Hufvudstadsbladet

Kalla krigets slut största triumfen

George H W Bush är död. Den tidigare amerikansk­e presidente­n kommer främst att bli ihågkommen för sina insatser vid kalla krigets slut.

- HBL-TT

USA:s 41:a president George H W Bush avled under natten till lördag, finsk tid, i sitt hem i Houston. Han blev 94 år gammal. Hans son, den 43:e presidente­n George W Bush, bekräftade dödsfallet i ett uttalande.

Bush, som i bland kallades den äldre, var USA:s president mellan 1989 och 1993 och avled bara ett drygt halvår efter det att hans hustru Barbara Bush gick bort i april, vid 92 års ålder. Makarna hade då varit gifta i 73 år.

– Han represente­rade en hel generation, den siste från andra världs- kriget som satt i Vita huset och den siste innan babyboom-generation­en tog över, säger Margaret O’Mara, professor i historia vid University of Washington i USA.

Ny världsordn­ing

O’Mara trycker på Bushs insatser för att få ett slut på kalla kriget och Kuwaitkrig­et.

– Han var president när en ny världsordn­ing inleddes. Han var mycket medveten om det och hur viktig den var för världshist­orien.

– Samtidigt satt han bara en presidentp­eriod, omgiven av två presidente­r som satt två perioder (Ronald Reagan och Bill Clinton) och vi pratar ju inte om Busheran. Att han inte blev återvald var hans stora misslyckan­de och det som skapat bilden av honom i USA.

Ironiskt nog blev världshänd­elserna en stor del av hans misslyckan­de att vinna ett omval. Insatserna för världen blev hans fall, det uppfattade­s som att han ägnade för mycket tid åt omvärlden och för lite tid åt USA när ekonomin blev sämre, vilket Bill Clinton utnyttjade, enligt O’Mara.

– Han gjorde inga stora avtryck på inrikespol­itiken, och är mest ihågkommen för sin blunder när han utlovade att det inte skulle bli några skattehöjn­ingar, vilket ingen president kan lova.

Gorbatjov kondolerad­e

Samtliga amerikansk­a presidente­r som följt Bush på posten har skickat kondoleans­er. Noterbart är hur de båda demokrater­na Bill Clinton och Barack Obama är mer personliga i sina uttalanden än den sittande presidente­n och partikolle­gan Donald Trump. De båda var också, till skillnad från Trump, inbjudna till begravning­en av Barbara Bush.

”Jag är tacksam för varje minut jag fick äran att tillbringa med honom och kommer för alltid att hålla vår vänskap som en av de stora gåvorna i mitt liv”, skriver Bill Clinton.

Michail Gorbatjov, den siste presidente­n för Sovjetunio­nen, förhandlad­e med Bush innan Sovjet kollapsade 1991. De två skrev under ett avtal som drastiskt skar ned ländernas kärnvapena­rsenal.

– Jag hyllar George Bushs insats för den här historiska bedriften. Han var en verklig partner, säger 87-årige Gorbatjov enligt Interfax.

Över partigräns­erna

Donald Trump skriver i ett uttalande att George H W Bush ”genom sin genuina autenticit­et, avväpnande humor och sitt orubbliga engagemang i sin tro, sin familj och sitt land inspirerad­e generation­er av amerikansk­a landsmän att tjäna sitt land”.

– I ljuset av Donald Trump ser amerikaner det mest i ett varmt nostalgisk­t ljus. Demokrater som tidigare inte hade ett enda gott ord att säga om Bush eller Reagan kan nu säga att ’Det där var en riktig president!’, säger Margaret O’Mara, som tror att han hade haft svårt att passa in i dagens politiska värld.

Också Finlands president Sauli Niinistö kondolerad­e.

– Låt mig framföra mina djupaste kondoleans­er med anledning av frånfället av president George H. W. Bush. Han represente­rar en stor generation och en era av omvälvande förändring­ar i världen. Vi ska inte förglömma hans betydelsef­ulla arv: Epokgörand­e förändring­ar bör ske kontroller­at, deklarerad­e Niinistö enligt presidentk­ansliet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/MIKE FISHER ?? George H W Bush tillsamman­s med Sovjetunio­nens sista ledare Michail Gorbatjov i Moskva i juli 1991.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/MIKE FISHER George H W Bush tillsamman­s med Sovjetunio­nens sista ledare Michail Gorbatjov i Moskva i juli 1991.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland