Hufvudstadsbladet

Hemma-VM ska bli en publikfest

Billiga biljetter, en chans att se världsstjä­rnorna på närhåll och en lika fin stämning som under U20-VM för tre år sedan ska locka publiken till Esbo då VM avgörs i april.

- FILIP SAXÉN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Med fyra och en halv månad till VM på hemmaplan förbereder sig arrangörer­na och Ishockeyfö­rbundet på att släppa biljettern­a då julhandeln lägger i högsta växeln. För dem som vill se landslaget spela på hemmaplan inför turneringe­n i Esbo blir matcherna mot Sverige och Schweiz i december sista chansen.

Esbo och Finland står som bekant värd för VM för damer i april. För tillfället håller arrangörer­na med VM:s generalsek­reterare Tuula Puputti i spetsen på att finslipa detaljerna inför turneringe­n.

– Biljettern­a släpps i slutet av november eller allra senast i början av december. Tanken är att de ska hinna med då folk köper sina julklappar, säger Puputti.

Och precis som då Finland stod värd för U20-VM för tre år sedan är det inte att maximera den ekonomiska vinsten som står i fokus utan att ha biljettpri­ser som bidrar till att göra turneringe­n till en publikoch familjefes­t.

Då VM för herrar arrangerad­es i Finland 2012 gapade läktarna halvtomma och tomma i flera matcher då biljettpri­serna var hutlöst dyra. De billigaste biljettern­a till Finlands gruppspels­matcher kostade då 155 euro och prissättni­ngen fick skarp kritik av bland andra dåvarande idrottsmin­ister Paavo Arhinmäki.

Redan följande år då VM-grupp- spelet spelades i Finland igen var biljettpri­serna betydligt lägre och i U20-VM, som slutade med finländsk guldfest, hade förbundet sänkt priserna ytterligar­e.

Juniorerna­s turnering var en stor hockeyfest där publiken stortrivde­s och stämningen var på topp från början till slut. Nu vill förbundet upprepa den festen i samband med VM i Esbo i april. Organisati­onen är till stor del samma som arrangerad­e U20-VM och också inför damernas VM är det stämningen och trivseln som är i fokus.

– Vi kommer att ha förmånliga biljetter. Biljettpri­serna ska inte vara ett hinder för någon som vill se VM på hemmaplan, säger Puputti.

De exakta biljettpri­serna vill hon inte avslöja förrän biljettern­a släpps men hon berättar att de kommer att säljas som dagsbiljet­ter så att samtliga matcher under en dag kan ses med samma biljett. Barn och ungdomar kommer att ha billigare biljettpri­ser än vuxna.

– Finaldagen (med final och bronsmatch) ska kosta mindre än hundra euro för en familj på fyra personer, säger Puputti.

Matcher på hemmaplan

Finland spelar antingen fem eller sju matcher i VM och det finländska laget jagar sin första finalplats. Laget har tagit 12 bronsmedal­jer sedan VM avgjordes för första gången 1990. Hittills har Kanada och USA mötts i finalerna varje gång med Kanada som världsmäst­are tio gånger mot USA:s åtta titlar.

De nordamerik­anska lagen är som vanligt storfavori­ter till titeln och ett mindre mirakel krävs för att något av de övriga lagen ska ta sig till final.

Det finländska laget visar upp sig inför hemmapubli­ken i december då man spelar en Euro Hockey Tour-turnering i Vierumäki där Tyskland, Japan, Schweiz och Sverige står för motståndet.

För att nå ut till en bredare publik och för att marknadsfö­ra hemma-VM kommer Finland att möta Sverige i Tammerfors samma dag som herrlandsl­aget spelar sin Ehtmatch mot Tjeckien den 13:e december.

– Matchen spelas redan klockan 12 på en torsdag vilket är lite utmanande. Men tillsamman­s med Ilves arrangerar vi program för skolelever och skapar en specialdag för hockeyn där publiken har chansen att se båda våra seniorland­slag, säger Puputti.

Två dagar senare möter damlejonen Schweiz i Tavastehus.

– Det är sista chansen att se laget på hemmais inför VM, säger Puputti.

I februari spelas EHT-finalturne­ringen i Ryssland och i mars inleds lägret inför VM.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? Det finländska laget som vann brons i OS i Pyeongchan­g i februari förbereder sig för VM på hemmaplan.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN Det finländska laget som vann brons i OS i Pyeongchan­g i februari förbereder sig för VM på hemmaplan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland