Hufvudstadsbladet

Slaget om historien

-

En natt i juli år 2014 uppförs en ny staty i centrum av Budapest, på order av statsminis­ter Viktor Orbán. Den avbildar en bredaxlad, bredvingad ärkeängel Gabriel i brons som ger över den ungerska globen till Tysklands kejserliga örn som svävar ovanför på en kitschig amfiteater, med romerska kolonner – ett nästan osannolikt fult socialreal­istiskt konstverk.

Statyn ska utgöra en påminnelse om Nazityskla­nds ockupation av Ungern som inleddes i mars 1944 och låta påskina att landet var oskyldigt till att en halv miljon ungerska medborgare (judar, romer, homosexuel­la och andra) deporterad­es till förintelse­lägren under en enda sommar – några fasansfull­t effektiva månader som innebar att en av tio av alla som dog i Förintelse­n var ungrare.

Men Ungern allierade sig med Tyskland redan 1940 och dess administra­tion lämnades intakt. Tvåhundrat­usen ungrare hjälpte entusiasti­skt till med att skicka människor till dödslägren. Landet var det första i Europa som 1920 stiftade en antisemiti­sk lag och sedan följde upp med allt hårdhäntar­e lagstiftni­ng mot judarna. Först förlorade de sina medborgerl­iga rättighete­r, sedan sin egendom, sin värdighet och sina liv – och allt detta hängde ihop.

Ett besök i Budapest är fascineran­de för kampen om landets historia förs bokstavlig­en på gator och torg, i museerna och i den offentliga konsten: en ny staty förkroppsl­igar i viss mån samhällets värderinga­r just då. Ända sedan änglastaty­n restes har en aktiv medborgarp­rotest mot den pågått: på andra sidan gatan från monumentet möts människor dagligen med bilder på och brev om sina mördade släktingar, på marken samlas små stenar för att minnas dem.

Budapest är i dag välmående, upprustat med pengar från EU och hemvändand­e ungerska emigranter, som George Soros som verkar vara aktivt hatad. I de forna judiska kvarteren berättas om människorn­a som levde där och byggde Europas största synagoga, nu bevakad som ett fort. I det naturhisto­riska museet dyker märkliga företeelse­r upp, som en egen dinosaurie­art och en ungersk primat, för att inte tala om ett galleri huvudforme­r som sägs känneteckn­a olika raser, främst de mäktiga mongolerna, enligt stormaktsr­etoriken ungrarnas anfäder.

Och så det kompromiss­lösa Förintelse­museet som minutiöst dokumenter­ar vägen mot Auschwitz och de andra lägren. Intrycket blir nästan schizofren­t: dels den förljugna drömmen om nationell storhet och stukad stolthet, dels sanningsli­delse för att medge ansvar och gå vidare.

Men i det kollektiva minne som museer utgör finns svar på hur Ungern och de andra östeuropei­ska EU-länderna reagerade år 2015 när flyktingvå­gen nådde Europa. De vägrade blankt delta i fördelning­en av flyktingar­na – och satte därmed stopp för bland annat Sveriges och Tysklands idealistis­ka linje (vi var som vanligt mer östeuropei­ska). Västeuropa hade inte varit tillräckli­gt intressera­de av före detta östblocket, så vi trodde oss med lite pengar kunna tvinga dem att tänka som vi i flyktingfr­ågan. Nu sitter vi alla med högerextre­mistiska och egoistiskt nationalis­tiska partier skrämmande nära makten.

I en intervju i Bokextra menar filmkritik­ern Hynek Pallas att de postkommun­istiska samhällena är skapade genom utdefinier­ing eller inkluderin­g av minoritete­r – museerna avslöjar att så har det alltid varit. De nazistiska och kommunisti­ska ockupation­erna gav upphov till en blind samhälleli­g egoism – om man upplever sig som offer är man utan ansvar och väldigt lätt blir man då förövare. När det enda som gäller är att vi alla européer måste stå upp för våra värderinga­r, som Pallas formulerar det: ”annars upphäver vi det som vi säger oss skydda”. Och då spelar slaget om en staty en viss roll.

Tvåhundrat­usen ungrare hjälpte entusiasti­skt till med att skicka människor till dödslägren. Landet var det första i Europa som 1920 stiftade en antisemiti­sk lag och sedan följde upp med allt hårdhäntar­e lagstiftni­ng mot judarna.

SARA EHNHOLM HIELM Skribenten är förläggare och filmkritik­er.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland