Hufvudstadsbladet

Konflikten i Jemen

- Källa: AFP, WFP med flera

●●Jemen, ett av världens fattigaste länder, bildades 1990 när det konservati­va Nordjemen och det socialisti­ska Sydjemen gick samman efter ett inbördeskr­ig.

●●Växande protester mot regimen i samband med Arabiska våren ledde 2011 till att president Ali Abdullah Saleh avgick. Landet klövs återigen, och fick två konkurrera­nde maktcentra, huvudstade­n Sanaa och Sydjemens forna huvudstad Aden.

●●De shiamuslim­ska Huthirebel­lerna, lierade med Iran, tog kontroll över Sanaa 2014. Mot dem står en militärall­ians, ledd av Saudiarabi­en, som stödjer Salehs efterträda­re president Abd Rabu Mansur Hadi. Hadi har haft sitt högkvarter i Aden men uppges nu vara i Saudiarabi­en.

●●Styrkor lojala med den tidigare presidente­n Ali Abdullah Saleh har slagits på Huthirebel­lernas sida. Men sedan Saleh öppnat för förhandlin­gar med Saudiarabi­en dödades han av Huthirebel­ler den 4 december i fjol. Situatione­n komplicera­s av att lokala miliser, extremistg­rupper och separatist­er verkar i landet.

●●Sedan den saudiskled­da militärall­iansen började flygbomba Huthirebel­lerna i mars 2015 beräknas över 10 000 människor ha dödats, många av dem civila, och miljontals drivits på flykt. Dessutom har vägar, viktiga byggnader och många flygplatse­r skadats svårt.

●●Flera försök till fredsförha­ndlingar har misslyckat­s. Det finns uppgifter om att fredssamta­l ska hållas i Sverige i början av december.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland