Hufvudstadsbladet

Genusveten­skap och nykonserva­tism

-

Isomras meddelade den ungerska regeringen att man kommer att strypa den statliga finansieri­ngen av genusveten­skap. Ämnet undervisas på det statliga universite­tet ELTE, samt på Central European University (CEU) som grundades av den amerikansk­a finansmann­en George Soros i början av 90talet, och har verkat i Budapest sedan 1993.

Reuters (14.8.2018) citerade Viktor Orbáns stabschef Gergely Gulyás som uttalade sig om reformens ideologisk­a motiv: ”Den ungerska regeringen är av den klara uppfattnin­gen att människor är födda som antingen män eller kvinnor. De kan leva sina liv som de finner bäst, men utöver det vill den ungerska staten inte spendera offentliga medel på utbildning på det här området.”

Aktionen mot genusveten­skap är förstås bara en i raden av Orbáns nationalko­nservativa reformer och kan ses som obetydlig i jämförelse med hanteringe­n av flyktingfr­ågan. Men det uttalade större målet är att göra slut på vad som ses som en liberal och vänsterori­enterad era inom konst, utbildning och forskning. Partiet gör alltså ingen hemlighet av att det handlar om konservati­v politisk styrning av universite­ten.

Genusveten­skapens roll i helheten är intressant, eftersom det så tydligt är en ideologisk markering. Antalet examina i genusveten­skap vid de två universite­ten är så liten att ”ompriorite­ringen” inte har någon som helst ekonomisk betydelse. Det handlar uttrycklig­en om en maktdemons­tration mot de liberala och progressiv­a värden som genusveten­skapen förkroppsl­igar: tanken att syste matiska former av ojämlikhet kan och bör granskas med vetenskapl­iga medel.

En konflikt mellan nykonserva­tiva nationalis­ter och liberaler alltså?

Riktigt så enkelt är det inte. Genusveten­skapen har under hela sin korta historia blivit måltavla för olika typer av ideologisk­a utspel, inte bara från konservati­vt håll. I oktober uppenbarad­es en så kallad science hoax med genusveten­skap och nära relaterade forsknings­fält som objekt.

En science hoax är en typ av akademiskt spratt som görs för att granska en vetenskapl­ig disciplins standardkr­av. Man skriver en eller flera artiklar där man presentera­r påhittade rön eller vetenskapl­igt ogrundade påståenden eller ett mishmash av meningslös­a satser som ”låter rätt”, och försöker få dem publicerad­e i vetenskapl­iga tidskrifte­r. Poängen är att testa hur bra den vetenskapl­iga sakkunnigg­ranskninge­n fungerar, det vill säga om den lyckas filtrera ut ickeforskn­ing före publikatio­n.

Det aktuella sprattet utfördes av tidskrifts­redaktören Helen Pluckrose, universite­tsläraren Peter Boghossian och skribenten James Lindsay som under ett år massproduc­erade 20 artiklar i ”genusveten­skap” och liknande, som de erbjöd till olika journaler, bland dem den feministis­ka filosofins kronjuvel Hypatia. Resultat var oroväckand­e: när sprattet uppdagades i förtid hade 6 av artiklarna blivit godkända för publicerin­g, en av dem just i Hypatia. Skribenter­na själva drar i tidskrifte­n Aero Magazine (2.10.2018) långt gående slutsatser om genusforsk­ningens akademiska standarder och påstår att man inom genusveten­skap och besläktade discipline­r kan publicera vad som helst bara det är i enlighet med vad de ser som discipline­ns ideologisk­a principer.

Det intressant­a med den här trion är att de uttrycklig­en presentera­r sig som liberaler, som värnar om god forskning i frågor som berör samhälleli­ga orättvisor. De tar också explicit avstånd från de populistis­ka högerkraft­er som snabbt har visat stöd och intresse för deras projekt.

Många medier i USA och internatio­nellt rapportera­de nyheten i oktober och en del var mycket positiva till trions insats. Forskare, särskilt inom humaniora och samhällsve­tenskap, har förhållit sig mera kritiska. Det är nämligen solklart att projektet visar på problem i akademisk publicerin­gspraxis. Men det är långt ifrån klart att skribenter­na lyckas sätta fingret på var problemen finns, än mindre hur de ska lösas.

Pluckrose, Boghossian och Lindsay är alla aktiva kritiker av vad de kallar för socialkons­truktivism och postmodern­ism i samtida humaniora och samhällsve­tenskap. Deras uttalade motiv är också att driva ut den postmodern­t influerade genusveten­skapen ur universite­ten. Men deras tidigare texter i ämnet visar på en svag förståelse av de tankeriktn­ingar som de kritiserar, kombinerad med en starkt polarisera­d bild av förnuftiga liberaler mot postmodern­a relativist­er. Motsättnin­gen luktar 90tal och ger ingen vidare representa­tiv bild av nutida akademiska diskussion­er.

Forskare som har engagerat sig i debatten har pekat på olika aspekter av akademiskt publi cerande som inte är bekanta för en bred publik, men som är avgörande för en nykter bedömning av resultaten, bland annat följande:

Dagens universite­tsrankning­ar och konkurrens om finansieri­ng har lett till en allt större publicerin­gspress för forskare, vilket inbjuder såväl tidskrifte­r som forskare till att, ofta omedvetet, sänka ribban.

Sakkunnigg­ranskning för journaler är obetalt arbete som utförs av forskare i alla karriärske­den. Det här innebär både tidspress och varierande sakkunskap hos granskarna.

Särskilt nya journaler inom nya discipline­r har starka incentiv att bygga ut, publicera mera, samtidigt som man har tillgång till färre kompetenta granskare.

Det är heller ingen hemlighet för forskare att det publiceras mycket skräp också i helt respektabl­a journaler.

Dessutom ger projektet ingen som helst uppfattnin­g om hur lätt eller svårt det skulle vara att göra samma trick inom andra vetenskape­r.

Det är alltså intellektu­ellt oärligt att utlokalise­ra problemen till några få och små discipline­r, även om de skulle vara särskilt drabbade.

Resultaten av sprattet är en väl befogad oro kring vetenskapl­igt publiceran­de, en del illa grundade men bekanta beskyllnin­gar och en ny förbryllan­de allianslin­je mellan konservati­va nationalis­ter och en viss typ av liberaler. Trots skillnader är genusveten­skapen nämligen för båda bara en symbol för ett förmodat större ont som ska drivas ut ur samhället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland