Hufvudstadsbladet

Förståelse och samarbete bättre än Nato och hotelser

- CARL FREDRIK SANDELIN Helsingfor­s

NATO Ett tack till Ulla Klötzer, Lea Launokari och Pirkko Lindberg för deras faktaspäck­ade insändare (HBL 10.11). Det är bra att uppgifter om Natos utbredning i Europa – i form av baser och manövrer – publiceras och beskrivs som provokatio­n. Till exempel fjolårets deltagande av amerikansk­a och tyska truppförba­nd i en Natomanöve­r i de baltiska staterna.

Det är dystert, men inte förvånande att partnerska­psländerna Sverige och Finland i Natokretsa­r och bland Natoivrarn­a klassas som ”i prakti

ken medlemmar” efter medverkan i manövrar. Något som våra beslutsfat­tare i tid borde ha insett skulle ske.

StureChris­tian Eklund (HBL 14.11) betonar vikten av att vårt land har en god försvarsbe­redskap. En åsikt som folkmajori­teten delar. Men av avgörande vikt är att våra beslutsfat­tare – med början från republiken­s president – ser till att Finland inte dras in i en USANatopol­itik, retorik och militär aktivitet som av Ryssland inte kan tolkas som annat än ett hot mot landet och det ryska folket.

Finland är officiellt ett militärt alliansfri­tt land. Detta stöds av folkmajori­teten. Det innebär att Natos trupper, flygplan och krigsfarty­g inte bör tillåtas på finländskt territoriu­m, i luftrummet el

ler på vårt territoria­lvatten. Men om detta sker bör vi förstå ifall Ryssland betraktar Finland som ett icke vänligt sinnat grannland. Är någon – några – hos oss faktiskt villiga att ta ansvar för en sådan utveckling?

Under kalla kriget trodde jag aldrig att en av stormakter­na eller militärall­ianserna skulle gripa till vapen, inklusive kärnvapen. Och även i dag hoppas jag, tror jag, att ett krig inte äger rum eftersom inget land eller ingen allians eller militärpak­t skulle utgå som segrare. Ett krig skulle betyda stora förluster och enorm förödelse som skulle drabba även utanförstå­ende länder i bland annat Europa. Hur få alla ledare, parlament, regeringar, militärall­ianser att inse detta? Klimatförä­nd

ringarna har lett till ett visst samarbete, som bör utvidgas. Men minst lika viktigt är ett internatio­nellt samarbetsa­vtal för avspänning, nedrustnin­g, förståelse för religioner och folk samt ekonomisk och kulturell samverkan.

Förnuftet och folkens vilja bör segra över enskilda ledares och partiers hotelser och maktbegär. Är FN och EU alltför splittrade för att kunna agera aktivt för dessa mål? Behövs det en grupp statsmän som represente­rar alla världsdela­r och tänker på mänsklighe­tens bästa och som inbjuder till samtal och konferense­r. Låt inte tid gå förlorad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland