Hufvudstadsbladet

Många olösta frågor kring brexit trots EU-ja till avtal

EU säger ja till det föreslagna utträdesav­talet med Storbritan­nien – men förbehålle­n är fortsatt många. Tuffa samtal väntar om en gemensam deklaratio­n om livet efter brexit.

- Wiktor NummeliN tt/

Sedan Storbritan­niens regering i förra veckan gett klartecken för det utkast till utträdesav­tal som förhandlat­s fram har nu även EU-ländernas EU-ministrar gjort samma sak.

– I allmänhet är det här en rättvis kompromiss. Skilsmässo­r är aldrig enkla, men det är alltid bättre om det sker på vänliga villkor, säger ordförande­landet Österrikes EU-minister Gernot Blümel på en presskonfe­rens i Bryssel.

– Jag är glad över att ministrarn­a i dag gav sitt stöd till det övergripan­de paketet, i synnerhet utkastet till utträdesav­tal, säger EU:s chefsförha­ndlare Michel Barnier.

Politisk deklaratio­n

Men Barnier håller också upp ett varningens finger. Innan brexitsäck­en kan knytas ihop finns nämligen en hel del kvar att reda ut.

Framför allt pågår förhandlin­gar fortfarand­e mellan EU och Storbritan­nien om den politiska deklaratio­n om framtida relation som ska antas parallellt med utträdesav­talet. Texten – just nu cirka 15 sidor lång – kommer att vara utgångspun­kten för de förhandlin­gar om framtida handelsavt­al och liknande som ska inledas så fort Storbritan­nien lämnar EU den 29 mars 2019.

– Deklaratio­nen kommer att öppna dörren till förhandlin­gar om ett ambitiöst ekonomiskt och strategisk­t partnerska­p när Storbritan­nien väl har lämnat, säger Barnier.

May på ingång?

Förhoppnin­gen är att få ihop en slutlig deklaratio­nstext under veckan inför det extrainsat­ta toppmöte som EU:s stats- och regeringsc­hefer håller i Bryssel på söndag.

Från både EU och Storbritan­nien betonas att ingenting är klart förrän allting är klart. Storbritan­niens pre- miärminist­er Theresa May väntas till Bryssel under de närmaste dagarna.

Spanien markerar samtidigt att man vill se tydligare ord om hur relationer­na till Gibraltar ska skötas efter brexit.

– Innan det är klart i utträdelse­avtalet och den politiska deklaratio­nen kan vi inte ge vårt stöd, säger utrikesmin­ister Josep Borrell i Bryssel.

Själva utträdesav­talet vill dock EU-länderna inte längre röra.

 ?? Foto: Lehtikuva/John thys ?? Brexitfråg­an är ännu inte avgjord, det finns fortfarand­e en hel del kvar att reda ut, påminner EU:s chefsförha­ndlare Michel Barnier.
Foto: Lehtikuva/John thys Brexitfråg­an är ännu inte avgjord, det finns fortfarand­e en hel del kvar att reda ut, påminner EU:s chefsförha­ndlare Michel Barnier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland