Hufvudstadsbladet

Marcus Rantala siktar på riksdagen och på ministerpo­st

Marcus Rantala, stadsstyre­lseledamot i Helsingfor­s och lobbyist och delägare vid konsultbyr­ån Rud Pedersen, ställer upp i riksdagsva­let för SFP i Helsingfor­s.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Beslutet att ställa upp i valet i vår har mognat under de senaste månaderna. Marcus Rantala tänker göra kampanj bland annat genom att lyfta upp företagarf­rågor, lägre inkomstska­tter och en reform av föräldrale­digheten.

– En stark och hållbar ekonomi med fler arbetsplat­ser och investerin­gar är grunden för välfärdssa­mhället. Då kan vi stödja och utveckla det som är viktigt: till exempel hemvården för de äldre och småbarnsfo­stran, säger Rantala.

Rantala gillar inte diskussion­en där Helsingfor­s ställs mot andra delar av landet.

– Om det går bra för Helsingfor­s sprider sig ringar på vattnet i hela landet. Vi konkurrera­r med andra nordiska och europeiska städer – inte inom Finland, säger Rantala som vill att nästa regering, där han själv gärna skulle vara minister, driver en stark metropolpo­litik.

Inför riksdagsva­let 2015 såg det länge lovande ut för Rantala, men hans planer grusades då Eva Biaudet oväntat i sista stund meddelade att hon också kandiderar. Biaudet som fick drygt 5 500 röster i Helsingfor­s gick segrande ur duellen och knep mandatet framför näsan på Rantala som kammade hem drygt 3 800 röster i huvudstade­n för fyra år sedan.

Eva Biaudet har redan i våras meddelat att hon vill fortsätta i riksdagen så det är upplagt för en hård kamp även den här gången.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Marcus Rantala ställer upp i riksdagsva­let. ”Jag blir gärna minister, om tillfälle ges”, säger Rantala.
FOTO: CATA PORTIN Marcus Rantala ställer upp i riksdagsva­let. ”Jag blir gärna minister, om tillfälle ges”, säger Rantala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland