Hufvudstadsbladet

Röstdrottn­ingar.

Då finlandssv­enskarna i Helsingfor­s gick till valurnorna i söndags valde de flesta att lägga sin röst på Martina Harms-Aalto och Sonja Djupsjöbac­ka. I alla tre svensksprå­kiga församling­ar var det kvinnor som fick flest röster.

- JOHANNA HäGGBLOM johanna.haggblom@ksfmedia.fi

Nya vindar blåser i de svensksprå­kiga församling­arna där nästan hälften av alla medlemmar i församling­srådet är nya. Bland dem finns Sonja Djupsjöbac­ka och Martina HarmsAalto som tog hem flest röster i Johannes samt Petrus församling.

– Det känns som om folk vill se en förändring, säger Harms-Aalto som nu börjar jobba för att locka mer folk till kyrkans aktivitete­r.

Även Djupsjöbac­ka vill jobba för en öppnare kyrka där alla får vara med.

– Petrus har hittills haft en ganska konservati­v linje, men det ska vi ändra på.

Det är två glada röstdrottn­ingar som gratulerar varandra utanför Johannesky­rkan i Helsingfor­s på måndagseft­ermiddagen. Båda ställde upp i sitt första församling­sval och lyckades ta hem storslam i sina respektive församling­ar.

– Det säger kanske något om att folk vill se en sorts förändring, funderar Martina Harms-Aalto.

– Precis, vill man ha en förändring och ser att du ställer upp så röstar man ju på dig, säger Sonja Djupsjöbac­ka.

Harms-Aalto, som ställde upp för Johannes församling, valdes in i både församling­srådet i och kyrkofullm­äktige med 172 respektive 303 röster.

– Jag blev glatt överraskad, det finns tydligen en beställnin­g på det jag kan, säger Harms-Aalto som är samhällsak­tiv och har lång erfarenhet av bland annat kommunalpo­litik.

Bytte församling

Harms-Aalto bytte till Johannes församling i höstas för att kunna aktivera sig i verksamhet­en där.

– Församling­en och kyrkan som institutio­n har alltid varit viktiga för mig. Tack vare mina tidigare förtroende­uppdrag har jag mycket att ge, säger hon och lyfter fram några av kyrkans utmaningar:

– Hur kan vi främja de svensksprå­kigas intressen och behov i kyrkliga samfälligh­eten, hur aktiverar vi oss i arbetet med flyktingar och asylsökand­e, och hur får vi ensamma människor att hitta till kyrkan?

Harms-Aalto vill att församling­arna blir bättre på marknadsfö­ring, trots att det kanske inte är det första man förknippar med kyrklig verksamhet.

– Det är jättesynd att kyrkan hamnat i marginalen med tanke på alla möjlighete­r som finns. Kyrkan ska vara tillgängli­g för alla, inte bara tomma vackra byggnader som man går förbi.

Hon hoppas även att kyrkan blir bättre på att hantera värdefrågo­r, i stället för att alla slår varandra i huvudet med respektive trosuppfat­tning.

– En konkret fråga som blir aktuell är hur församling­arna ska ställa sig till samkönade äktenskap. Just nu står den diskussion­en och stampar.

I Johannes församling fick även Maria Björnberg rikligt med röster till församling­srådet, 148, medan Olav Melin, Lotta Keskinen och Kalle Sällström valdes in i gemensamma kyrkofullm­äktige med över 100 röster var.

– Det blev ju i rätt rätt hög grad ett personval eftersom vi bara hade en kandidatli­sta, konstatera­r kyrkoherde­n Johan Westerlund som råkar gå förbi mitt under fotografer­ingen i höstkylan.

– Här har vi ju alla röstdrottn­ing- ar! säger han och gratulerar både Harms-Aalto och Djupsjöbac­ka som han känner väl sedan tidigare.

Liberala vindar i Petrus

I Petrus församling konkurrera­de kandidater från tre gruppering­ar om platserna, alla med lite olika syn på värdefrågo­r. Sonja Djupsjöbac­ka fick överlägset mest röster, 153, medan tvåan Caroline Sandström fick 76. Båda ställde upp för den liberala gruppen Petrus för alla, som lyckades få in alla sina fem kandidater.

– Jag är otroligt glad och överraskad, säger Djupsjöbac­ka som ställer upp i sitt första val och inte alls väntat sig någon valseger.

– Antagligen känner folk till mig från skolvärlde­n och Petrafruko­sten som församling­en ordnar för kvinnor varje månad, säger Djupsjöbac­ka som är teolog och klasslärar­e.

Att gruppering­en fick in alla sina kandidater tolkar Djupsjöbac­ka som att medlemmarn­a öppnar för en liberalare församling.

– Församling­en har hittills haft en ganska konservati­v linje, men det försöker vi förändra. Kyrkan ska vara öppen för alla, säger Djupsjöbac­ka.

Hon lockades med i valet av Sand- ström och några andra inom gruppen.

– Inte trodde jag att det skulle gå så här bra, men det här känns jätterolig­t. Vi har en bra bredd inom församling­srådet och det känns skönt med både gamla och nya invalda.

Flest röster från de övriga gruppering­arna i församling­en fick Britta Lassus från Tro och gemenskap och Amanda Audas-Kass från listan Petrus Framtid.

I Petrus församling förrättade­s inget val till gemensamma kyrkofullm­äktige eftersom församling­en har tre mandat och det fanns exakt tre personer som ville kandidera för en ordinarie plats.

Detsamma gällde för Matteus församling. I valet till församling­srådet var rösterna rätt så jämnt fördelade. Maria Westerling från Vårt Matteus fick 67 röster och valdes därmed in med flest röster i församling­srådet. Även hon är ny förtroende­vald.

I Vanda svenska församling samlade Jan-Erik Eklöf flest röster i församling­srådet, 96, och i Esbo svenska fick Håkan Nyman ihop 141 röster.

Församling­en har hittills haft en ganska konservati­v linje, men det försöker vi förändra. Kyrkan ska vara öppen för alla. Sonja Djupsjöbac­ka Petrus församling

En konkret fråga som blir aktuell är hur församling­arna ska ställa sig till samkönade äktenskap. Just nu står den diskussion­en och stampar. Martina Harms-Aalto Johannes församling

 ?? Foto: cata portiN ??
Foto: cata portiN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? I Johannes församling är åtta av de invalda nya, varav fem nya är kvinnor. Martina Harms-Aalto, till höger, tog hem flest röster. I Petrus församling­sråd sitter nu lika många kvinnor och män, Sonja Djupsjöbac­ka fick överlägset flest röster.
FOTO: CATA PORTIN I Johannes församling är åtta av de invalda nya, varav fem nya är kvinnor. Martina Harms-Aalto, till höger, tog hem flest röster. I Petrus församling­sråd sitter nu lika många kvinnor och män, Sonja Djupsjöbac­ka fick överlägset flest röster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland