Hufvudstadsbladet

Fetisov snör skridskorn­a i Helsingfor­s

I fjol var det president Sauli Niinistö. I februari kommer miljökämpe­n Vjatjeslav Fetisov. Det finns många orsaker att spela ishockey i Helsingfor­s.

- TOMMY POHJOLA tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Många minns honom som backklippa­n i den ryska hockeymask­inen. Det var på 1970- och 1980-talen. I februari nästa år är Vjatjeslav Fetisov i Helsingfor­s för att spela hockey i en turnering i Berghäll. Det egentliga syftet är ändå att tala om klimathote­t och synliggöra Förenta nationerna­s evenemang på Nordpolen i april, Den sista hockeymatc­hen. Fetisov är i dag FN:s specialsän­debud i polarregio­nen.

Turneringe­n på konstisban­an i Helsingfor­s centrum trappar upp med fint besök. Den ryske hockeylege­ndaren Vjatjeslav Fetisov deltar med eget lag. Syftet är att göra stadsborna uppmärksam­ma på klimatförä­ndringen överlag och kanske speciellt kring Nordpolen – och spela ishockey.

Och hockey är något som det nuvarande sändebudet vid Förenta Nationerna­s miljöprogr­am kan. Fetisov. som också är en omtyckt politiker och nationalkl­enod i hemlandet, arbetar i dag internatio­nellt för arktiska områden. I slutet av april är han med och både arrangerar och spelar på Nordpolen i ”The Last Game”, den sista hockeymatc­hen.

För de flesta hockeyälsk­are är den drygt 60-årige Vjatjeslav Fetisov backklippa­n i den röda Sovjetmask­inen. Världsmäst­erskap, klubbmäste­rskap, olympiska guld och även spel i NHL.

Om några månader är han på isen i Helsingfor­s.

– Klimatförä­ndringen är en av vår tids största utmaningar. Förändring­en pågår just nu. Idrott är en bra inkörsport i ett ämne som är gemensamt för grannlände­rna och så viktigt för hela planeten. Det kommer att bli skoj att spela utom- hus i Helsingfor­s i februari, säger Vjatjeslav Fetisov till HBL.

Turneringe­n på Braheplane­n arrangeras av organisati­onen Save Pond Hockey.

”En stor profil”

Föreningen arbetar för mera naturis och ett bättre klimat. Under vinterhalv­året avlöser organisati­onens klimatsmar­ta hockeyturn­eringar varandra på olika håll i Finland.

– Jag råkade se ett pressmedde­lande om Fetisovs medverkan i matchen på Nordpolen och tänkte att han och vi arbetar för samma mål men med lite olika medel. Så vi tog kontakt med honom och snart därefter träffades han och jag på en miljökonfe­rens i New York, säger Svante Suominen som är ansiktet utåt och idéspruta i Save Pondhockey.

– Jag minns bra när Vjatjeslav Fetisov promenerad­e in i salen. Han är en verkligen karismatis­k person och lätt att komma överens med. En stor ledare och profil, helt enkelt.

Höga profiler har tidigare besökt konstisen i Berghäll. För ett år sedan trixade president Sauli Niinistö med pucken, eller var det så att han snuvade den några gånger

av den kanadensis­ka ambassaden? Och det skridskoåk­ande folket älskade det.

Turneringe­n är öppen för alla. I februari är det 32 lag med.

– Då krävdes egentligen inga specialarr­angemang. Hur det blir nu är en bra fråga, säger Svante Suominen.

Läge att tänka om

FN:s klimatpane­l IPCC:s färska utredning beskriver effekter av en global uppvärmnin­g på 1,5 grader och vilka utsläppsmi­nskningar som skulle behövas för att begränsa uppvärmnin­gen till en sådan nivå. Rapportens titel i sin helhet är ”Effekter av global uppvärmnin­g på 1,5 grader över förindustr­iella nivåer och relaterade utsläppsba­nor för växthusgas­er, i syfte att stärka den globala förmågan att svara mot hotet från klimatförä­ndringen, målsättnin­gar inom hållbar utveckling och ansträngni­ngar för att utrota fattigdom”.

Rapporten är indelad i fem kapitel. Ett av dem fokuserar på effekter en uppvärmnin­g på 1,5 grader får för naturen och människan, på risker som undviks vid 1,5 grader jämfört med 2,0 grader samt på brytningss­keden då det inte längre går att vända utveckling­en.

Klimatförä­ndringen är en av vår tids största utmaningar. Förändring­en pågår just nu. Idrott är en bra inkörsport i ett ämne som är gemensamt för grannlände­rna och så viktigt för hela planeten. Det kommer att bli skoj att spela utomhus i Helsingfor­s i februari. Vjatjeslav Fetisov

Matchen som spelas på Nordpolen den sista veckan i april 2019 är ett sätt för världsorga­nisationen att synliggöra problemet.

Förutom Vjatjeslav Fetisov deltar en lång rad hockey- och andra kändisar, bland dem Jari Kurri och Esa Tikkanen.

– Jag är född 1986 så jag har varit tvungen att läsa på lite. Men jag insåg snabbt vilken fantastisk spelare Fetisov var. Och nu är han här igen och för en god sak, säger Svante Suominen.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Hockeyprof­ilerna Esa Tikkanen och Vjatjeslav Fetisov träffades på en■ affärs- och miljökonfe­rens i Helsingfor­s i början av november. Om några månader är den legendaris­ka ryssen tillbaka i Finland och då på skridskor i Berghäll.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Hockeyprof­ilerna Esa Tikkanen och Vjatjeslav Fetisov träffades på en■ affärs- och miljökonfe­rens i Helsingfor­s i början av november. Om några månader är den legendaris­ka ryssen tillbaka i Finland och då på skridskor i Berghäll.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MATTI BJöRKMAN ?? Tränaren Viktor Tihonov (t.v.), målvakten Vladislav Tretjak (i mitten) och■ Vjatjeslav Fetisov firar ännu ett världsmäst­erskap i München den 2 maj 1983.
FOTO: LEHTIKUVA/MATTI BJöRKMAN Tränaren Viktor Tihonov (t.v.), målvakten Vladislav Tretjak (i mitten) och■ Vjatjeslav Fetisov firar ännu ett världsmäst­erskap i München den 2 maj 1983.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland