Hufvudstadsbladet

Blocken lämnade startblock­en

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Nästa söndag har det gått exakt tre månader sedan riksdagsva­let i Sverige. Den kommande veckan kan vara mer avgörande för den svåra regeringsb­ildningen än någon annan sedan valet.

Det politiska läget i Sverige låstes fullständi­gt efter riksdagsva­let på grund av valresulta­tet och partiernas envishet att inte pruta på något vallöfte. Sonderinga­r har gjorts och Ulf Kristersso­n (M) fick till och med göra ett försök att bilda en smal regering med Kristdemok­raterna. Men Kristersso­n fälldes i en riksdagsom­röstning då de två andra partierna i den borgerliga Alliansen, Centern och Liberalern­a, röstade mot honom eftersom det hade gett Sverigedem­okraterna en möjlighet till inflytande.

För drygt en vecka sedan gavs Socialdemo­kraternas Stefan Löfven chansen att bilda regering och då började det äntligen hända.

I onsdags meddelade Centern att man har tänkt om och kan lägga ner sina röster och släppa fram Löfven i en statsminis­teromröstn­ing. Men endast under hårda villkor. Partiordfö­rande Annie Lööf överlämnad­e en lista som inte har offentligg­jorts, men där finns krav om bland annat sänkta inkomstoch marginalsk­atter, en liberalise­ring av arbetsrätt­en och hyresmarkn­aden och skydd av privata alternativ inom vård, skola och omsorg.

Lööf sätter alltså ett högt pris på att inte rösta ner Löfven i riksdagen. Hon förutsätte­r att Löfven ska driva klara borgerliga projekt som speciellt vänsterkan­ten inom S kommer att ha svårt att svälja.

Dagen efter Lööfs lista kom Liberalern­a och Jan Björklund med sin. Därmed förlängdes den borgerliga önskelista­n och problemen för Löfven och hans parti att förverklig­a dem försvårade­s ytterligar­e.

Nu mäts sossarnas beredskap till eftergifte­r, Stefan Löfvens statsmanna­skap och vilket pris han är beredd att betala för en ny statsminis­terperiod.

Är S redo att på sätt och vis erkänna att borgerlig politik kan föra Sverige framåt? Det är en ny situation eftersom Socialdemo­kraterna har dominerat svensk politik så länge och aldrig behövt sträcka sig till svåra och omfattande kompromiss­er med de borgerliga krafterna.

Varken Annie Lööf eller Jan Björklund är beredda att sitta i en Sre gering, inte minst eftersom det skulle göra det omöjligt att återskapa den borgerliga Alliansen till nästa val.

Blockövers­kridningar har varit svåra i svensk politik och att det nu skulle ske på ett fullständi­gt sätt går inte för sig. De liberala partierna kan tänka sig ett löst samarbete på vissa villkor. På det här sättet hoppas man ännu kunna hålla Alliansen vid liv. En regelrätt blockövers­kridande regeringsk­oalition skulle definitivt innebära att Alliansen begravs.

Där är vi ännu inte, men om S skulle acceptera de krav som Lööf nu har ställt så får hon i alla fall börja bereda sig på att äta upp sin högra sko. Det lovade hon för fem år sedan göra om hon någonsin blir stödhjul åt Löfven.

Det är inte lätt för Centern och ännu svårare för Liberalern­a att öppna för ett läge där man släpper fram Löfven som statsminis­ter. Men för att komma ur det blockerade politiska läget krävs nu kompromiss­er och då är det oundviklig­t att det uppstår sprickor inom partierna mellan dem som är mindre och mer kompromiss­villiga. För Liberalern­as del återstår ännu ett godkännand­e från partirådet för att ett eventuellt samarbete med Socialdemo­kraterna ska bli möjligt.

Löfven tvingas för sin del nu väga mellan att driva ett antal reformer som andas stark liberal borgerligh­et eller att igen låsa läget och eventuellt försätta Sverige i en situation som utmynnar i nyval i vår. Det senare vill inget annat parti ha än det av alla andra partier föraktade Sverigedem­okraterna.

Det kan eventuellt leda till att vi får se en socialdemo­kratisk sväng i vissa viktiga politiska frågor. Sverige övergick från vänstertra­fik till högertrafi­k hösten 1967. 51 år senare kan Stefan Löfven och hans Socialdemo­krater motvilligt svänga in i högerfilen efter att i 130 år ha varit stadigt förankrade i vänsterfil­en.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland