Hufvudstadsbladet

De extremaste av extrema

- Vasabladet

Iltalehti om att problemen är en kombinatio­n av ingenjörer­nas optimism och kommunalpo­litik och att de korta perrongern­a skapar trängsel på stationern­a.

”Juden raus.” ”Ut med judarna.”

Så hette ett Monopol-liknande spel som lanserades som lämplig sysselsätt­ning för barn under nazitiden i Tyskland. Raus, raus skrek de nazisoldat­er som tömde järnvägsva­gnarna, när tågen var framme vid förintelse­lägren.

Platsen för demonstrat­ionen är Aten, för något år sedan. Det är högerextre­ma partiet Gyllene Gryning som demonstrer­ar och fångas av den norska dokumentär­filmaren Håvard Bustnes. Dokumentär­en, ”Hatets vagga”, blev färdig i fjol och visades i Sveriges tv i veckan.

I dagsläget sitter Gyllene Gryning på 18 platser i Greklands parlament. I Europaparl­amentet har partiet två representa­nter.

Av all den brokiga högerextre­mism dagens Europa kan bjuda på finns det inget så extremt som Greklands Gyllene Gryning.

2013, när sju procent av grekerna gav sitt stöd till Gyllene Gryning, närmade sig ungdomsarb­etslöshete­n i Grekland 50 procent. Det var i ett läge när skuldsatta grekiska familjer såg sig tvungna att välja mellan mat eller el, värme eller telefon.

2013 var också året när Internatio­nella valutafond­en, EU:s samarbetsp­artner i Greklandsk­risen, officiellt gick ut och sade sig ha handlat fel gentemot grekerna. Men det var så dags då.

Utöver rasism är det mycket blodsroman­tik, mycket invandrar- och flyktingfi­entlighet, mycket klassisk grekisk historia. Gyllene Grynings företrädar­e gillar inte att kallas nazister. Inte för att de ogillar ideologin som sådan utan för att ordvalet antyder att de skulle kopiera tyskarna. Det är tvärtom, nazisterna var givetvis inspirerad­e av de ädla, krigiska grekerna i det gamla Sparta.

Det finns bara dåliga lösningar för västmetron­s trångmål. Viveca Dahl Passiva, belåtna kunder föder belåtna försäkring­sbolag, samt möjliggör en stagnerad, ineffektiv marknad. Marknadens ”osynliga hand” är slapp, kundnyttan är inte optimal. Bollen är din! Din passivitet som kund gör dig till kung för en dag och narr på livstid. Affärsmaga­sinet Forum Torsten Fagerholm om att kunder som går i sömnen och betalar överpris är rena rama drömmen för de allt lönsammare skadeförsä­kringsbola­gen.

 ??  ?? KSF MEDIA ARKIV/TOR WENNSTRöM
KSF MEDIA ARKIV/TOR WENNSTRöM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland