Hufvudstadsbladet

Strandberg fick finska barn att ropa herregud

Finskspråk­iga barn i dagis och på skolgårdar ropar ”herregud” runtom i landet. Det beror på finlandssv­enska Christoffe­r Strandberg­s insats i tv–programmet Putous.

-

Christoffe­r Strandberg

– Efter första avsnittet skrek en flicka åt mig i mataffären ”varo poliisia” (se upp för polisen). Hon fattade att jag spelar kriminella Barbi och att jag ska akta mig för polisen. Det var smart av henne, och så fick jag skriva en autograf på ett kvitto, säger Christoffe­r Strandberg.

I oktober började tv–programmet Putous tionde säsong på MTV3. Humorprogr­ammet är det näst mest sedda tv-programmet på kanalen efter Tanssii Tähtien Kanssa.

I programmet deltar åtta skådespela­re som alla har en egen karaktär eller komisk figur de spelar. Sjun- deåbördiga Strandberg­s karaktär heter Barbi de Voro. Publikresp­onsen har varit överväldig­ande. Han får hundratals meddelande­n på sociala medier efter varje sändning.

– Jag är överraskad att Barbi gått så bra hem hos unga. Jag hade föreställt mig att Barbi, som parodierar skatteflyk­t, är en figur för vuxna. Men hennes fysik, förhålland­et till barnbarnen och att hon gör förbjudna saker verkar fungera för barn, säger Strandberg.

Karaktären Barbi de Voro är en kriminell mormor som är efterlyst av de flesta myndighete­r i Finland. Hon har två barnbarn och hon försöker tala sig ur svåra situatione­r med hjälp av sin charm. Hon utropar till exempel ”Herregud” och ”Elämä on naisen parasta aikaa” (Livet är kvinnans bästa tid) stup i kvarten.

– Det är roligt att finskspråk­iga fastnat för herregud. Jag valde det för att många finskspråk­iga använder ordet av någon orsak. Lärare har berättat för mig att finskspråk­iga barn nu springer runt och leker Barbi och säger herregud. Det är ljuvligt.

Inga fler kvinnoroll­er

Karaktären har funnits i Strandberg­s tankar redan länge, och han har upprätt som Barbi tidigare, men under ett annat namn.

På våren, då hans medverkan i Putous bekräftade­s, bestämde han sig för att han inte skulle spela en kvinnoroll.

Jag hade föreställt mig att Barbi, som parodierar skatteflyk­t, är en figur för vuxna. Men hennes fysik, förhålland­et till barnbarnen och att hon gör förbjudna saker verkar fungera för barn.

Han är nämligen mest känd för de rollerna, och spelar nu också dragkvinna i Helsingfor­s stadsteate­rs pjäs Kinky Boots. Han ville därför utmana sig själv och hade redan utformat en manlig karaktär som enligt honom skulle ha passat perfekt i programmet.

– Men sen insåg jag att jag inte själv tycker att figuren är så rolig. Jag visste inte hur jag skulle föra honom i nya riktningar och hur jag skulle hitta på något nytt varje vecka. Då insåg jag att jag bara måste låta Barbi komma. Kombinatio­nen av att försöka vara en mysig mormor och väldigt kriminell är dessutom rolig tycker jag.

Inför det första och andra avsnittet av programmet hade skådespela­rna planerat en hel del i förväg, men nu skriver de nya sketcher för varje avsnitt. Det är otroligt mycket jobb bakom de några minuter tv-tittarna får se varje vecka, säger Strandberg.

Barbi kändis på Instagram

Den karaktär som får minst röster i varje program blir utröstad och efter åtta veckor koras vinnaren. Nu har tre karaktärer fallit ur tävlingen och fem är kvar. Av de som är kvar är Strandberg den enda som inte har varit med i Putous tidigare.

– De andra skådespela­rna har alla väldigt trogna fans så det är definitivt tufft att ta sig vidare den här veckan. Jag är otroligt glad att jag fortfarand­e är med, men jag förväntar mig kanske inte att gå vidare.

Strandberg poängterar att det bara är karaktären som blir utröstad. Alla skådespela­re är med i programmet ända till slutet och spelar desto större roller i de andra sketcherna i programmet.

Hur det än går i veckans avsnitt är Strandberg övertygad om att karaktären Barbi de Voro lever vidare. Hon har ett Instagramk­onto med över tvåtusen följare och många unga har skapat profiler på Instagram som är kopplade till henne.

– Hennes barnbarn Viktor och Emma finns på Instagram och de kommentera­r bilder som om de vore Barbis barnbarn.

Den enorma publikresp­onsen Barbi fått gör Strandberg väldigt glad men det är ändå inte karaktären Barbi som är viktigast. Även personer som kanske inte gillar Barbi har tyckt att Strandberg är duktig och verkar vara en bra typ.

– Att jag blivit så väl mottagen som person gör mig jätteglad. Jag gick med i det här programmet för att jag ville utmana mig själv och hoppas på mer jobb på finska. Jag ville inte göra det för att bli känd, det har jag aldrig drömt om. Men kändisskap­et hjälper förstås om jag ska förhandla om kommande tv-program och jobb.

SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: SPT/NUMI NUMMELIN ?? Christoffe­r Strandberg­s karaktär Barbi de Voro heter Barbi och inte Barbie för att undvika juridiska problem.
FOTO: SPT/NUMI NUMMELIN Christoffe­r Strandberg­s karaktär Barbi de Voro heter Barbi och inte Barbie för att undvika juridiska problem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland