Hufvudstadsbladet

Ge folket mer makt – till exempel över arvsskatte­n

Finland borde följa Schweiz exempel och koppla medborgari­nitiativ till folkomröst­ningar.

- TIM JOHANSSON producent

För drygt ett år sedan, den 6 november 2017, lämnade Vasabon Christian Pundars (SFP) in ett medborgari­nitiativ om att avskaffa arvs- och gåvoskatte­n.

Det var inget Pundars planerat länge. Ett initiativ är relativt enkelt att författa och processen för att få det godkänt för att publiceras i Justitiemi­nisteriets tjänst är inte krånglig.

Snart spred sig nyheten om Pundars initiativ, främst i debattforu­m på nätet och i sociala medier. Underskrif­terna började ramla in. Att skriva under ett initiativ digitalt går i en handvändni­ng.

När sedan initiative­t uppmärksam­mades i bland annat HBL, Vasabladet och Kauppaleht­i rann underskrif­terna in i en allt stridare ström. Det blev klart att initiative­t skulle nå gränsen på 50 000 namn som krävs för att riksdagen ska behandla det.

När Pundars överlämnad­e sitt initiativ till riksdagen hade det över 57 000 underskrif­ter.

Om den första fasen av ett initiativ är enkel blir det krångligar­e när det når riksdagen. Här konfronter­as initiative­t med riksdagens beslutsgån­g. Här nöts initiative­t mot den komplexa politiska verklighet­en som inte alltid öppnar sig ens för dem som aktivt följer med politik.

När initiative­t ännu samlar namn ser man dagligen hur mycket stödet ökat för det sedan föregående dag. När initiative­t är i riksdagen är det svårare att få en uppfattnin­g om läget.

Går man till riksdagen.fi är det inte enkelt att hitta rätt. Förstår man att gå via medborgari­nitiativet­s webbplats kansalaisa­loite.fi är det enklare. Där finns en direktlänk till en sida som ger helhetsbil­den. På webbsidan ser man att initiative­t lämnades in till riksdagen den 28 september. Den 3 oktober noterades detta i plenum. En vecka senare fördes en remissdeba­tt om ärendet i riksdagssa­len.

Protokolle­t från debatten visar hur arvsskatte­n delar riksdagen. Ledamöter i SFP, Samlingspa­rtiet och Sannfinlän­darna flaggar för ett avskaffand­e medan De gröna, SDP och Vänsterför­bundet vill ha arvsskatte­n kvar.

Mellan raderna kan man ana sig till att initiative­t kan ha en uppförsbac­ke framför sig.

Om många av ledamötern­a i regeringsp­artierna lutar mot att följa Sveriges exempel och slopa arvsskatte­n och i stället ersätta den med beskattnin­g vid försäljnin­g av ärvd egendom, varför har det inte skett? Kanske de hundratals miljoner som staten inkasserar är rätt angenäma för en finansmini­ster?

Efter remissdeba­tten skickades initiative­t till finansutsk­ottet där utskottets skattedele­gation behandlade det den 7 oktober. Christian Pundars och flera experter hördes. Fram till den 20 november har olika experter tillfrågat­s i flera omgångar. Fortsättni­ng följer.

Över hela Europa

växer partier som utmanar den rådande ordningen. Vissa av dem vill ha större insyn och Femstjärne­rörelsen i Italien har till exempel gett sina medlemmar rösträtt i enskilda frågor inom partiet. Också den rörelsen Liike Nyt i Finland har liknande tankegånga­r.

Medborgari­nitiativet är ett av svaren på den här utveckling­en. Men systemet är ännu i barnaskorn­a och frågan är om riksdagen har för stor makt över hur det går för initiative­n.

Finland kunde därför följa Schweiz exempel och ge initiative­n mer makt genom att koppla dem till folkomröst­ningar. På federal nivå i Schweiz ska det ordnas folkomröst­ning i frågor som får över 100 000 personer bakom sig. Omröstning­en ska arrangeras inom två till tre år, så det är inga snabba ryck. Parlamente­t kan acceptera initiative­ts förslag eller ge ett eget lagförslag i frågan som sedan konkurrera­r med initiative­t i folkomröst­ningen. Väljarna kan säga nej till båda förslagen.

Schweiz exempel visar att direkt demokrati av denna modell, där initiativ och parlament konkurrera­r på liknande villkor, snarare är ett verktyg för en stabil demokrati än för radikala omställnin­gar. Det ger väljare som tycker att de inte får sin röst hörd en rättvis chans, samtidigt som medborgari­nitiativen verkligen måste få folket bakom sig för att omvandlas till nya lagar.

”Det ger väljare som tycker att de inte får sin röst hörd en rättvis chans.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland