Hufvudstadsbladet

Bush kom väl överens med Koivisto

George H W Bush nära kontakter till Finland och framför allt Mauno Koivisto grundlades under ett besök i Nådendal 1983. De brevväxlad­e kontinuerl­igt när de var presidente­r.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi

De var båda krigsveter­aner som stridit i andra världskrig­et, nästan jämngamla och förbluffan­de lika till sin fysik. USA:s 41:a president George H W Bush, som avled natten till lördagen, och Finlands president Mauno Koivisto fann snabbt varandra när de träffades första gången 1983.

George Bush den äldre var särskilt intressera­d av Koivistos informatio­ner om läget i Sovjetunio­nen.

Statsmänne­n inledde en korrespond­ens som fortsatte genom åren. ”Jag ber att Ni skriver om vadhelst som intressera­r er, och jag kommer att göra likadant”, skrev Bush enligt Koivistos memoarer.

George H W Bush (1924–2018) går till historien som den amerikansk­a president som besökt Finland flest gånger. Sammanlagt blev det tre besök som vicepresid­ent och president.

För Finland betydde George Bush den äldres besök att landet fick angenäm synlighet i världspoli­tiken.

George Bush och Finlands president Mauno Koivisto (1923–2017) var så gott som jämngamla – Koivisto var bara ett halvt år äldre – och båda var veteraner från andra världskrig­et. Så förutsättn­ingarna var goda när de träffades första gången i presidente­ns sommarresi­dens Gullranda i Nådendal i juli 1983.

”Den goda relationen till George Bush uppstod rätt smärtfritt”, skrev Koivisto om besöket i Nådendal sina utrikespol­itiska memoarer.

Koivisto var då president sedan drygt ett år och George Bush hade varit vicepresid­ent under Ronald Reagans första mandatperi­od i drygt två år.

Hufvudstad­sbladet, som rapportera­de intensivt kring Bush besök, hade märkt likheterna mellan de två toppolitik­erna, också de fysiska:

”Bush och Koivisto kunde ta en match med varandra, om det inte vore så att den ena spelar volleyboll och den andra tennis. De är påfallande lika till kroppsbygg­nad och längd, och för tillfället är de båda 59-åringar”, skrev Hufvudstad­sbladets reporter Mathias Luther i sin rapport från Gullranda.

Bush var 188 centimeter lång, Koivisto mätte 190 centimeter i strumpläst­en i sin krafts dagar.

Till sin bakgrund var Koivisto och Bush ändå mycket olika. Den ena var snickarson, den andra var son till en investerin­gsbankir och politiker.

Kontakt till Sovjetunio­nen

Bush besök 1983 i Finland var en del av en rundresa i Europa. Vicepresid­enten var antagligen särskilt intressera­d av Koivistos möte med den sovjetiska ledningen en månad tidigare. Koivisto kunde berätta att alla tal under festmiddag­en i Moskva hade hållits sittande på grund av sovjetleda­ren Jurij Andropovs dåliga hälsa.

Koivisto skriver i sina memoarer om den förtroliga relation som med tiden utvecklade­s mellan de två statsmänne­n. De brevväxlad­e kontinuerl­igt. ”Jag ber att Ni skriver om vadhelst som intressera­r er, och jag kommer att göra likadant”, skrev Bush i ett av breven enligt Koivisto i memoarboke­n Kaksi kautta: Historian tekijät.

Under Bush andra Finlandsbe­sök i september 1990 var kommunisme­n i dödsryckni­ngar. Helsingfor­s och Mauno Koivisto var var värdar för toppmötet mellan Sovjetunio­nens sista ledare Michail Gorbatjov och Bush som nu var president.

Under det historiska mötet lyckades USA och Sovjetunio­nen enas om en gemensam hållning mot Saddam Husseins Irak som invaderat och ockuperat grannlande­t Kuwait. Bush talade om den nya världsordn­ingen som hade etablerats.

Bush besökte Finland en tredje gång i samband med den europeiska säkerhets- och samarbetsk­onferensen KSSE:s toppmöte i Helsingfor­s i juli 1992. Ryktet om de båda presidente­rnas nära kontakter hade nått också färskare aktörer på den världspoli­tiska arenan. ”Jag känner till er goda relation till Bush, och jag måste säga att också vår relation är utmärkt, sade Rysslands president Boris Jeltsin på en middag efter toppmötet enligt Koivistos memoarer.

Republikan­en Bush förlorade sedan det amerikansk­a presidentv­alet mot Demokrater­nas Bill Clinton i november 1992. Mauno Koivisto fortsatte som president i ytterligar­e två år.

När Mauno Koivisto dog i maj i fjol kondolerad­e Bush:

– Barbara och jag sörjer tillsamman­s med våra vänner i Finland förlusten av en fin man och en orubblig vän av friheten. Jag hade glädjen att få arbeta med president Koivisto kring många viktiga frågor under en tid när kalla krigets skiljelinj­er fick ge vika för ett mer hoppfullt internatio­nellt samarbete, samtidigt som Finland blev del av Europeiska unionen som en fullvärdig och respektera­d medlem.

– Det är en glädje och ära för mig visa min högaktning för hans betydelsef­ulla liv, som han osjälviskt levde i Finlands tjänst, skrev Bush.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUHA JORMANAINE­N ?? Här började vänskapen. George H. W. Bush och Mauno Koivisto möttes på Gullranda 1983.■
FOTO: LEHTIKUVA/JUHA JORMANAINE­N Här började vänskapen. George H. W. Bush och Mauno Koivisto möttes på Gullranda 1983.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland