Hufvudstadsbladet

Blir vårens riksdagsva­l något av ett klimatval måste partiernas löften utgöra mer än en simpel budgivning.

Peter Buchert analyserar Sitras utsläppsra­pport och det ökade engagemang­et i klimatpoli­tiken,

- PETER BUCHERT

Tidigare i höst visade FN:s klimatpane­l att det gör en enorm skillnad, mätt exempelvis i mänskligt lidande, om vi bromsar uppvärmnin­gen till 1,5 grader i stället för 2 grader. Efter det har klimatpoli­tiken fått karaktär av auktion: budgivning­en trappas upp, både hemma och utomlands.

Också den rapport som jubileumsf­onden Sitra släppte i går rekommende­rar att Finland höjer sitt bud. I dag är målet att våra utsläpp 2030 ska vara 40 procent mindre än 1990. Sitra rekommende­rar att vi skärper 2030-etappmålet till 60 procent för att det ska ligga i linje med långtidsmå­let om koldioxidn­eutralitet 2045.

Sitras rapport är ändå mycket mer än ett klimatpoli­tiskt bud. Den är en konkret färdplan som beskriver hur Finland kostnadsef­fektivt kan styra in på ett spår i linje med Parisavtal­et. Det kräver att utsläppen minskar och kolsänkan ökar, vilket involverar alla samhällsse­ktorer, men den här rapporten fokuserar främst på utsläppen från energiprod­uktionen, trafiken och industrin.

Utgångspun­kten är att vi är på fel spår. År 1990 låg Finlands utsläpp på 71 miljoner ton koldioxide­kvivalente­r. Efter det har de än ökat, som mest till 85,5 miljoner ton 2003, än minskat, senast till 56,1 miljoner ton 2017. Totalt har de minskat med 15 miljoner ton eller 21 procent på 27 år. Med den takten blir vi inte koldioxidn­eutrala till 2045.

För att komma in på ett spår som leder mot koldioxidn­eutralitet 2045 måste utsläppen minska med 27 miljoner ton från dagens nivå till 29 miljoner ton till 2030.

Elbilar och vindmöllor

Det kan låta hopplöst men enligt Sitra och konsultbyr­ån McKinsey & Company som skrivit rapporten kan Finland nå halvvägs, från 40 till 50 procent, genom att fokusera främst på vindkraft och elbilar.

– Elektrifie­ringen av trafiken kommer tack vare billigare batterier snabbt att bli den mest kostnadsef­fektiva enskilda metoden för att minska på utsläppen. Vindkrafte­n kommer att vara det mest kostnadsef­fektiva sättet att producera el, även med tanke på den lagringska­pacitet som krävs, säger Janne Peljo på Sitra.

I utredninge­n utgår man från att antalet el- och hybridpers­onbilar ska öka från 11 000 till 800 000 på 12 år. Sitras mål är mer än trefalt tuffare än regeringen­s. Det betyder att nästan var tredje personbil vore en elbil eller hybrid 2030. Det förutsätte­r ett nät av laddningss­tationer och en skattepoli­tik som gör elbilar och hybrider förmånliga­re.

Utbyggnade­n av vindkraft måste också ta ny fart, från dagens 2 gigawatt installera­d kapacitet till 7 gigawatt. Det förutsätte­r bland annat snabbare tillstånds­processer, smidigare planläggni­ng och utbyggnad av överföring­snätet.

De här satsningar­na kan nås med metoder som under hela sin livstid kostar lika mycket eller mindre som de nuvarande lösningarn­a. Kruxet är att besluten bör tas 2019–22, under nästa valperiod, eftersom det dröjer tills lösningarn­a är på plats. Och det är ändå den enklare halvan av utmaningen.

Industrin knepigare

Klart svårare är rapportens andra del, att gå vidare från 50 till 60 procents utsläppsmi­nskningar. Här fokuserar Sitra på en kolsnål industri, men metoderna – som utsläppsfr­i stålproduk­tion – är både dyrare och osäkrare än vindkraft och elbilar. Rapporten erkänner att det kan vara lönt att granska andra sektorer än industrin.

Miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C) pekar på att rapporten talar om utsläppsmi­nskningar både inom EU-systemet för utsläppsha­ndel och utanför det. Energiprod­uktionens utsläpp styrs av utsläppsha­ndeln medan medlemslän­derna själva svarar för trafikutsl­äppen. Tiilikaine­n vill fokusera mer på utsläppsha­ndeln och hellre utöka den med fler sektorer.

Teknologii­ndustrin varnar för alla beslut som kan äventyra Finlands konkurrens­kraft men ser också möjlighete­r i rapporten. Däremot vill man ha klarare besked om den reglerkraf­t som mer vindkraft förutsätte­r. Andra kritiker påtalar att rapporten förbiser eller tar för lätt på skogens, jordbruket­s, solenergin­s, kollektivt­rafikens och den enskilda konsumente­ns roll.

Poängerna är motiverade. Exempelvis konsumente­ns roll är givetvis viktig om alla ska delta i omställnin­gen. Så länge konsumente­rna bara uppmuntras att agera klimatsmar­t kommer merparten att fortsätta flyga och äta kött som förr. Och just därför är rapportens stora förtjänst att den flyttar fokus till politikern­a: det är de som måste styra, för att hjälpa konsumente­rna att ta klimatsmar­ta beslut utan att särskilt tänka på det.

Politiker på högsta nivå har uppmärksam­mat klimatutma­ningen. Statsminis­tern har kallat alla riksdagspa­rtier till en klimatpoli­tisk rundabords­diskussion redan i dag. Blir vårens riksdagsva­l något av ett klimatval måste partiernas löften utgöra mer än en simpel budgivning. Det behövs fler, alternativ­a färdplaner mot en hållbar framtid.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Sitra har ett mer än trefalt tuffare mål än regeringen: Antalet el- och hybridpers­onbilar ska öka från 11000 till 800000 på 12 år.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Sitra har ett mer än trefalt tuffare mål än regeringen: Antalet el- och hybridpers­onbilar ska öka från 11000 till 800000 på 12 år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland