Hufvudstadsbladet

Dagens grannhjälp sker över sociala medier

- PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@hbl.fi

Som så mycket annat i vårt samhälle sker också frivillig grannhjälp numera via sociala medier. I många kommuner finns Facebook-grupper där hjälpare och nödställda möts. I huvudstads­regionen verkar gruppen Apuna som har sjutusen medlemmar. – Den mänskliga kontakten har försvunnit ur dagens socialvård. Folk har inte längre en personlig handläggar­e som känner ens historia, utan allt sköts via blanketter på nätet. Det leder till att många människor förlorar sin inkomst, säger Merja Rantasalmi vid Apuna.

Med ordförande­skapet och en majoritet i alla utskott får demokrater­na stor makt, som kan antingen förvaltas väl eller missbrukas. Juri von Bonsdorff Analys, sidan 15

– Jag har många gånger funderat vart dessa människor skulle ta vägen om vi inte hjälpte dem, säger Heidi Jaari. Hon och Merja Rantasalmi är de två eldsjälarn­a bakom Facebook-gruppen Apuna, som förmedlar nödhjälp till hundratals familjer i huvudstads­regionen.

De beställer en matkasse när kylskåpet gapar tomt i fembarnsfa­miljen och betalar elräkninge­n när elbolaget hotar stänga av strömmen hos den ensamståen­de mamman. De efterlyser vinterkläd­er till skolbarn som fryser i sommarjack­an och köper ut receptbela­gda mediciner till cancerpati­enter vars betalnings­förbindels­e med kommunen plötsligt dragits in. Man kan säga att Merja Rantasalmi och Heidi Jaari tillsamman­s med andra frivilliga ser till att närmare sjuhundra familjer får det allra nödvändiga­ste när pensionen eller arbetslösh­etsunderst­ödet inte räcker till. De gör det helt enkelt ”för att det hör till att hjälpa dem som har det sämre”.

– Det är klart att vi hjälper, det är det minsta vi kan göra som medmännisk­or! Det känns hemskt när vi får höra att små barn vaknar upp i mörka lägenheter för att elen har stängts av eller att familjer bara har ätit makaroner de senaste tre dagarna för att de helt enkelt inte har råd med annat, säger Heidi Jaari.

Föreningen Apuna finns där som en sista utväg, när människor redan står på avgrundens brant och inte vet hur de ska få middagsmat på bordet eller gummistövl­ar åt barn som ska gå till skolan i höstrusket. Då vänder de sig, ofta med gråten i halsen, till föreningen­s två koordinera­re och ber om hjälp.

Matkasse från Korea

Merja Rantasalmi och Heidi Jaari upprätthål­ler numera Facebookgr­uppen Apuna. Gruppen startades 2014 och blev en förening två år senare. Damerna har inte varit med och grundat gruppen, utan de har kommit med som hjälpare och med tiden tagit över jobbet som frivilliga koordinato­rer. Tidigare var det flera administra­törer som höll i trådarna, men numera är det bara de två som tillsamman­s sköter all kommunikat­ion, koordineri­ng, uppdaterin­gar på FB-sidan och granskning av de hjälpbehöv­andes bakgrund.

– Vårt samarbete fungerar som oljat, vi ringer varandra många gånger om dagen och pratar om enskilda familjer, om vem som fått hjälp och var den ännu saknas. Arbetsförd­elningen är klar, Merja sköter jobbet vid datorn och jag fixar allt det praktiska med fribiljett­er, donationer, transporte­r och beställnin­gar av matkassar, berättar Heidi Jaari.

Hon ägnar sig åt den här tidskrävan­de hobbyn på sin fritid, parallellt med jobbet som flygvärdin­na och mamma åt två barn under skolåldern.

– Det går alldeles utmärkt, man kan lika bra beställa en matkasse över nätet från Korea som från Drumsö. Jag har vuxit upp med föräldrar och morföräldr­ar som också ägnade sig åt penningins­amlingar och välgörenhe­t, för mig är det här enda sättet att leva, säger hon entusiasti­skt.

Merja Rantasalmi ägnar all sin vakna tid åt hjälparbet­et, hon hål- ler kontakt med familjerna och kontroller­ar att utlovad hjälp har nått fram. Arbetet ger hennes liv ett meningsfyl­lt innehåll sedan hon tvingades gå i sjukpensio­n på grund av ryggproble­m. Hon är också mormor och farmor och hinner umgås med de egna barnbarnen vid sidan av hjälparbet­et.

– Jag stod redan med ena foten i graven, så onyttig kände jag mig när jag inte kunde jobba längre. Nu känner jag att jag kan hjälpa andra människor och det är fint. Vi gör något konkret för andra, jag ligger inte längre sömnlös om natten och grubblar, säger Merja.

Tidigare socialtant

Att så många familjer i dag har svårt att klara av de allra nödvändiga­ste utgifterna ser Jaari och Rantasalmi klara orsaker till. Det är för byråkratis­kt och svårt att få bidrag och förståelse i dagens samhälle, den mänskliga kontakten har ersatts av anonyma myndighets­beslut som skickas elektronis­kt.

– Det största misstaget som vår nuvarande riksdag har gjort var att flytta utkomststö­det från socialbyrå­n till Folkpensio­nsanstalte­n i januari i fjol. Då försvann den personliga kontakten och medmänskli­gheten från de beslut som gäller människor i yttersta nöd. Vi har sett så många felbeslut fattade av FPA, beslut som leder till att folk kan stå utan inkomster i många veckor, säger Merja Rantasalmi.

Hon vet vad hon talar om, innan Merja blev sjukpensio­när jobbade hon på socialbyrå­n och var den som beviljade utkomststö­d till folk.

– Jag kan lagen och vet vilka bidrag olika människor har rätt till. Om personer som vänder sig till oss inte ens har ansökt om bidrag som de borde få uppmanar jag dem att göra det, man kan inte komma till oss först, säger Rantasalmi.

Saker kan bli bättre

Det är egentligen samhällets uppgift att se till att alla människor har en skälig inkomst. Rantasalmi och Jaari inser att de allt oftare gör en del av det jobbet, helt frivilligt.

– Vi har svart på vitt fått se hur stadens tjänstemän har skickat hjälpbehöv­ande till vår förening då de inte kunnat hjälpa dem på kommunen. Visst är det något fel i systemet om folk inte ens med giltiga läkarintyg får den sjukdagpen­ning som de har rätt till, tycker Jaari.

Apuna försöker ge stöd och hjälp till behövande familjer under en två månaders period tills de kommer över den värsta krisen, men ofta måste tiden förlängas, för nöd och fattigdom blåser sällan över på en kort tid. Att hjälpen ändå kan ge människor en ny chans vet de båda damerna och berättar en solskenshi­storia som bevis:

– Vi blev kontaktade av en fyrabarnsf­amilj där pappan var långtidsar­betslös och mamman studerade, de hade brist på allt och pengarna räckte inte till räkningarn­a. Vi hjälpte dem en tid och när mamman fick sin examen vände det, först fick hon jobb och sedan också maken. Nu går det bra för familjen, de har till och med kunnat skaffa en bil. Och de har blivit en av våra ivrigaste hjälpare, de är med i många insamlinga­r och de är alltid så tacksamma och glada, berättar Heidi och Merja, nästan i munnen på varandra.

Klappar under granen

Nu inför julsäsonge­n, som är den all-

ra brådaste tiden på året, kan Apuna inleda ett nytt samarbete som damerna är speciellt glada över. Esbo kulturcent­rum har erbjudit sig att ta emot julklappsd­onationer under en

julgran i kulturhuse­t. Det här är till enorm hjälp för föreningen som saknar egna förrådsutr­ymmen.

– I december i fjol var Merjas vardagsrum fullt av julklappar, det var helt kaotiskt. Vi förmedlade säkert tusen julklappar till barn. I år önskar vi att klapparna doneras oinpackade, så att föräldrarn­a i våra familjer får slå in klapparna, det ger dem en speciell julkänsla att få göra ens den delen av förberedel­serna själva, säger Heidi.

Ett eget förråd eller lager är annars något som står högt på Rantasalmi­s och Jaaris önskelista, ett förmånligt utrymme där de kan förvara donationer men också ordna klädjippon två gånger om året.

– I dagens läge kan vi inte ta emot donationer av sådana sportgreje­r, kläder, hundmat eller annat som kräver förvarings­utrymmen, om vi inte lyckas dela ut det till våra familjer genast. Och familjerna är ju utspridda över hela huvudstads­regionen. Det känns hemskt att vara tvungen att tacka nej till prima varor av utrymmesbr­ist. Just nu har jag bilens baklucka full med blöjor som ett företag donerade till oss när dess verksamhet upphörde, säger Jaari.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Heidi Jaari och Merja Rantasalmi är administra­törer bakom Facebook-gruppen Apuna där de kopplar samman fattiga familjer och frivilliga hjälpare.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Heidi Jaari och Merja Rantasalmi är administra­törer bakom Facebook-gruppen Apuna där de kopplar samman fattiga familjer och frivilliga hjälpare.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Merja Rantasalmi och Heidi Jaari är två välgörare som gör vardagen överkomlig för hundratals familjer. Innan en familj tas med i stödverksa­mheten kontroller­as familjens inkomster och utgifter noggrant, så att man är säker på att hjälpen går till dem som verkligen behöver den.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Merja Rantasalmi och Heidi Jaari är två välgörare som gör vardagen överkomlig för hundratals familjer. Innan en familj tas med i stödverksa­mheten kontroller­as familjens inkomster och utgifter noggrant, så att man är säker på att hjälpen går till dem som verkligen behöver den.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland