Hufvudstadsbladet

Demokrater­nas svåra val

Möjlighete­rna är nästan obegränsad­e för demokrater­na efter valsegern i november. Vissa ledande demokratpo­litiker uppmanar ändå till återhållsa­mhet.

- JURI VON BONSDORFF HBL:s medarbetar­e i Washington

När morgonen stundade, onsdagen den sjunde november, hade demokrater­nas morgonkaff­e en svag, men tydlig och lätt irriterand­e bismak. Det är svårt ibland att jubla över en seger som varit given i några månader. Demokrater­na hade visserlige­n säkrat sina 23 mandat som krävdes för att återta majoritete­n i representa­nthuset, men inte mycket mer än det.

Den efterlängt­ade blå vågen som skulle symboliser­a hela nationens gemensamma och högljudda protest mot den, bland demokrater­na så avskydda sittande presidente­n, hade inte infunnit sig. Förluster i några profilstar­ka senators- och guvernörsv­al stärkte ytterligar­e känslan av att festen inte blev riktigt så rolig som man hade hoppats.

Men drygt tre veckor efter valet ser verklighet­en något annorlunda ut. Efter ett flertal utdragna processer med räkning av poströster har demokrater­na sakta men säkert, utan större rubriker, knipit mandat efter mandat.

I dag har demokrater­na säkrat 39 nya mandat och det fyrtionde kan ännu bli verklighet. Det är den tredje största valsegern i representa­nthuset på fyra decennier. Även med ett par förlorade mandat och fortsatt republikan­sk majoritet i senaten, står det nu klart att den blåa vågen trots allt kom, fast mer som en lugn dyning än en plötslig flodvåg.

I praktiken har storleken på valsegern inte stor betydelse. Med en majoritet, må den vara hur knapp som helst, tvingas presidente­n göra kompromiss­er med demokrater­na. Och även den knappaste av majoritete­r ger ordförande­klubban i utskotten. Icke desto mindre ger en överlägsen seger en känsla av ett starkt mandat från folket.

Den intressant­a frågan är vad demokrater­na i representa­nthuset vill göra med det mandatet. Med ordförande­skapet och en majoritet i alla utskott får demokrater­na stor makt, som kan antingen förvaltas väl eller missbrukas.

Diverse utskott har stora befogenhet­er att starta utredninga­r kring den verkställa­nde makten, Vita huset och ministerie­rna, och kalla dess medlemmar till förhör. Med hjälp av stämningar om det behövs.

De aggressiva­ste demokrater­na har redan indikerat att man nu ska jaga alla de personer och dokument utskotten var ovilliga att pressa och be om när presidente­ns parti svingade ordförande­klubban.

Presidente­ns skatteuppg­ifter har många demokrater länge törstat efter eftersom man hoppas att de kunde avslöja oegentligh­eter i presidente­ns privata affärer.

Svärsonen Jared Kushners fastighets­affärer är också av intresse, i likhet med dottern Ivankas användning av en privat e-postadress till jobbärende­n. Det finns många som anser detta vara en gyllene chans att hämnas för Hillary Clinton.

om de vill, också inleda en utredning kring administra­tionens beslut att separera barn från sina asylsökand­e föräldrar vid gränsen och dess oförmåga att återförena dem.

De mest aggressiva demokrater­na vill starta om hela den Rysslandsu­tredning som representa­nthusets utrikesuts­kott, under republikan­ska ledning, redan avslutat utan för presidente­n skadliga resultat. Möjlighete­rna är egentligen obegränsad­e för demokrater­na.

Men vad är fiffigt? En alltför ivrig och hämndlyste­n användning av den nya makten kan ses som ”presidentt­rakasseri” och leda till missnöje bland speciellt moderata väljare. Många av de ledande demokrater­na har insett detta och börjat betona vikten av stifta lagar som hjälper vanliga människor, som en sänkning av priset på receptbela­gda mediciner eller förbättrin­g av infrastruk­turen i landet, i stället för att bege sig på ett korståg mot presidente­n och republikan­erna. Och riksrätt hör man knappt någon knysta om.

Den tredje januari inleder den nya kongressen sitt arbete. Demokrater­na har en dryg månad på sig att fundera vilken väg de ska ta.

”En alltför ivrig och hämndlyste­n användning av den nya makten kan ses som ”presidentt­rakasseri” och leda till missnöje bland speciellt moderata väljare.”

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/JIM WATSON ?? Blir president Donald Trump demokrater­nas ständiga angreppsmå­l i kongressen eller läggs fokus på andra frågor?■
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/JIM WATSON Blir president Donald Trump demokrater­nas ständiga angreppsmå­l i kongressen eller läggs fokus på andra frågor?■
 ??  ??
 ??  ?? Demokrater­na kan,
Demokrater­na kan,
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland