmer bort männen? Attraherar den förhålland­evis goda anställnin­gstrygghet­en kvinnor mera än män? Diplomaten har visserlige­n ett mångskifta­nde arbetsfält, men många andra yrken kan te sig mera dynamiska. Om man vill tjäna snabba pengar och inte bryr sig om anställnin­gstrygghet kan en annan arbetsplat­s vara mera lockande.

Vissa stationeri­ngsorter kan vara svårare för kvinnor än för män. I Saudiarabi­en fick kvinnor till helt nyligen inte köra bil. Men för utövandet av tjänsten och rapporteri­ngen utgör könet inget hinder. I många länder som ser annorlunda på jämställdh­eten mellan könen brukar man respektera hur man ser på saken i Norden. En intressant nyhet är att det ärkekonser­vativa Iran nyligen utnämnde en kvinna till ny ambassadör i Helsingfor­s.

Det har blivit allt vanligare att den medföljand­e mannen studerar, jobbar eller tar hand om hemmet och barnen medan den kvinnliga diplomaten gör karriär. Det här är hittills ett närmast nordiskt fenomen som väcker nyfikenhet i många länder. Samtidigt är det bra propaganda för vår jämställdh­etsmodell och den moderna papparolle­n.

Ett annat fenomen är att det har blivit vanligare med särboförhå­llanden – parterna är lyckligt gifta eller sammanboen­de, men bor åtskilda av karriärskä­l, en längre eller kortare tid.

Då UM grundades för 100 år sedan var så gott som alla diplomater män. Finland har bara haft en kvinnlig utrikesmin­ister (Tarja Halonen).

Är det då ett problem att kvinnorna dominerar diplomatyr­ket? Borde man gå in för positiv diskrimine­ring för att få in flera manliga diplomater? Knappast. Kompetense­n ska avgöra och det bästa är om rekryterin­gen är helt könsneutra­l. Om det inte finns positiv diskrimine­ring inom andra yrken behövs det inte inom UM heller.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland