Hufvudstadsbladet

När offer blir förövare

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ En helt vanlig familj tillbringa­r en vacker dag på stranden: pappa (Christophe­r Abbott), mamma (Jessica Biel) och den lille sonen. På en handduk i närheten hånglar och retas ett ungt par oblygt med varandra; det är sexuellt laddat och innehåller element av fysisk kraftmätni­ng och dominans. Kvinnan i familjen – hon heter Cora – iakttar dovt spelet medan hon skalar ett päron. Plötsligt förbyts scenen i skrik, panik och blod då Cora besinnings­löst kastar sig över mannen och hugger ihjäl honom med kniven. Hon grips närmast apatisk en stund senare och erkänner genast vad hon gjort. Vansinnesd­ådet är ett mysterium för alla, inte minst för hennes chockade man.

Utredaren Harry Ambrose (Bill Pullman) vägrar däremot nöja sig med ett erkännande utan motiv. Det måste ha varit något som utlöste dådet, och förklaring­en kan tänkas finnas i kvinnans bakgrund. Så Harry, som själv vet en del om att ha masochisti­ska böjelser, sätter i gång med att rota, i en åttadelad serie om ett lite annorlunda detektivar­bete, där alla vet vad som hänt, men där svaret på frågan varför förefaller vara begraven inuti en människas mest dunkla psykiska skrymslen.

Golden Globe-nominerade The Sinner från 2017 baserar sig på den tyska kriminalfö­rfattaren Petra Hammesfahr­s kriminalro­man Die Sünderin från 2003 (Synderskan heter den i svensk översättni­ng). Det är en roman som blev en internatio­nell framgång, och författare­n hör till de respektera­de och prisbelönt­a i genren.

Jessica Biel, som även är medproduce­nt till serien, är som hittad för rollen som gåtfull gärningskv­inna som verkar vara ett mysterium även för sig själv – det blev både en välförtjän­t Golden Globe- och en Emmynomine­ring för rollarbete­t. Bill Pullman däremot är ett stenansikt­e som bara verkar ha ett uttryck. Själva serien känns märkligt ointressan­t och förutsägba­r; man anar vartåt det barkar redan från början, och att gå ner sig i den här kvinnans bakgrund känns inte som ett spännande arkeologis­kt utgrävning­sarbete. Redan i början görs det klart att hon har en motvilja för sex, och en vedervärdi­g mix av religiös galenskap och sexuella övergrepp antyds vara orsa- ken. Här ges löfte om en berättelse om en riktigt hemsk barndom och riktigt vidriga trauman. Det känns som om tittarens förmodade nyfikenhet på makabritet­erna är det som historien förlitar sig på. Och det är ärligt talat inte tillräckli­gt. Yle TV1 22.05

 ?? FOTO: BROWNIE HARRIS/USA ?? Lugnet före stormen – Jessica Biel och Christophe­r Abbott som gift, ungt par.NETWORK
FOTO: BROWNIE HARRIS/USA Lugnet före stormen – Jessica Biel och Christophe­r Abbott som gift, ungt par.NETWORK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland