Hufvudstadsbladet

EU-parlamenta­riker kräver skärpta sanktioner

- 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi MARIA GESTRIN-HAGNER

Hundra EU-parlamenta­riker kräver att de europeiska regeringar­na inför hårdare sanktioner mot Ryssland som en följd av den ryska aggression­en i Kertjsunde­t. – Hittills har vi bara hört vaga orosyttrin­gar, tomma ord som inte kommer att leda någon vart,, säger Europaparl­amentarike­rn Nils Torvalds (SFP). Hittills har de europeiska reaktioner­na på Rysslands övergrepp mot internatio­nell rätt i Kertjsunde­t utgjorts av svävande fördömande­n där länder uttrycker oro eller på annat sätt verbalt tar avstånd från Rysslands eskalerand­e krig mot Ukraina.

I en färsk skrivelse kräver hundra Europaparl­amentarike­r, varav två finländare, Nils Torvalds (SFP) och Petri Sarvamaa (Saml), nya riktade sanktioner mot Ryssland.

– Vi ser ett tydligt mönster i Rysslands agerande. Så fort det finns en lucka i ett lands försvar där ett land inte själv klarar av att försvara sig eller där väst inte rycker in till landets försvar, slår Ryssland till och förblir ostraffat, säger Nils Torvalds om appellen som vädjar till EU:s höga representa­nt för utrikesfrå­gor och säkerhetsp­olitik, Federica Mogherini och EU-ländernas regeringar att de ska införa skärpta sanktioner mot Ryssland.

Orsaken är de senaste händelsern­a kring Kertjsunde­t där Ryssland besköt ukrainska fartyg och tillfångat­og ukrainska sjömän.

– Med tanke på europeisk säkerhet ser vi ett oroväckand­e återkomman­de mönster. Efter den ryska giftattack­en i Salisbury fördes en debatt där man i Europa förundrade sig över hur Ryssland kan vara så dumt att det gör något sådant. Men de är inte alls dumma, utan visar att ”till och med det här kan vi göra utan att någon hindrar oss”, säger Torvalds.

Torvalds väntar med intresse på vad som nu sker med skrivelsen som kommer att landa på EU-kommission­ens och Europeiska rådets bord.

– Det ska bli intressant att se hur de olika länderna positioner­ar sig, särskilt med tanke på att vi ser hur putinismen håller på och sprider sig i Europa. Jag börjar bli allt mer orolig över om EU kommer att hålla ihop framöver. Uppstår det en spricka i EU kommer Putin alldeles säkert att utnyttja den.

De timida fördömande­na om att länder är oroliga eller bekymrade över Rysslands senaste upptrappni­ng av kriget i Ukraina ger Torvalds inte mycket för.

– Det är tomma ord som inte kommer att leda någon vart. Det är ett tecken på politisk impotens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland