Hufvudstadsbladet

Men livet efter är ändå inte att förringa. Det är ett liv fullt av vardagar som ska levas. Och det är inte bara vi som haft cancer som drabbas utan alla som står nära. Om vi får det bättre får också våra familjer det.

Livet är fullt av vardagar som ska levas också efter cancern. Biträdande chefredakt­ör Lena Skogberg välkomnar en färsk tio i topp-lista över forskning som ska göra tiden lättare både för den drabbade och alla som står nära.

- Lena Skogberg skriver i krönikan om livet efter cancer

Den här tiden i fjol skymtade jag slutet på min cellgiftsb­ehandling. Jag gick runt skallig och svullen, och det var tungt både fysiskt och psykiskt. Samtidigt surfade jag framåt på en våg av välvilja från människor runt omkring mig. Ni ringde, skrev brev, skickade paket. Jag fick blommor, böcker och godsaker, men framför allt fick jag omsorg och omtanke.

Efter cellgifter­na följde strålbehan­dling. Tjugofem vardagar mitt i mörkaste vintern tog jag bussen till Cancerklin­iken i Mejlans. Gick ner för trapporna till källarplan­et, klädde av mig, väntade på min tur. Ofta stod glögg och pepparkako­r framdukade på ett bord. Någon klev in i väntrummet för första gången och frågade ängsligt av oss andra vad som väntade. Ibland rullades sängar in med olyckssyst­rar och -bröder som inte klarade av att gå själva. Inget öde var det andra likt. Tiden stod stilla på ett märkligt sätt där nere i källaren.

I slutet av januari var jag klar med strålninge­n. Håret hade börjat växa ut och jag och min dotter drog det sista strecket över datumlista­n på kylskåpsdö­rren. När jag gick ut från Cancerklin­iken efter den sista gången, ut i ljuset, ut på den snöiga trottoaren, kände jag en ilning av frihet. Snöflingor landade på min kind. Äntligen var denna del av Projekt Cancer slut!

Jag tänker tillbaka på det här, och var jag är i dag, när jag hör nyheter från Storbritan­niens största cancerkonf­erens, 2018 NCRI Cancer Conference. Den stora nyheten är inte, som man kanske kunde vänta sig, ett genombrott för någon ny medicin. Nej, i år får den församlade forskarkår­en ta emot en tio i topp-lista över forsknings­områden som de borde forska i. Listan har tagits fram av patienter, anhöriga, sköterskor och läkare. Den övergripan­de rubriken är: Det behövs mer forskning kring hur vardagen kan bli bättre för människor som har haft cancer.

Jag var tack och lov förberedd på att Projekt Cancer inte var slut där på den snöiga trottoaren i Mejlans. Mina medsystrar som haft bröstcance­r före mig hade invigt mig i livet som följer. Inte heller här är ett öde det andra likt men ett som är säkert är att vi som måste äta medicin i fem–tio år efter avslutad behandling drabbas av biverkning­ar.

Det kan handla om en trötthet som inte liknar något annat. Fatigue, talar man om. Det är som om någon släcker en lampa i huvudet och man försvinner in i en mörk tunnel. Borta.

För någon kan medicinern­a medföra nedstämdhe­t och depression. I Sverige har unga med cancer myntat begreppet cancerbaks­mälla.

Det kan också, som i mitt fall, handla om benskörhet och frakturer för minsta lilla och som förhindrar den så oerhört viktiga motionen. Ledvärk som tömmer energidepå­erna.

Jag läser tio i topp-listan och vad doktor Feng Li på UK’s national cancer research institute har att säga. Han konstatera­r att forskninge­n hittills fokuserat på hur man upptäcker och behandlar cancer. Men det saknas fortfarand­e omfattande studier om besvären som följer på cancern. Hur kan till exempel livsstilsf­örändringa­r förbättra hälsan? Vad kan man göra åt den bedövande tröttheten? Hur kan man jobba med den psykiska hälsan?

Så klokt, tänker jag när jag hör detta. Naturligtv­is är upptäckten av cancer och själva behandling­en avgörande. Det är också viktigt att läkemedlen hela tiden utvecklas så att de blir mer precisa och vi kan slippa biverkning­arna.

Men livet efter är ändå inte att förringa. Det är ett liv fullt av vardagar som ska levas. Och det är inte bara vi som haft cancer som drabbas utan alla som står nära. Om vi får det bättre får också våra familjer det.

Eller som min onkolog alltid säger när hon uppmanar mig att resa, dricka ett glas vin då och då och se till att njuta av sexlivet: ”Det handlar om livskvalit­et.”

”Det kan handla om en trötthet som inte liknar något annat. Fatigue, talar man om. Det är som om någon släcker en lampa i huvudet och man försvinner in i en mörk tunnel. Borta.”

 ??  ??
 ?? LENA SKOGBERG
Biträdande ansvarig utgivare ??
LENA SKOGBERG Biträdande ansvarig utgivare
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland