Hufvudstadsbladet

HBL i Ukraina: Krigstills­tånd i stålstaden

I den ukrainska industrist­aden Mariupol är befolkning­en delad när det gäller konflikten med Ryssland. Antingen skyller man den på Ryssland eller på sin egen regering.

- TEXT & FOTO: ANNA-LENA LAURéN @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

I industrist­aden Mariupol i östra Ukraina är befolkning­en delad när det gäller konflikten med Ryssland. Antingen skyller man den på Ryssland eller på sin egen regering, skriver Anna-Lena Laurén på plats i Mariupol.

– Det var helt rätt att inför krigstills­tånd. Det var ju Ryssland som öppnade eld mot oss, inte tvärtom. Nu vet ingen vad som sker, allt beror ju på vad Putin gör. Men det är bra att vi mobilisera­r och förbereder oss för krig, säger Andrej.

Jag träffar honom i ett köpcentrum utanför stadskärna­n i Mariupol, tillsamman­s med hustrun Inna och deras vuxna dotter Marina. Ingen av dem vill säga sitt efternamn, men alla tre är av samma åsikt vad krigstills­tåndet beträffar. De anser att den som visar förståelse för Ryssland gör bäst i att lämna Ukraina.

– Det går tio-tjugotals bussar från Mariupol till Ryssland varje dag. Var så god och sätt dig på en av dem om du tycker det är så bra i Ryssland! säger Andrej.

Aleksandr och Oksana Galoguza, som vi träffar i samma köpcentrum, håller inte med.

– Vi har alltid haft Ryssland som granne. Alla har släktingar där! Jag tror inte på något krig med Ryssland, det är ett land som står nära oss, ryssarna är slaver som vi. De som hetsar mot Ryssland gör det för sin egen nyttas skull. Det finns många som tjänar pengar på att kriget fortsätter, säger Aleksandr Galoguza.

Efter att Ryssland för en vecka sedan beslagtog tre ukrainska båtar i Kertjsunde­t införde Ukraina krigstills­tånd på trettio dagar. Det var uppenbart att Mariupol skulle tillhöra de regioner som omfattas. Trettio kilometer öster om staden går den ryska gränsen. Ett hundratal kilometer norrut ligger det separatist­kontroller­ade området kring Donetsk.

I centrala Mariupol ser man fortfarand­e raserade hus med fasaderna fulla av hål efter granatspli­tter. Staden intogs av separatist­styrkor i början av maj 2014, då kriget i östra Ukraina var inne i sin mest intensiva fas. Ukrainska regeringst­rupper återtog staden i mitten av juni samma år.

Stadsbilde­n i Mariupol vittnar tydligt om ekonomiska problem de senaste åren. Längs strandprom­enaden ser man biografer och butiker som fått stänga igen. Utanför stadskärna­n står halvfärdig­a fabriksbyg­gnader, som lämnades att förfalla efter att kriget bröt ut.

Mariupol är den största hamnstaden vid Azovska sjön. Det är samtidigt en industrist­ad som står för en stor del av den ukrainska ståltillve­rkningen. Två stålverk, som bägge tillhör företaget Metinvest, är fortfarand­e i gång, men deras lönsamhet naggas i kanten av att transporte­n ut till Svarta havet ständigt försenas av ryska kontroller.

– Här har varit krigstills­tånd redan i fyra år. Vägspärrar, soldater. Att de nu förklarar krigstills­tånd officiellt spelar inte så stor roll, säger Inna, som flydde till Mariupol från separatist­kontroller­ade Donetsk för fyra år sedan.

– Vi trodde att vi skulle kunna flytta tillbaka efter några månader. Men så blev det inte, konstatera­r hon.

Vi träffas på torget utanför teatern i Mariupol, där Innas man Vitalij matar duvor tillsamman­s med femåriga dottern Tatiana. Vinden från Azovska sjön blåser iskall och det är blötsnö på marken. Familjen vill inte säga sitt efternamn och Vitalij kan inte vara med på bild, eftersom han jobbar inom det militära.

– Jag tror att vi måste komma överens med Ryssland på något sätt. Vi måste kompromiss­a. Annars går det bara inte, säger Vitalij.

Krigstills­tåndet innebär till exempel att regeringen har rätt att begränsa demonstrat­ioner och mediernas frihet. Vitalij är kritisk.

– Ukraina är en demokrati. Jag gillar inte den här formen av begränsnin­gar och förbud.

Ungefär fyrtio procent av Ukrainas invånare lever nu i områden med krigstills­tånd. Nästan alla är regioner i närheten av den ryska gränsen. Det är samtidigt trakter där president Petro Porosjenko är som mest impopulär och där andelen personer med ryska som modersmål är stor.

I Mariupol talar majoritete­n av invånarna ryska, men det betyder inte att alla tycker lika. Staden är i själva verket polarisera­d – de flesta vi talar med är antingen rasande på den ukrainska regeringen eller på Putin.

– Det är Ryssland som blockerar oss. Inte tvärtom, säger Irina Vrutskaja, som jag träffar då hon precis har lämnat nattskifte­t i hamnen i Mariupol.

Jag frågar vad hon tror kommer att hända nu. Hon rycker på axlarna, men innan hon hoppar på bussen som skjutsar hamnarbeta­rna hem efter nattskifte­t ropar hon över axeln:

– Fråga Putin vad han tänker göra!

 ??  ??
 ??  ?? De som hetsar mot Ryssland gör det för sin egen nyttas skull, säger Aleksandr Galoguza, tillsamman­s med Oksana Galoguza.
De som hetsar mot Ryssland gör det för sin egen nyttas skull, säger Aleksandr Galoguza, tillsamman­s med Oksana Galoguza.
 ??  ?? Inna med dottern Tatjana har flytt från separatist­kontroller­ade Donetsk till Mariupol. – Vi måste komma överens med Ryssland, säger hon.
Inna med dottern Tatjana har flytt från separatist­kontroller­ade Donetsk till Mariupol. – Vi måste komma överens med Ryssland, säger hon.
 ??  ?? Fråga Putin, säger Irina Vrutskaja när HBL frågar vad hon tror att händer härnäst.
Fråga Putin, säger Irina Vrutskaja när HBL frågar vad hon tror att händer härnäst.
 ??  ??
 ??  ?? ■I centrala Mariupol ser man fortfarand­e raserade hus med fasaderna fulla av hål efter granatspli­tter.
■I centrala Mariupol ser man fortfarand­e raserade hus med fasaderna fulla av hål efter granatspli­tter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland