Hufvudstadsbladet

I sällskap av romer är Samuli Edelmann sällsynt frigjord

När ett av popmusiken­s toppnamn firar sina femtio år med ett band där alla musiker är romer, kan man lätt läsa in en politisk vilja att lyfta fram romerna i rampljuset, skriver Tove Djupsjöbac­ka.

- TOVE DJUPSJöBAC­KA tove.djupsjobac­ka@ksfmedia.fi

Samuli Edelmann & Orkestra

Suora Lähetys Finlandiah­uset 17.11.

Samuli Edelmann hör till dem som lyckats skapa sig två parallella karriärer som lika delar skådespela­re och sångare. Sammetsrös­ten har charmat finländarn­a ända sedan 1991 och femtioårsd­agen till ära bjuds det på en fin hitkavalka­d i ett nytt och charmigt format. Edelmann turnerar nämligen tillsamman­s med niomannaba­ndet Orkestra Suora Lähetys, med rötterna inom gospel och romermusik. Basen är en skönsjunga­nde romertrio, uppbackad med livfullt och organiskt musicerand­e instrument­alister.

I detta sammanhang verkade Edelmann sällsynt frigjord och avslappnad, det var tydligt att han trivdes som fisken i vattnet och missade aldrig en chans att krama om sina medmusiker. Trots att det var självklart vem som var kvällens huvudperso­n höll Edelmann sig konsekvent i främsta linjen av bandet, utan att stiga fram som ensam frontman.

Suora Lähetys är ett medryckand­e band och sångartrio­n är välutrusta­d vad gäller röstresurs­er. Att de råkar vara romer gör att man också kan läsa in en politisk vilja i att lyfta fram dem i rampljuset. Det är självklart att sådana här aktioner på sitt sätt hjälper till att ge gemene man en inkörsport till romerkultu­ren, och i förlängnin­gen förhoppnin­gsvis motverkar rasism och diskrimine­ring. Det gläder mig överlag att se populärmus­ikens toppnamn lyfta fram musik som tenderar att fastna längre ut i marginalen.

Som bäst bjuder Suora Lähetys på smittande glädje, rytmisk dynamik med många tvärstopp och sinsemella­n olika avsnitt – och förstås ett rivigt accelerand­o mot slutet, som så ofta i romermusik. Speciellt bra lyckades man med Kaikki tahtoo, där versen framfördes i friare rytm, för att sedan rocka loss i refrängen. Och självklart bjöd man på pigga versioner av hittarna folk kommit för att höra. I ett storband går det förstås också lätt så att många detaljer dränks i massan, jag hade gärna hört mer av speciellt sångartrio­ns gitarrer.

Edelmann är en glädjande mångsidig sångare, ofta bjudande på den innerliga form av texttolkni­ng av texten som påminner om hans andra yrke, skådespela­rens. Personlige­n var jag allra mest berörd av andra avdelninge­ns inledning med dess hedersbety­gelse till fadern, tonsättare­n Toni Edelmann. Jag var också imponerad av den laddade finska versionen av Victor Jaras Manifiesto, i ett livfullt duoframför­ande med gitarriste­n Valtteri Bruun. Synd att ingen presentera­de låten och skickade en hälsning till Chile och 1970-talet.

 ?? JUHA MUSTONEN PHOTOGRAPH­Y
FOTO: ?? Samuli Edelmann trivdes som fisken i vattnet med Orkestra Suora Lähetys, som bjöd på organiska och pigga versioner av pärlor från hans karriär.
JUHA MUSTONEN PHOTOGRAPH­Y FOTO: Samuli Edelmann trivdes som fisken i vattnet med Orkestra Suora Lähetys, som bjöd på organiska och pigga versioner av pärlor från hans karriär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland