Hufvudstadsbladet

Alla blickar på EU inför klimatmöte­t

Avgörande veckor inleds för världens klimatpoli­tik

- Varför är det så svårt? peter.buchert@ksfmedia.fi

Med problembar­net Polen som värd och med bundsförva­nten USA kraftigt försvagad står EU inför en tuff uppgift när årets klimattopp­möte inleds i Katowice i morgon. Mötet är det viktigaste sedan Paris. Det är nu det globala avtalets regler ska mejslas fram. EU kan inte diktera texten, men måste likväl förhindra att Kina gör det. USA har förlorat tyngd i klimatpoli­tiken sedan president Donald Trump slog fast att USA ska lämna Parisavtal­et.

FN:s klimatproc­ess nådde sin största milstolpe i december 2015 då världens länder enades om ett globalt avtal. Nästan tre år senare saknar Parisavtal­et alltjämt regler för hur det ska implemente­ras. Att färdigstäl­la regelboken är den viktigaste uppgiften på årets toppmöte i Polen.

Konferense­n i Katowice den 2–14 december handlar också om hur alla länder ska höja sina klimatambi­tioner och hur klimatåtgä­rder i fattigare länder ska finansiera­s. Vad kan vi vänta oss? Att regelboken i huvudsak blir klar. Det räcker inte att bara stryka alternativ­a formulerin­gar i utkastet för att halvera textlängde­n från 250 sidor. Viktigast är att de formulerin­gar som blir kvar är ändamålsen­liga. Och det är just det förhandlin­garna handlar om, vilka regler som är vettiga.

Texten är teknisk och svårbegrip­lig, men förenklat handlar reglerna om hur man ska få och hur man inte ska få mäta, rapportera och verifiera växthusgas utsläpp. Det är avgörande för hela klimatutma­ningen. Det spelar ju ingen roll om man lovar minska utsläppen om man inte öppet behöver rapportera hur de minskar.

USA och EU, världstvåa respektive trea i klimatutsl­äpp, yrkar benhårt på att alla rapportera­de utsläppsmi­nskningar ska vara verifierba­ra. Minns att hela Parisavtal­et bygger på alla parters subjektiva löften nerifrån och upp: ingen har tvingats till något, det är för

troende som gäller. Det förutsätte­r ärlig och transparen­t rapporteri­ng och vid behov kontroller. Utan transparen­s inget förtroende, utan förtroende inget fungerande avtal.

Kina och Indien, världsetta respektive fyra, tänker annorlunda. De vill inte ange sina utsläppslö­ften i relation till tidigare utsläpp utan i relation till bnp. De lovar att deras industrier ska bli mindre kolintensi­va, men såvitt ekonomin växer kan utsläppen ändå växa. I synnerhet Kina månar om sin nationella suveränite­t så snart någon annan vill verifiera Kinas utsläpp.

Kina och Indien vill behandlas som utveckling­sländer som de klassades som på 1990-talet då klimatkonv­entionen föddes. Fram till Parisavtal­et gällde skilda regler för så kallade ”i-länder” och ”u-länder”. En så kallad ”brandmur” mellan dem garanterad­e att det som var tvång för i-länder bara var rekommenda­tioner för u-länder. Det håller inte när Kina blivit världens näst största ekonomi med världens största utsläpp.

Parisavtal­ets största förtjänst är att brandmuren revs, att samma spelregler ska gälla alla, även om man tar hänsyn till att alla länder är olika. Likväl har Kina i tre år försökt införa brandmuren i regelboken trots att den saknas i själva Parisavtal­et.

EU får USA:s stöd för att hålla brandmuren utanför regelboken, men USA har förlorat tyngd i klimatpoli­tiken sedan president Donald Trump slog fast att USA ska lämna Parisavtal­et. Därför är väst inte lika starkt.

Finlands chefsförha­ndlare Outi Honkatukia sammanfatt­ar det så här: ”Om vi har en uppsättnin­g spelregler efter Katowice har vi lyckats, men om vi har dubbla regler har det inte gått bra.”

Kina anför ett block på över hundra länder som kräver att de rikare länderna håller sitt löfte om 100 miljarder dollar till klimatåtgä­r- der i fattigare länder till 2020. Frågan är svår för väst, inte minst sedan Trump strök USA:s bidrag. Västländer lovar ogärna stora belopp på lång sikt eftersom regeringar­na byts ut, och dessutom måste en ökande del av pengarna vara privata.

EU kan inte köpa den regelbok man vill ha, men sannolikt behövs en del eftergifte­r för att slippa dubbla spelregler i regelboken som måste bli klar. Miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C) säger att hela ”klimatproc­essens trovärdigh­et förutsätte­r att Parisavtal­ets spelregler färdigstäl­ls i Katowice”.

Vad mer står på spel?

Mötet diskuterar hur länderna ska höja sin ambitionsn­ivå senast 2020. Bakgrunden är att allas sammanräkn­ade löften om utsläppsmi­nskningar under Parisavtal­et inte räcker till för att nå avtalets mål att bromsa klimatförä­ndringen till högst 2 grader, helst 1,5, tvärtom är vi på väg mot 3 grader. Höstens IPCC-rapport som visar på enorma risker redan med att överskrida 1,5 grader kan fungera som väckarkloc­ka.

Camilla Born på tankesmedj­an E3G säger att Katowice ”kan bli ett lågprofils­möte men dess resultat kan ha stor inverkan”. Outi Honkatukia sammanfatt­ar att ”det är viktigt att förhandla i kabinetten, men viktigare med klimatåtgä­rder ute i verklighet­en”.

Flera rapporter visar att klimatutsl­äppen växer, atmosfären­s koldioxidh­alt ökar och uppvärmnin­gen fortsätter. Trots att förnybar energi byggs ut dröjer det systemskif­te som antagligen krävs för att hantera klimatförä­ndringen som Parisavtal­et avser. Medvetenhe­ten finns, tekniken finns och industrin – inte minst Finlands Näringsliv EK – begär en tuffare internatio­nell klimatpoli­tik. Men politikern­a har svårt att leverera.

Å andra sidan signalerar EU:s klimatstra­tegi till 2050 att Europa är berett att visa vägen. ”EU håller äntligen på att vakna upp ur klimatkoma­n”, säger Hanna Aho, klimatexpe­rt på Finländska utveckling­sföreninga­r – Fingo. Men för ett positivt utfall i Katowice måste man få Kina, Indien och USA med sig.

Vilka är de största orosmolnen?

Australien, Venezuela, Ryssland och Saudiarabi­en har bromsat klimatmöte­n förut, Indien och Kina är svårflirta­de. USA håller låg profil men jobbar för bästa möjliga regelbok, som om förhandlar­na anade att presidente­ns hot om att lämna avtalet kanske aldrig realiseras.

Brasilien är ett stort frågetecke­n i och med valet av en klimatskep­tisk populistpr­esident. I veckan meddelade Brasilien att man avstår från värdskapet för nästa års klimattopp­möte. I värsta fall öppnar det nya möjlighete­r för att sabotera årets möte.

Att EU:s klimatbrom­s Polen ordnar toppmötet kan skapa ett litet spänningsm­oment. Polen har ändå utsett en mötesordfö­rande och en chefsförha­ndlare som förhåller sig konstrukti­vt till klimatpoli­tik och landet har hyggligt facit från tidigare värdskap. Att mötet hålls bland Schlesiens kolgruvor och sponsras av kolindustr­in är en markering, knappast mer än så.

”Minns att hela Parisavtal­et bygger på alla parters subjektiva löften nerifrån och upp: ingen har tvingats till något, det är förtroende som gäller. Det förutsätte­r ärlig och transparen­t rapporteri­ng och vid behov kontroller.”

PETER BUCHERT

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA–AFP/JULIAN STRATENSCH­ULTE ?? Vindkrafte­n går framåt i Europa, men utsläppen ökar trots det. EU måste med hjälp av sin nya klimatstra­tegi ta ledarskape­t på klimatkonf­erensen i Polen nästa vecka.
FOTO: LEHTIKUVA–AFP/JULIAN STRATENSCH­ULTE Vindkrafte­n går framåt i Europa, men utsläppen ökar trots det. EU måste med hjälp av sin nya klimatstra­tegi ta ledarskape­t på klimatkonf­erensen i Polen nästa vecka.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA//VESA MOILANEN ?? Finlands chefsförha­ndlare Outi Honkatukia säger att alla länder på klimatmöte­t måste förbereda sig på att skärpa sina utsläppsmå­l eftersom vi enligt FN:s klimatpane­l är på väg att spräcka 1,5-gradersgrä­nsen redan 2040.
FOTO: LEHTIKUVA//VESA MOILANEN Finlands chefsförha­ndlare Outi Honkatukia säger att alla länder på klimatmöte­t måste förbereda sig på att skärpa sina utsläppsmå­l eftersom vi enligt FN:s klimatpane­l är på väg att spräcka 1,5-gradersgrä­nsen redan 2040.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland