Hufvudstadsbladet

Västkust så in i Norden

- MAX MICKELSSON är direktör för samhällsre­lationer vid Microsoft Finland och Irland.

Är de eld och vatten eller går de att förena? Nästa vecka kommer uppstartsk­onferensen Slush att förvandla Helsingfor­s Mässcentru­m till något av en mycket energisk och spännande bubbla. Under mitt besök i höstas i Kalifornie­n och mina många resor till delstaten Washington och Seattle, regionen där Microsofts huvudkonto­r ligger, har jag ställt mig frågan om det kunde gå att förena den starka teknologi, forsknings och den innovativa entreprenö­rskapsanda­n på USA:s västkust med den nordiska välfärdsmo­dellen.

En helt omöjlig politisk ekvation är det inte, men nog en komplicera­d.

Egentligen är många faktorer lika, men i olika skala. Enbart Kalifornie­n skulle vara världens sjätte största ekonomi. Delstaten Washington är betydligt mindre, men mer nordisk både vad gäller klimat, naturresur­ser och mycket annat. Det nordiska arvet och invandring­en är mer närvarande. I båda delstatern­a dominerar Demokrater­na det politiska landskapet. Precis som i Norden är teknologis­ektorn stark.

Ofta ser man tre samhällspo­litiska modeller när det gäller informatio­nssamhälle­ts utveckling. Den innovativa Västkusten med starka ekonomiska och intellektu­ella resurser, den centralise­rade och icke demokratis­ka kinesiska statsstyrd­a modellen och den europeiska.

Men frågan är om det egentligen existerar en europeisk modell. Då man sätter fokus på så kallade gasellbola­g inom teknologi är de europeiska framgångsb­erättelser­na, såsom till exempel Skype och många andra, egentligen nordiska (och nu räknar jag också Baltikum som Norden).

Den amerikansk­a modellen är dynamisk, men har sina avigsidor. Stora inkomstski­llnader, skyhöga bostadspri­ser i många starkt växande regioner, sociala motsättnin­gar och i synnerhet i Silicon Valley en inte alltid så sund företagsku­ltur.

En kontrollfo­kuserad icke demokratis­k modell som samtidigt satsar hårt på teknologis­k utveckling inom till exempel artificiel­l intelligen­s har möjlighete­r till att skapa en verkligt effektiv storebrors­stat – en dystopi i stor skala.

Den europeiska, eller alltså egentligen den nordiska modellen, har klara fördelar och den lyser i många internatio­nella jämförelse­r. En viktig faktor vad gäller teknologi och informatio­nssamhälle­ts utveckling är att man här balanserar och också eftersträv­ar att den teknologis­ka utveckling­en skulle ge alla bättre möjlighete­r. En ännu viktigare faktor är att vi vill skapa förtroende mellan maskin och människa, ett förtroende som vi uppskattar också i den analoga värld vi lever i.

Avigsidorn­a med västkustmo­dellen debatteras i USA. I de nordiska länderna försöker vi hitta lösningar till att förnya våra välfärdsmo­deller.

Då det gäller vår syn på teknologin­s utveckling och behov för lagstiftni­ng och reglering är det Europa som vill ta ledningen. Inom dataskydd skedde det via GDPR. På delstatsni­vå har Kalifornie­n nyss reglerat lite i samma anda kring privacy. Många inom teknologib­ranschen är oroade över att andra delstater har liknande ambitioner och att marknaden fragmenter­as. Ett fenomen som vi alltför väl känner till i Europa, men som EU försöker få bättre bukt med via den digitala inre marknaden. Samtidigt finns ambitioner i Europa om att reglera mer och ofta utan förståelse för teknologin­s möjlighete­r.

Hotbilden är att den amerikansk­a modellen struntar i frågor kring förtroende. Den europeiska modellens utmaning är fokus på reglering och inte innovation. Saknas förutsättn­ingarna för radikala innovation­er uppstår de inte. Saknas förtroende för teknologin uppnås inte fördelarna.

”Ofta ser man tre samhällspo­litiska modeller när det gäller informatio­nssamhälle­ts utveckling.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland